Cementvloer met nokkenplaten op schuimbeton; wapening nodig?

Wamelis

 • #1
Dag mensen,

Binnenkort ga ik mijn schuimbetonvloer voorbereiden voor een zandcement dekvloer.

De dekvloer wordt gestort op nokkenplaten met 3cm isolatie, incl vloerverwarming. Ik laat een zware kwaliteit zandcement storten, zodat de ruimte evt later als garage gebruikt kan worden.

Het schuimbeton lijkt stevig te liggen. De afgelopen maanden heeft de ruimte vol gelegen met plaatmateriaal, dat was ruim 2 auto's aan gewicht. Er is niets verzakt onder die druk.

Is het verstandig om een wapeningsnet in de dekvloer op te nemen, of zou dat ook achterwege kunnen blijven?

Gr, Wim
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Millew

  • #2
  Een wapeningnet er in kan nooit kwaad. Niet zozeer voor de sterkte, maar wel om eventuele krimpscheuren te spreiden en te minimaliseren.
  Bij vloerverwarming in een dekvloer wordt vaak een gegalvaniseerd net 50x50x2 toegepast.
  Kan de isolatie niet achterwege blijven? Het schuimbeton zal bij voldoende dikte ook behoorlijk isoleren.
  Neem anders wel een soort met hoge drukvastheid, b.v. XPS, met het oog op toekomstig garagegebruik. De dikte van de dekvloer i.c.m. de druksterkte van de isolatie moet daar ook op worden afgestemd.
   

  Wamelis

  • #3
  Dank, dan doe ik er wel een netje in. Hoe hoog moet het net eigenlijk boven de nokkenplaten komen?

  En is het net voor kleine ruimtes ook nodig? Het gaat hier om een verdieping met 1 grote ruimte van 20m2, en 4 kleine ruimtes van elk 2 à 3m2. De binnenwanden staan al op het schuimbeton, dus het worden 5 losse stukken zandcement met telkens dilaties ertussen. Het lijkt me dat ik de wapening wellicht weg kan laten op die kleine stukjes?

  Over de isolatie: er ligt op zich genoeg schuimbeton (30cm). Maar het blijft toch een flinke massa die opgewarmd wordt, dus leek me een extra isolatielaagje wel zinvol voor de opwarmsnelheid. Ik moet 12cm overbruggen met de dekvloer, dus er is genoeg ruimte voor.
   

  Millew

  • #4
  De wapening moet bovenin de dekvloer worden gelegd, ca. 1,5-2 cm onder de bovenkant van de vloer.
  Als je toch aan de gang gaat met wapening, dan kan je de kleine oppervlakken net zo makkelijk ook doen. Met name vanwege de isolatielaag onder de dekvloer.
   
  Status
  Niet open voor verdere reacties.

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu