Check ideeën voor muurisolatie

Yoris

  • #1
In mijn enkelsteens halfvrijstaand schuurtje is optrekkend vocht te zien. Het lijkt stabiel te blijven, maar gaat dus ook niet weg. Ik heb de buitenmuren al geïmpregneerd, maar het is er nog steeds, ook nadat een bouwdroger dagenlang z'n best heeft gedaan.
Ik wil er echter een hobbyruimte maken, en dus isoleren met een gipsen voorzetwand, met daartussen isolatiefolie. De ventilatie is met stootvoegen wel in orde.

Ik hoop de oorzaak te kunnen vinden en (belangrijker) aan te kunnen pakken. Maar toch een paar ideetjes waar ik graag wat reacties op zou krijgen.

- wat als ik zorg dat het beetje vocht niet in contact kan komen met het regelhout, zodat het ook niet kan rotten. Bijv dmv kunsttof tussenstukken? Zou dat het probleem niet onder controle houden?
- zouden vochtwerende gipsplaten helpen? Zijn er nog andere kunststof platen in de handel? Is Fermacell of Rigidur een alternatief?
- Wat als ik het dampwerende/waterdichte folie een stukje onder de te leggen vloer (laminaat) door zou leggen, zodat ook daar het vocht niet kan doortrekken?

Ik hoop op wat reacties, alvast bedankt!
 

Remco de prutser

  • #2
Je zou je moeten afvragen waar al dat vocht vandaan komt. Is het grondwater/water in de kruipruimte of condens ? De oorzaak van het vocht bestrijden zou het beste zijn.

Als je regelwerk van stalen of alu profielen maakt, EPS(piepschuim) platen er tussen en afwerken met kunststof schroten, dan heb je een vrij vocht ongevoelige afwerking. Om condensvorming te voorkomen kan je aan de warme zijde een vochtwerende folie toepassen. Deze moet dus aan de binnenzijde van de wand plus isolatie.
 

Pirke

  • #3
De kans is heel groot dat je vocht in de stenen omhoog trekt vanuit de grond. Daar doe je eigenlijk niets tegen, en zeker niet bij een halfsteens muurtje.

Stel je wilt dit hokje nog lang gaan gebruiken....misschien is het in jou geval beter (mits mogelijk) om die muur om te stoten en een nieuw spouwmuurtje op te trekken? Als hij niet te groot is tenminste. Kosten lopen iets hoger op, maar is op langere termijn denk ik wat prettiger, en duurzamer in gebruik.
 

Yoris

  • #4
Bedankt voor jullie reacties. Morgen komt er een bouwkundige kijken; ik hoop maar dat het probleem op te lossen is...
 

Willem.S

Specialist Hout/Bouw
  • #5
Ook een halfsteens muur is eenvoudig tegen optrekkend vocht te verhelpen, b.v. met https://www.digo.nl/producten/ptb-waterkerende-producten/freezteq.

Doos met "patronen" in de vriezer, gaten boren, bevroren spul uit plastic halen en in de geboren gaten stoppen, (bij halfsteens muur de helft; de andere helft in het volgende gat) en dit nog een keer herhalen.

w.
 

Yoris

  • #6
Hallo Willem,
dat is een mooie tip! Ik neem aan dat je het zelf één of meerdere keren hebt uitgeprobeerd? Ging het echt zo makkelijk, en is het echt zo effectief? Ik hoor graag wat meer ervaringen, bedankt!
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu