Buitenwand stucen - primer nodig of niet?

SanderVT

  • #1
mijn wandje in de tuin, van niet al te net metselwerk, wil ik gaan stucen. Er zal een redelijk dikke laag op moeten om de boel glad te krijgen. Moet ik eerst een primer gebruiken? Of kan het zo op de bakstenen? En wat is dan de beste samenstelling voor het stucmiddel?
WhatsApp Image 2020-06-29 at 11.22.27.jpeg
 

Krunnie

Specialist Elektra
  • #2
Als dit buiten is, dan een cementgebonden stucmortel gebruiken. Zo'n type wat je ook in badkamers gebruikt. Primer gebruik je voor twee zaken, achtergebleven stof fixeren en te sterke zuiging van de ondergrond tegengaan zodat je mortel als het ware verbrandt doordat het water er te snel uitgetrokken wordt.

Ik heb zelf jaren in Kazachstan gewoond waar alle huizen met cementgebonden mortel gestuct zijn en daar wordt nooit primer gebruikt maar de muur vooraf met water bevochtigd. Dit voorkomt ook de zuiging, maar vereist wel ervaring want met teveel of te weinig bevochtiging is de hechting niet goed. Met een primer heb je dat probleem niet.
 
  • Like
Waarderingen: SanderVT

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #3
Bij de meeste cement gebonden stuc mortels moet er een zuigende ondergrond zijn.
Daarom is voorstrijken vaak niet nodig.
Maar als de muren veel aanzuigen of kurkdroog zijn, dan even van te voren zoals al aangegeven nat sprenkelen met wat water.
 
  • Like
Waarderingen: SanderVT

SanderVT

  • #4
Bedankt!
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu