Buizen luchtverwarming gedeeltelijk verwijderen

Hendri81

  • #1
Hallo allemaal,

Wij hebben een brink luchtverwarmingsketel uit 1977 (of 76) maar met de huidige gasprijzen is dit totaal niet rendabel meer, ja ik weet dat de meesten nu denken maar dat was het toch ook niet? Dat klopt volledig!
Maar de (financiële situatie) was de afgelopen jaren niet anders.

Nu even mijn vraag/oplossing in 1

Je hebt tegenwoordig van die infrarood verwarmingselementen/panelen deze wouden we plaatsen op de slaapkamers van de kinderen, en dan wou ik de luchtverwarmingsbuis uit die slaapkamers verwijderen zodat ik stukje bij beetje minder gas ga gebruiken,

Maar kan ik die buizen bij de hoofdbuis eraf halen/slijpen/knippen en hoe moet ik die dan luchtdicht afsluiten? Zou iemand mij hier advies kunnen geven?

Mvg

Hendri
 

Marcn.88

Vaste Beantwoorder
Moderator
  • #2
stuk blik op het ontstane gat parkeren met zelfborende parkers, naad aftapen met alu tape en de isolatie herstellen
 

Hendri81

  • #3
Maar als ik de buis "ergens" door zaag/slijp heb ik toch geen vlees om er een parker in te zetten?

Of bedoel je het blik op de hoofdbuis zetten en zo zeg maar de hele zijtak eraf halen?
 

Cvolieboy

Specialist Verwarming
  • #4
Je kan toch gewoon de roosters van de lucht verwarming dichtzetten in de ruimte die je niet gebruikt.
Als je niet uitkijkt krijg je alleen maar herrie en degelijke ervoor terug.
En hoe ventileer je in de ruimte waar de lucht kanalen permanent worden verwijdert?
En wie heeft verteld dat lucht verwarming meer gas verbruikt dan wat?

Vr Gr
 

Job_04

Specialist Werktuigbouw
  • #5
Dit is wederom een heel slecht plan waar het hele forum vol mee staat. Infrarood verwarming heeft een cop van 1, en is daarmee grofweg 2x zo duur als verwarmen op gas. Voor uitgebreidere uitleg en berekening zoek even op het forum, is vaak genoeg gemaakt.

Oftewel je bespaart gas, maar uiteindelijk is je rekening een stuk hoger.

Niet alleen gas is duurder geworden, ook electra. Overstappen op electrisch verwarmen is alleen een stap vooruit als je met een hoge cop gat verwarmen. Denk aan warmtepomp of airco.
 
  • Like
Waarderingen: Mn22 en Ronny

Hendri81

  • #6
@Cvolieboy ons voorschot is best hoog in de maand en dit is al een paar jaar het geval, meer dan het gemiddelde voorschot. En dus niet alleen door de prijsstijgingen van afgelopen maanden.

Mijn gedachte was ( aan je reactie te zien zal ik ongetwijfeld verkeerd hebben) als de hoofdbuis minder zijtakken heeft is de verwarmde lucht sneller op de plaats waar de roosters wel zitten.

Elke ruimte heeft een open retourrooster de kruipruimte in ( deze is overigens geheel van beton) dus ventilatie heb ik altijd.

Ik heb wel gekeken naar een nieuwe hoogrendement luchtverwarmingsketel maar aangezien de buizen geen hoogrendement zijn vertelde mij een installatiebedrijf dat het dan weggegooid geld is.

Dus vandaar dat ik naar alternatieven zoek
 

Hendri81

  • #7
@Job_04

Met een airco kun je toch geen compleet huis verwarmen?

En elektrisch verwarming in combinatie met zonnepanelen? Is dat geen optie?

Ik geloof je zeker hoor maar ik probeer in oplossingen te denken om op een goede manier mijn gasverbruik te verminderen

Mvg

Hendri
 

Job_04

Specialist Werktuigbouw
  • #8
Klopt, maar dat geldt ook voor jou infraroodpaneel, met 1 kun je niet een heel huis verwarmen, dat gaat dan per kamer.

Als je zoekt op cop op dit forum kom je de sommetjes zo tegen maar ga er maar vanuit dat op jouw manier de kosten voor het verwarmen ongeveer een factor 2 zo hoog zijn als met gas.

Enige voordeel is dat je makkelijker per vertrek kan stoken in plaats van altijd het hele huis.

Wellicht zijn er warmtepompen te krijgen die je ter vervanging van je gasgestookte heteluchtverwarming kunt plaatsen? Dan krijg je dus een lucht lucht warmtepomp, in principe een airco, maar die aansluiten op de kanalen krijgt wel een heel erg hoog hobby gehalte.

Mocht je in het voor en najaar nooit stoken op slaapkamers en andere ruimtes dan de woonkamer zou het nog een optie zijn een airco in de woonkamer te hangen, zodat je minder vaak je reguliere verwarming hoeft aan te spreken.

Kortom, als je het goed wil doen is er een hogere investering nodig. Ben je die niet bereid te doen, dan zou ik adviseren het geld op zak te houden of het te stoppen in het verbeteren van isolatie (mits van toepassing) of zonnepanelen :wink:

Combinatie zonnepanelen en cop1 verwarming is ook geen goed idee. Salderen gaat er langzaam af. Als dat zover is heb je straks energie in de zomer maar behoefte in de winter.
 

De Bob

  • #9
Ts
In het buizen systeem zitten meestal kleppen, (Bij mij ook) daarmee kan je afzonderlijk de ruimtes afregelen. Zet de klep die niet meer nodig is gewoon dicht en ook de uitstroom roosters.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #10
Het is te kort door de bocht dat infraroodverwarming duurder is. In sommige situaties kan het prima werken, met name als lokale (bij)verwarming. Voorwaarde is wel dat het een goed geisoleerde en kierdichte ruimte is.

Ook hier geldt dat je de woning als geheel moet bekijken. Alleen de verwarming 1op1 vervangen door iets elektrisch is meestal niet slim. Als ik lees dat de ventilatie via de kruipruimte gaat, geef ik je helemaal het advies om hier een (onafhankelijke) deskundige bij te halen.
 
  • Like
Waarderingen: Cvolieboy

Cvolieboy

Specialist Verwarming
  • #11
Als de rooster dicht zijn gezet, gaat er geen lucht die aftakking in, dus bijna het zelfde al ze er fysiek af halen.
Je moet je eerst afvragen waar gaat alle warmte naar toe en waar verdwijnt het, want verwarmen is bijvullen van warmte verliezen. als er geen verlies is hoeft er ook niet te worden verwarmt.

Als je dus een groot verbruik hebt heb je meestal ook grote verliezen en los je dat niet op met een nieuwe of andere verwarmingsinstallatie delen, bezint eer gebegint is hier echt van toepassing.
Pas na het oplossen van de verliezen, kan het verstandig zijn de verwarming op de juiste manier aan te pakken.

Ook is een het met een lucht installatie net als een installatie met radiatoren ook nodig om deze goed in te regelen, over het algemeen werkt een luchtverwarming sneller dan een installatie met radiatoren.

Net wat IJkenhout ook al adviseerde, neem anders eens contact op met Brink zelf voor een advies.

Vr Gr
 

De Bob

  • #12
De warmte wordt door de nog openstaande kanalen gestuwd, of de ventilator moet regelbaar zijn
 

Hendri81

  • #13
Ik weet voldoende! Iedereen bedankt voor het meedenken!!!

Mvg

Hendri
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu