Carport met onderhoudsvrij/-arm dak en boeiboorden

Miertje

 • #1
Mijn carport 'basisconstructie' bestaat uit 4 staanders en daarop ijzeren dakbuizen (tussen de staanders en over de breedte om de 50cm ongeveer), dit alles moet blijven. Wat is qua dakbedekking een goedkope en duurzame oplossing, die ook nog eens niet al te moeilijk te bevestigen is? Er zit een lichte helling in (15 cm per m1). Golfplaten ken ik, maar wat kan nog meer?

Voor de boeiboorden, die geschoefd kunnen worden op ijzeren horizontale 'plaatjes' die aan de dakbuizen zitten, wil ik graag een materiaal dat onderhoudsvrij/-arm is en weersbestendig, zoals iets van kunststof bijvoorbeeld. Wat kan ik hiervoor nemen?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
 • #2
Bij een goedkope oplossing zit ik toch te denken aan golfplaten, die zijn er in kunststof en bitumen in verschillende kleuren dus redelijke keus.

Voor de boeien kunt u trespa gebruiken of red cedar, beide zijn onderhoudsvrij.
 

Miertje

 • #3
Bedankt alvast voor je antwoord!
Voor het dak heb ik ook gelezen over shingles of dakpanplaten, of is dat veel duurder of moeilijker? En is het niet zo dat kunststof golfplaten gaan klapperen als het hard waait?
Red cedar, moet ik dat bij een houthandel halen of hebben ze zoiets ook (van goede kwaliteit) in een bouwmarkt? En dat hoef je dus niet te schilderen?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
 • #4
Voor shingles of dakplaten is de helling van het dak te klein.
Bitumen golfplaten klapperen vrijwel niet, inelk geval nauwelijks hoorbaar.

Red cedar zult u moeten kopen bij de houthandel, ik denk dat ze daar meer lengtes hebben en goedkoper zijn.
 

Miertje

 • #5
Nou, ik ga in elk geval aan de slag een houthandel te vinden om die red cedar te bekijken, want ik weet zo niet hoe dat eruit ziet. Wordt vervolgd...
 

Miertje

 • #6
Het is toch trespa geworden, dat past beter bij de uitstraling van ons huis. Nu het volgende probleem: de 'helling' van het dak is slechts 15 cm op de 5 meter en niet per meter (foutje) !! Minimaal dus, en volgens de beschrijving kunnen we nu geen bitumen golfplaten gebruiken. Wat nu?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
 • #7
U kunt nog steeds die bitumen golfplaten gebruiken, er is een bitumenachtige kit in de handel waarmee u de overgang van de ene naar de andere dicht kunt maken, gewoon een rilletje kit aanbrengen en dan de volgende plaat er op leggen.
 

Miertje

 • #8
Aha, is die helling nodig om 'inregenen' bij de naden te voorkomen? Dan zou zo'n kit dat ook oplossen ja. Die kunnen we neem ik aan dan ook gebruiken om de gaten voor de bevestigingsbeugels (is weer nodig i.v.m. de ijzeren constructie eronder, de gewone nagels met afdekdopjes kunnen niet) naderhand waterdicht te maken?

Maar nu heb ik nog een vraag: op de instructie van de platen staat dat er bij de kleinste helling maar 30 cm tussen de gordingen mag zitten. Waarom is die afstand zo klein? Die platen zijn met een afstand van ongeveer 60-70 cm toch wel stevig genoeg om een dekje sneeuw ofzo te kunnen dragen?

Tot zover bedankt alvast, ik ben al stukken wijzer!
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
 • #9
Een plat dak zoals dat van u (dat er een lichte helling is doet verder niet ter zaken)

Moet in principe beloopbaar zijn.
 

Fiesiekus

 • #10
Lijkt me stug; bitumeuze golfplaten en beloopbaar? Dat trap je finaal plat.
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
 • #11
Niet als je de voorschriften van de leverancier aanhoud.

onder beloopdaar wordt verstaan dat je er op moet kunnen voor onderhoud e.d eventueel met gebruik van hulpmiddelen (zoals een steigerdeel)

Het dak hoeft niet bestand te zijn tegen trappen en springen van iemand die het bewust wil slopen
 

Fiesiekus

 • #12
Akkoord, dan is flink wat ondersteuning (balkjes HOH 30 cm) wel vereist.
 

Miertje

 • #13
Omdat het rondom vrij te bereiken is en niet zo groot, hoeft het niet beloopbaar te zijn. Als dat de enige reden is voor die afstand van 30cm, dan maak ik dus geen extra gordingen.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu