Capaciteitswijziging huisaansluiting!?

ZusterL

  • #1
Wij zijn er recentelijk achter gekomen dat onze huisaansluiting maar 25A bedraagt. Aangezien we ons huis (bouwjaar ongeveer 1900) ingrijpend willen gaan verbouwen, willen we de elektrische installatie ook helemaal aan de 21e eeuw aangepassen. Nu heb ik al begrepen dat ik het aanpassen van deze aansluiting via 'Synfra' (www.huisaansluitingen.nl --> Limburg) moet regelen. Maar nu is mijn vraag: wat voor nieuwe aansluiting vraag ik aan?

Voor het nieuwe fornuis met ovens in de keuken hebben we waarschijnlijk drie-fase-krachtstroom nodig (toch?). Verder wordt ons huis natuurlijk van alle gemakken voorzien (koelkast, vriezer, wasmachine, droger, tv, radio, verlichting in 5 slaapkamers en woonkamer/gang/badkamers/keuken/bijkeuken/kelder, verschillende computers, buitenverlichting en misschien in de toekomst ooit nog een jacuzzi in de tuin).

Is een nieuwe aansluiting van 3x25A genoeg? Of moeten we maar meteen nog hoger (we willen het wel goed doen en niet over een paar jaar spijt krijgen). Ik hoor graag jullie ideeën/meningen...
 

Gerrit

  • #2
Als regel kun je aanhouden dat voor een woning met alle gemakken een aansluiting van 1 x 40 A genoeg is.
Voor het koken heb je geen 3 fasen nodig.

Als er dan later een grootverbruiker bij zou komen, kun je gaan verzwaren.
 

Appeltje

  • #3
Ben het niet met Sander eens... als je toch nu gaat aanpassen zou ik met electrisch koken ook voor 3x 25 gaan, tenzij je tegen hele hoge kosten aanloopt omdat men bv geen 3-fasen naar je eigen aansluiting heeft getrokken en de straat open moet oid.

Gr. Richard.
 

Gerrit

  • #4
?????? Wie is Sander?
Tegenwoordig worden bij alle aansluitingen de 3 fasen naar binnen gebracht.
Er wordt er alleen maar 1 van gebruikt.
Het ligt zelfs vast welk huisnummer welke fase krijgt.
Dit om scheef belasten van het net te voorkomen.
 

Appeltje

  • #5
Oops, ik bedoelde dat ik het niet met jou (Gerrit) eens was... als je toch laat aanpassen en plannen hebt voor een jacuzzi (wellicht verwarmd??), waarom zou je dan geen 3-fasen nemen?

De TS heeft het over bouwjaar rond 1900 dus vandaar dat ik niet zou durven uitgaan van het binnekomen van 3 fasen.

Gr. Richard.
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #6
Denk dat Appeltje mij bedoelde :mrgreen: Ik ga met Appeltje mee dat opwaarderen van 1x25A naar 3x25 waarschijnlijk het minst ingrijpend is op voorwaarde dat er wel 3 fase binnenkomen. Vastrecht wordt hier ook niet duurder door. Dit moet ruim voldoende zijn voor een flinke huisinstallatie.
Zoals Gerrit ook zegt is 3 fase voor elektrisch koken echter niet per defenitie nodig.
 

Gerrit

  • #7
Gezien het bouwjaar ging ik er van uit dat het niet zeker is dat er 3 fasen binnenkomen.
Ik ga er dan ook van uit dat er opnieuw gegraven moet worden en komen er 3 fasen binnen.
 

ZusterL

  • #8
Heren, wat een snelle reacties allemaal!

Nee, er komt zeker géén 3 fase bij ons het huis binnen, en we hebben er al rekening mee gehouden dat er dus een nieuwe kabel en meterkast moet komen en dat daarvoor de hele straat open moet... (ben nu al bang voor de rekening :( )

We gaan niet elektrisch koken, maar we krijgen in de keuken wel zo'n fornuis met dubbele elektrische oven eronder en nog een aparte magnetron. Volgens mijn informatie moet deze dubbele elektrische oven op 3-fase-krachtstroom, anders moet elke oven op een aparte groep...

De jacuzzi (zeker verwarmd) is nog wel heel erg in de toekomst hoor, maar beter nu met zo veel mogelijk rekening houden dachten wij...

Dus heb ik jullie goed begrepen dat we dan het best voor 3x25 kunnen gaan?
 

Gerrit

  • #9
Klopt
 

ZusterL

  • #10
Sxnder, wat is trouwens 'vastrecht'?
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #11
Ik bedoel daarmee de vaste kosten component van de elektriciteits aansluiting. Deze wordt vanaf 3x35A snel duurder. Hoe weet je trouwens zeker dat er géén 3 fase binnen komen? Dit is aan de buitenkant van de aansluitkast niet zomaar te zien. Dat je nu 1x25A hoeft niet te betekenen dat de mogelijk voor 3x25 niet al aanwezig is. Je kunt dit navragen bij je netbeheerder.
 

ZusterL

  • #12
Aha, ik snap

Ik heb het grote vermoeden dat het geen 3 fase aansluiting is omdat de monteur die onze nieuwe stoppenkast heeft geplaatst (toen we in ons nieuwe huis gingen wonen waren er maar 2 stoppen!) heeft gezegd dat onze meterkast niet geschikt is voor 3-fase stroom. Hij heeft wel 'met het oog op de toekomst' een stoppenkast geplaatst die geschikt is voor 3-fase stroom. Ons huis was ook niet geaard (geen pen in de grond oid), en dat hebben we dus ook meteen laten doen. Verder is alles in en om het huis zo oud dat het mij heeeeel erg zal verbazen als er wel opeens een 3 fase kabel in de grond zou liggen... Enexis kon mij niet vertellen wat voor kabel er in de grond lag, daar moe(s)t een mannetje voor langskomen, en dat probeer ik dus nu te regelen via Synfra (al moet ik zeggen dat ik de hele procedure wel erg ingewikkeld vind, ik zou veel liever even iemand bellen, maar alles moet via de website).
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #13
Op die manier. Heb laatst ook diezelfde procudure doorlopen. Op een gegeven moment kreeg ik wel een nummer van iemand van de netbeheerder, Liander in mijn geval, deze kon wel zo het type kabel uit de computer halen van de bewuste netaansluiting. De energie leveranciers beschikken volgens mij idd niet over die gegevens. Plaats anders eens een foto van de aansluiting onder de meter. Misschien kunnen we er iets dan iets meer over zeggen.
 

Xr8

  • #14
Zelf maar een zekering van 1 x 25A als hoofdzekering. Woon al 35 jaar in zo'n woning nog nooit kapot geweest.

Je zou ook eerst eea zo kunnen laten maar wel je groepenkast in 3 fasen kunnen uitvoeren. Mocht het problemen geven dan kun je alsnog een 3 fasen aansluiting aanvragen en is je installatie er al geschikt voor.

Een nieuwe kabel kan best eens prijzig worden. Als het nog een oude kabel is hebben wij echter al enige malen meegemaakt dat het sanering is en je alleen voor deugdelijke mantelpijpen hoeft te zorgen. Energiebedrijf deed de rest.

Succes.
 

ZusterL

  • #15
Xr8, bedankt voor je reactie, maar het gaat een beetje boven mijn pet:
kan jij (of iemand anders) in lekentaal uitleggen wat bedoeld wordt met "Als het nog een oude kabel is hebben wij echter al enige malen meegemaakt dat het sanering is en je alleen voor deugdelijke mantelpijpen hoeft te zorgen. Energiebedrijf deed de rest." ?

En jullie beginnen me nu een beetje bang te maken. We hadden al een idee dat het geld zou gaan kosten, maar 'best prijzig' voorspelt niet veel goeds :(
 

Gerrit

  • #16
Het netwerkbedrijf heeft er belang bij dat het leidingnet in goede staat verkeert.
Als er dus ergens een oude leiding te voorschijn komt kan het zijn dat ze die gratis vervangen.
Daar tegenover staat dat je zelf moet zorgen voor de juiste mantelbuizen (ook wel invoerbochten genoemd)

Is dit niet zo, dan zul je alles moeten betalen. In de regel krijg je eerst een prijsopgave.
Afhankelijk van de afstand die er gegraven moet worden kan dit nogal oplopen.
 

Lichtpunt

  • #17
Beter van te voren schrikken van de kosten , je weet dan waaraan je begint.
Je budget kan dan ook maar beter aangepast ingedeeld worden.
Zeker mag de uitbreiding, cq vernieuwing van je E-installatie niet als sluitpost worden beschouwd.
 

Xr8

  • #18
Zie het antwoord van Gerrit. Ben met lichtpunt eens dat de e installatie goed moet zijn. Echter mijn ervaring is dat een oude 25A aansluiting goed kan werken. Was,droog en vaatwasser kan tegelijk aan en nog nimmer problemen gehad. Vandaar mijn uitleg. Zou je overwegen om toch een nieuwe aansluiting te nemen dan zou ik 3 x 25A nemen.

Succes.
 

Ralph

  • #19
Je kan natuurlijk ook de 25A naar 35A laten zetten, er zijn ook kleine 35A zekeringen die in een 25A houder passen. Hier in enschede word dat veel gedaan, complete wijken zelfs.
 

Gerrit

  • #20
In Enschede worden die zeker veel gebruikt, maar alleen in geval dat de hoofdzekering door is.
Vraag je verzwaring aan, moet de aansluitkast vervangen worden (tenminste als er K-2 houders in zitten)
De zekeringen mogen niet door installateurs of partikulieren worden gebruikt, sterker nog, ze zijn gewoon niet te koop. Gelukkig maar.

Alleen de netwerkbedrijven mogen ze gebruiken.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.
Gerelateerde onderwerpen Antwoorden Datum
2
10

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu