Buitenschilderwerk de winter door helpen

Paratus

 • #1
Het schilderwerk van mijn woning is in vrij slechte staat door achterstallig en slecht onderhoud. In enkele kozijnen en glaslatten zit houtrot en op zeer veel plekken bladdert de verf volledig van de kozijnen en glaslatten.

Ik sta te popelen om de boel goed aan te pakken en heb daarvoor (volgens mij) professionele verf gekocht (die wordt aangeduid met een letter uit het Grieks alfabet), zowel grondverf als lak. Ook heb ik houtrotvuller en -stop gekocht van een bekend merk.
De aangetaste glaslatten wilde ik vervangen, voor een relatief kleine investering leek mij dat een verstandig keuze met een hoge duurzaamheid.

Gezien de hoeveelheid regen van de afgelopen (en komende) tijd twijfel ik nu over de beste aanpak van het houtwerk.
Wat is verstandig om te doen: zo snel mogelijk alles kaal halen en beschermen met de grondverf en aflakken in het voorjaar bij beter weer?
Of kan ik de boel beter de boel laten en voor de hele klus wachten tot het voorjaar?
Zijn er dan nog goede maatregelen die ik kan treffen om de schade te beperken aan het houtwerk?

Ik heb helaas geen mogelijkheid om nu een week of langer vrij te nemen dus ik moet het doen met de een of twee vrije dagen achter elkaar.

Bij voorbaat dank voor advies.
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Jan

  Algemeen beantwoorder
  Moderator
  • #2
  Wanneer u nu gaat schilderen komt alle verf er weer af, het hout is veel te vochtig.
  Ook het middel tegen houtrot heeft geen effect met het vochtige hout, beter wachten tot het voorjaar en dan eerst meten of het vochtgehalte van het hout onder de 17% blijft.
   

  Paratus

  • #3
  Bedankt voor uw antwoord. Dan heb ik mooi de tijd om materialen en informatie te verzamelen zodat ik van het voorjaar goed van start kan.

  U noemt ze niet maar voor de zekerheid: zijn er nog maatregelen die ik kan, of zelf moet treffen, om het houtwerk te beschermen tot het voorjaar?
   

  Jan

  Algemeen beantwoorder
  Moderator
  • #4
  Het heeft geen zin er nu nog wat aan te doen, als u er iets op smeert o.i.d. wordt het hout er slechter van, het kam niet uitwasemen, mooi zo laten en in het voorjaar de zaak goed aanpakken.
   

  Paratus

  • #5
  Helemaal duidelijk, wederom bedankt voor uw antwoord.
  Ik ga tot het voorjaar alle materialen verzamelen, wat vrije uren opsparen en heel erg veel lezen op dit forum. Wat een schat aan informatie valt hier te halen, prachtig!
   

  Cyruse

  Vaste Beantwoorder
  • #6
  Je zou alvast de nieuwe glaslatten op maat kunnen zagen en in de grondverf kunnen zetten. Je hebt ook glaslatten die al zijn voorzien van grondverf maar daar heb ik slechte ervaringen mee. Zet de kopse kant in ieder geval minstens 2x in de de grondverf. Hou met zagen rekening met kit, de glaslat moet kleiner zijn dan de sponningmaat.

  Zet de glaslatten straks vast met RVS spijkertjes.
   

  Kees de schilder

  Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #7
  Veel glas- en neuslatten komen uit Aziatische landen. De kwaliteit grondverf is diep treurig en lijkt meer op veergvaste muurverf. Alles opnieuw 2 x gronden is wel het minste.
  Vervang ventilatie glaslatten op kozijnen voor neuslatten. Deze beschermen de onderdorpels vele malen beter. Pas deze ook toe op de draaiende delen ( ramen e.d. ) als deze van ventilatie glaslatten zijn voorzien. Vergeet zeker de kopse kanten niet, deze zijn het meest vochtgevoelig. Een kopse kanten sealer met daarover 1x grondverf vormt een adequate afdichting.

  Voordat u gaat schilderen de sponningen goed schoonmaken en ook deze 2 x gronden.
  Het spreekt vanzelf dat u hiervoor beter tot het voorjaar kunt wachten. In 3 maanden tijd zal het verval niet echt desastreus toenemen.

  Houtrot moet u uitfrezen en herstellen met een houtrotherstel product ( dat is dus geen plamuur ! ) en zonodig bij grote delen deelvervanging toepassen, dat spaart veel geld uit. Hoe u dat moet doen kunt u op internet vinden bij de gebruiksaanwijzingen van de fabrikant.

  Belangrijk bij achterstallig onderhoud zijn de kitafdichtingen. Gebarsten en van het glas losgeraakte kit moet u verwijderen, maar beter is de complete glaslat met band te vervangen. Een nieuwe topafdichting met een ms-polymeer beglazingskit geeft het beste resultaat. Gebruik rvs brads of nagels om de glas/ neuslatten vast te zetten.
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu