Buitenmuur bekleden en isoleren

Marco1964

  • #1
Hallo allemaal, ik ben nieuw hier en ik had meteen een vraag. Ik woon in Spanje en heb recentelijk een oud boerderijtje gekocht. Het huis is een typisch spaans bouwsel (0,0 isolatie natuurlijk) met muren van die terracottakleurige 8 cellen (bak)stenen. De buitenkant heeft eerst een vrij dikke, grove stucklaag van cement met grit erin, met daarop dan weer een witte afstuclaag van kalk of gips o.i.d. . Die laatste heb ik inmiddels helemaal verwijderd, dus ik heb nu die grove stuklaag in zicht. Op zich zijn de temperaturen niet zoals in Nederland, maar het kan ´s nachts toch wel fris worden en heel soms zakt het er zelf even onder de nul.
Ik wilde de Noord- en Oostmuren met nu gaan gaan isoleren en met houten rabatdelen gaan bekleden. Dat past ook veel aardiger in de bos-omgeving waarin dit huisje staat. Mijn idee was om eerst sleuvel te frezen voor electra en verwarmingsbuizen, want er is nog niets van 220v of verwarming. Ik wil dat buitenom doen, zodat ik veel minder binnenwerk kapot hoef te maken. Dan een rachelwerk op de buitenmuur bevestigen, met daartussen 8cm of 10cm Rockwool platen, daaroverheen een folie en dan de gewolmaniseerde rabatdelen als afwerking.
Ik heb eigenlijk 2 vragen: - moet de folie dit tussen de isolatie en de rabatdelen komt dampdoorlatend zijn? Of juist niet? en....is dit überhaupt een goed idee om dit zo te doen.
Alvast mijn dank voor eventuele reactie en of tips.

IMG_20200222_124020.jpg
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #2
Van buiten naar binnen. Rabatdelen een spouw van rondom de 3 cm tussen het isolatiemateriaal. De raggels dusdanig aanbrengen dat er lucht van onder naar boven kan stromen. Voor het isolatie materiaal kan je een dampopenfolie aanbrengen.
Jouw idee zie je dit in Spanje wel meer toegepast worden. Hoe zou het gaan verlopen als het binnen warm is dan gaat het in de avond tot de morgen minder afkoelen.
 

Marco1964

  • #3
Hallo Wgb, bedankt voor je reactie. Begrijp ik je goed, dat die 3cm dan tussen de rabatdelen en de rachels/het isolatiemateriaal zit? Zodat het hout kan ademen, zeg maar?
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #4
Helemaal goed. Sluit je de laatste laag op krijg je condens op de achter-of binnenzijde van de planken.
 
  • Like
Waarderingen: Marco1964

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu