Bruinkleuring in antiek papier

Ouderijn

 • #1
Ik heb een aantal gravures uit rond 1850. Daar zitten wat bruinkleuringen op, waarvan ik begrijp dat dat gebruikelijk is voor papier van die ouderdom. Aangenomen dat het geen vocht is, maar bijvoorbeeld een soort papierschimmel, vroeg ik mij af hoe deze kan verwijderen (als dat al mogelijk is).

Bij voorbaat dank

Oude Rijn
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • The headhunter

  Specialist Elektra
  • #2
  Ik denk niet dat dit zelf te doen is.
  Ga hiermee naar een restaurateur die weten wel wat ze ermee moeten zonder het te vernietigen.
   

  Peter136

  • #3
  Ik heb al een aantal gravures laten bleken zoals ze dat noemen en ben zeer tevreden met het resultaat. Zowel een 18e eeuwse gravures alsook moderner grafiek.

  Veel verkleuring ontstaan doordat er in de passe-partouts geen zuurvrij papier gebruikt is. Het is dus wel belangrijk om na het bleken de prenten in een zuurvrije lijst opnieuw te framen.

  Omdat ik zelf ook verbaasd over de methode was heb ik de prentenhandelaar naar zijn procedé gevraagd, maar daar wilde hij niets over los laten. Het enige wat ik weet is dat ze het echt in een bad met vloeistof laten weken. Zelf doen is uitgesloten.

  Ga dus op zoek naar een restauratiebedrijf of een goede kunsthandel die je verder kan helpen.

  Succes,
  Peter
   
  Status
  Niet open voor verdere reacties.

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu