Bubbels op buiten verf na sneeuw/vriezen

Christianv

  • #1
Hoi,

Afgelopen voorjaar heb ik mijn schuurdeur buiten opnieuw geverfd. Hiervoor heb ik Sikkens Rubbol SB gebruikt. Dit zag er perfect uit en heb ik vaker gebruikt zonder ooit problemen te hebben.

Vandaag na alle sneeuw van de afgelopen dagen en een temperatuur overdag van -4 C zag ik ineens op 1 plek een soort bubbels of bultjes op de deur. Deze waren hard dus het waren geen blazen zoals je wel eens ziet als je verft in de zon. Ook was het een heel horizontaal gebied waar dit verschenen was.

Ik weet zeker dat deze bubbels er eerder niet zaten. Kan het zijn dat dit komt doordat het aan het vriezen is buiten en er toch vocht ofzo in het hout zit? Of wat zou de reden hiervan kunnen zijn?

En dan ook de vraag, hoe los ik dit op? Gewoon tot het voorjaar/zomer wachten en de stijl opnieuw schuren en verven of dien ik extra maatregelen te nemen?

Toegevoegd een tweetal fotos van de plek in de verf

20210209_103334.jpg


20210209_103330.jpg
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #2
Doet mij heel sterk denken aan opgevroren vocht in het hout.
Dit voorjaar het hout laten drogen, vochtgehalte opmeten (17%) en opnieuw schilderen.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #3
Hoe ziet het schilderwerk aan de binnenzijde eruit?
 
  • Like
Waarderingen: BertPleizier

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #4
Water zet uit als het vriest, dus ik ga mee met het verhaal van Jan. Ook omdat het de onderste rand is, waar zich eerder vocht ophoopt.
 
  • Like
Waarderingen: BertPleizier

Christianv

  • #5
Bedankt voor jullie input. Eerder heb ik dit niet gezien zit dit water wel onder de verf dan? En is dit water er waarschijnlijk later ingekomen of was het nat toen ik afgelopen jaar geverfd heb waarschijnlijk?
 

Christianv

  • #6
Rola schreef:
Hoe ziet het schilderwerk aan de binnenzijde eruit?
De binnenkant en de rest van de buitenkant ziet er perfect uit. Het is alleen de plek op de foto, de rest is nog goed, daarom ook dat ik niet zo goed begrijp hoe dit komt.
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #7
Houd u zich maar aan het antwoord van Jan. Opgevroren vocht drukt de verf van het oppervlak. En meten is weten, gissen vaak missen. Omdat de verf er toch af moet kunt u het gerust nu meten. Ik denk dat de meetpennetjes 100% laten zien.
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #8
Ik gok ook op vocht in het hout onder de lak. Nu niks aan doen. Wachten tot er mooie zonnige dagen zijn, stapeldorpel (de plek) open schuren zodat het kale hout kan drogen. Daarna meten op vocht en pas gaan gronden als het hout droog genoeg is.

Ik zou bij de laatste aflaklaag de hele buitenkant meenemen. Dan krijg je geen aanzetten te zien en de buitenkant is extra beschermd.
 

Christianv

  • #9
Bedankt, ik denk dat het wel duidelijk is nu. Ik heb zelf geen vochtmeter, is dit echt nodig of kan ik het ook gewoon als het boven de 20 graden is een dagje laten drogen als de verf eraf is?
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #10
Een vochtmeter koop je al voor een 20-30 euro. Altijd handig om te hebben.

Het hangt van de hoeveelheid vocht in het hout af hoe lang het drogen "aan de lucht" duurt.

Nog even over het probleem: zie ik goed dat het alleen de onderkant van de bovenste stapeldorpel (die horizontale balken) betreft onder de ruit in de deur? Zo ja: dan zou het probleem aan de ventilatie (gebrek hieraan) van de ruit kunnen liggen.
 

Christianv

  • #11
Oke, eens kijken om er een te kopen dan.
Het klopt inderdaad dat het de bovenste horizontale balk onder het raam is. Aan de onderkant van het raam zit een metalen afwatering strip en hieronder beginnen de verschillende balken van de deur waarbij het in het midden aan de onderkant van de bovenste balk onder het raam zit.

Zie hieronder. Dien ik hier iets aan te doen? Ik heb 6 jaar geleden geverfd en dit heeft er toen altijd goed opgezeten en toen afgelopen voorjaar opnieuw heel de deur geschuurd en geverfd en nu met de sneeuw en het vriezen zie ik ineens deze bubbels komen.

20210211_174528.jpg


20210211_174536.jpg
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #12
Dit kan, afhankelijk van temperaturen, hoeveelheid regen en hoge luchtvochtigheid wel meer dan een maand duren voordat er geschilderd mag worden.
Denk niet dat doe ik als de oppervlakte droog is, daarvoor is zo'n meter nodig om dat te bepalen.
 
  • Like
Waarderingen: BertPleizier

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #13
Dus dat is dan toch geen klusje voor het voorjaar (zoals ik eerder aangaf), want 3 dagen zon op het opengescheurde stuk en de 4e dag een uurtje regen er op en je bent weer terug bij af. Begrijp ik dat goed @Jan?

PS: er zit trouwens wel een mooie glans in de lak.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #14
Het vocht moet uit het hout, stel dat het hout net onder de oppervlakte droog is dan kan het dieper gelegen hout nog te vochtig zijn om te schilderen.
Als de temperaturen hoog oplopen of het hout ligt in de zon dan komt het vocht naar de oppervlakte en wordt opgesloten door de verf wat juist niet de bedoeling is.
 
  • Like
Waarderingen: Christianv en BertPleizier

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu