Cementdekvloer met vloerverwarming openbreken

William85

  • #1
De eerste verdieping van mijn huis is voorzien van een cementdekvloer op kanaalplaatvloeren met vloerverwarming (nieuwbouw). In deze vloer is vanuit de bouw een kleine opening gemaakt in de kanaalplaatvloeren om daar een centraal lichtpunt in te plaatsen. Aan de bovenkant is vervolgens het gat dicht gemaakt met purschuim voor het storten van de cementdekvloer.

In de woonkamer zou ik graag aan beide zijkanten verlichting willen maken die geschakeld zit op de schakeldraad die in de centraaldoos zit. Zo vroeg ik mij af of het mogelijk is de cementdekvloer op de eerste verdieping, op de plek van de centraaldoos, heel voorzichting open te tikken met een stompe beitel tot aan het purschuim. Vervolgens een beetje pur weghalen en vanaf de centraaldoos draad leggen door het kanaal van de kanaalplaatvloer naar beide kanten van de woonkamer. Vervolgens aan beide kanten een gaatje boren in het plafond, tot in het kanaal en daar de draden opvissen.

Mijn vraag is nu of het voorzichting lokaal opentikken van de cementdekvloer mogelijk is i.v.m. de vloerverwarming? Las in een ander topic dat iemand zei dat dit niet mogelijk is vanwege steentjes in het cement. Deze zouden de slang van de vloerverwarming snel lek kunnen prikken. Wel heb ik foto's van de slangen nog voor de cementdekvloer is gestort

Vloerverwarming met de sparing naar de centraaldoos (pur)


]Afgewerkte dekvloer
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
Er loopt toch een buis naar de centraaldoos? Kan daar niet een extra draad in?

Open hakken is op zich mogelijk, maar wel veel werk. Als de vloerverwarming lek gaat, kan dat gerepareerd worden. Met een warmtecamera kan je zien waar de slangen lopen. Misschien ken je iemand met zo'n ding.
 

William85

  • #3
Extra draad trekken gaat lastig in die leiding en is ook niet perse nodig. Er loopt al een schakeldraad naar de centraaldoos in het plafond en vanuit dat punt wilde ik naar beide kanten van de woonkamer draad leggen voor de verlichting.

Zo'n warmtecamera lijkt me een goed idee. Kan eens kijken of je zo'n ding ergens kan huren. Ook al weet je waar de leidingen lopen vraag ik me af of het mogelijk is tussen de leidingen een sleuf te bikken i.v.m. steentjes in het cement die de slangen lek kunnen prikken. Zou het cement ook in grote brokken kunnen afbreken zodat ik alsnog bij een slang terecht kom?
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #4
Ik verwacht dat het lastig is een draad in een kanaal te leggen. Misschien met een trekveer. Gebruik ook de juiste draad.

Steentjes hoef je je geen zorgen over te maken. Een dekvloer brokkelt makkelijk af en bevat alleen zand en cement.
 

William85

  • #5
Als er geen steentjes in verwerkt zitten dan durf ik het wel aan. Moet er alleen nog wel achter komen in hoeverre je kan boren in een kanaalplaatvloer vanwege de voorspanning. Heb ook nog zitten denken aan het infrezen van de spotjes in het plafond. Moet dan alleen wel erg grote gaten maken en zie dat niet zo zitten
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #6
In de kanalen een bescheiden gat maken (voor bv. een spot) is geen probleem.
 

William85

  • #7
Vandaag voorzichtig een stukje van de cementdekvloer opengebikt met een beitel. Hier zit nog geen vloerverwarming. Lijkt er wel op dat er hele kleine steentjes zijn toegepast in de cementdekvloer. Je krijgt het zeker weg met voorzichtig tikken maar heel soepel gaat het niet. Kost nog redelijk wat tijd een klein geultje in de voer te maken.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #8
Zand bestaat uit kleine steentjes.
Bij dekvloeren is een soort zand gebruikt dat ook kleine steentjes bevat.

Zand.
 

William85

  • #9
Aha, vandaar. Als ik de vloer weer ga aanhelen moet ik even van dit soort zand en cement halen. De vloer is ook geschuurd lijkt het wel. In hoeverre is dit noodzakelijk als ik de geul netjes glad strijk?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #10
Met een schuurbord afwerken is voldoende.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu