Buis voor snoeren in spouwmuur slijpen

snoef

  • #1
Ik wil een pvc-buis in de muur frezen om de HDMI-kabels en stroomsnoer van mijn tv door te leggen. Lijkt me relatief simpel maar ik ben een leek.

Het moet een 50mm pvc buis worden, en de betreffende muur is een bakstenen muur van een tussenwoning. Er zit een spouw achter die muur. De sleuf moet dus zo’n 5,5 centimeter diep worden om de boel mooi dicht te kunnen smeren. De buis komt verticaal en wordt 35-40 centimeter lang.

Nu is mijn vraag: is het verstandig om in zo’n muur zo’n sleuf te maken? Ik weet niet precies hoe dik de muur is, maar hij is dragend en er zitten wandcontactdozen in. Die inbouwdoosjes zijn ook 50mm diep.

De sleuf wil ik maken met een haakse slijper, uitbijtelen en naderhand vullen met snelgips.

Goed plan?
 

Willem52

  • #2
Uit je beschrijving leid ik af dat het een dragende muur is. Als je over deze geringe hoogte spreekt (30 tot 40 cm) zou het wel moeten kunnen. Zorg ervoor dat het resterende deel achter de sparing geen breuken heeft i.v.m. geluidlekken. Dus veel zaagsnedes en voorzichtig uitbeitelen. Bij iedere zaagsnede de diepte aanpassen. Zelf denk ik dat het beter is om 2 buizen van 32 mm toe te passen op enige afstand van elkaar als dat mogelijk is. Aan de voorkant van je buis wil je toch ook nog dekking hebben. Je zou de pvc buis ook nog ovaal kunnen maken. Nog beter is meer breedte en minder diepte. Ben benieuwd wat andere klusser hiervan vinden.
 

snoef

  • #3
Grootste struikelblok is eigenlijk het stroomsnoer van de tv. Die zit vast aan het apparaat stom genoeg, en de stekker is vrij groot.
Ik kan natuurlijk ook dat snoer doorknippen en een het door een dunnere buis leggen en weer aan elkaar maken, maar daar ben ik niet zo happig op met een nieuwe tv.
Of ik leg juist een verlengsnoer door de pijp omhoog, maar dan zit ik weer met een eind draad dat ik ergens kwijt moet.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #4
Dat is altijd een probleem.
Zodra er één kabel inzit, is de nuttige opening van de buis kleiner en gaat de rest er nog moeilijker er doorheen. Gelukkig heb je tegenwoordig geen scart kabel meer nodig.
Stukje kabelgoot werkt dan wel makkelijk, maar dat is wel zichtbaar.
 

snoef

  • #5
Ja HDMI is gelukkig zo goedkoop dat je bij wijze een hele bos tussen twee helften pvc in de muur kan gipsen. Maar het netsnoer blijft zo lastig.
 

Haemmertime

Vaste beantwoorder
  • #6
Kun je geen wandcontactdoos aan leggen achter je tv? Bij zo'n beetje iedere tv of scherm zit zo'n losse stekker, die zijn er ook in tig lengtes te koop, maar ook met hoeken.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #7
Verticaal is geen probleem.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu