Bron pomp zonder voetklep mogelijk?

Klusser1954

  • #1
In de tuin zit een bron, pvcpijp van 75mm. Op die plek wordt een terrasvloer gestort. Nu wil ik de pijp 50cm onder maaiveld afzagen en daar een zuigbuis inhangen die 5 meter horizontaal onder de vloer door naar een schuurtje voeren waar de pomp komt. Bij de bron kom ik later nooit meer bij dus ik wil geen voetklep toepassen. Is dit mogelijk bij een zelf aanzuigende pomp? En welke diameter zuigbuis is verstandig|? ( Ik denk zelf aan 32mm PVC) Is een terugslagklep aan de pomp monteren een optie? ( er hoeft maar een sproeier op de we regelmatig verleggen) De pomp moet nog gekocht worden, de oude is ooit kapot gevroren.
 

Krunnie

Specialist Elektra
  • #2
Ik heb geen opmerking over de voetklep, wel over het beton.

In het huis waar ik nu woon is ooit in het verleden een betonnen oprit gestort over buizen onder het motto "daar hoeven we nooit weer bij". De eerste actie die ik als eigenaar gedaan heb is het beton open zagen op vier plekken om er bij te kunnen omdat de buizen onderhoud nodig hadden.

Nu een putdeksel op de plek van de bron in de terrasvloer meestorten is het probleem niet. Later bij een probleem met de bron zoeken waar hij zit en dan de beton uitkappen is een hels karwei. Ik heb met een meetsonde en professionele leidingzoeker het buizentraject onder het beton moeten traceren om te weten waar ik moest kappen.
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #3
Je kunt inderdaad prima een keerklep in de zuigleiding plaatsen vlak voor de pomp. Het gaat er maar om dat er ergens een keerklep zit zodat het water wordt vastgehouden. Ik heb betere ervaring met pvc keerkleppen dan met de messing varianten. Als je zoiets neemt dan heb je ook meteen een manier om de pomp los te kunnen koppelen:
terugslagklep_5.png


Hoeveel water wil je gaan pompen in m3 per uur? Voor 1 sproeier kan 32 mm al goed zijn. In pas vaker 40 mm toe als zuigleiding en ook als hoofdleiding aan de perskant.

Ook mij lijkt het niet slim om de put onbereikbaar te maken. Stel dat de zuigleiding ooit lek raakt dan kun je er niet meer bij.
 
Laatst bewerkt:

Klusser1954

  • #4
Dank voor de antwoorden. Ik overweeg nog een soort inspectieluik boven de leiding te maken maar de baas in huis kan dat niet waarderen, de vloer wordt ook nog betegeld. Als de leiding ooit defect raakt is het een nieuwe bron maken of einde oefening.
 

Krunnie

Specialist Elektra
  • #5
Je hebt putdeksels die bestaan uit een open metalen frame waarop je tegels of bakstenen kunt leggen. Afgezien van de metalen rand zie je daar niks meer van terug. Er zijn ook composiet kunststof putdeksels in vriendelijke maten. Het is al goed genoeg als je het deksel open kunt doen en er een arm in kunt steken om iets te doen dus iets groots is niet nodig.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #6
In elk geval de bronput bereikbaar houden, in de put een pvc koppeling maken zodat de zuigbuis eruit kan, de put hoeft niet groot te zijn, als je met een tang goed bij de koppeling kunt is de put groot genoeg.
Het beste is de voetklep helemaal aan het eind van de zuigbuis te maken.
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #7
Een tegel kan het luik worden. Rondom kitten of zelfs gewoon voegen die je die ene keer dat je erbij wilt eruit krabt. Paar extra tegels bewaren voor de zekerheid.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu