Buigijzer met slede voor staalverzinkte dunwandige CV-buis?

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #2
Met slede vind ik het mooiste werken voor koperen buis, die zijn ook geschikt voor4 dunwandige c.v. buis, uiteraard bij een fatsoenlijke kwaliteit.
Voor wic is een buigijzer bijna nooit nodig, alleen bij scherpe bochten.
Je kunt ook een stukje van de isolatie er af halen en dan buigen met 15 mm buigijzer.

Pas op met eventueel wicu te snijden met een pijpensnijder, de buis wordt iets in elkaar gedrukt en dan past de bij knelkoppelingen te gebruiken steunhuls er niet meer in.
 

Helpmnkoelkastisstuk

  • #3
Bedankt Jan. Dan wordt het met een slede. Ik zie dat je ze hebt van over de €100 maar ook voor een paar tientjes. Dan vraag ik me af wat dan "fatsoenlijke kwaliteit" is.

Die ik noemde in mijn startpost, is dat goed voor CV-buis (kost ongeveer €50)? Of kan ik beter een duurdere kopen? Het zal niet professioneel gebruikt worden uiteraard, dus slechts af en toe. Aan de andere kant is dit wel iets waar je jaren en jaren mee kunt doen, dus als duurder echt beter/handiger is dan is het dat misschien wel waard. En ik heb vooralsnog alleen maar de "standaardmaat" nodig van 15mm met buigradius 60mm, dus ik heb er slechts eentje nodig.

Nog een ander vraagje: kun je met deze standaardmaat ook 16mm meerlagenbuis buigen (voor als je wat preciezer/scherper moet buigen)? Ik weet dat dat ook met een buigveer kan, maar hiermee is misschien nog makkelijker. (Maar die ene millimeter zal wel te veel zijn, want je zegt ook dat je Wicu 16mm ook zonder isolatie moet buigen.)
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #4
Wicu is met wat moeite ook te buigen met eentje van 22 mm.
Wicu van 16 bestaat volgens mij niet.
Helaas gaat de pijp vaak dubbel, met een buigijzer van 22 met rol zou het misschien kunnen, daar heb ik geen ervaring mee.
Voor meerlagenbuis is 15 mm niet geschikt, die ene mm ie teveel.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu