Brommende start vaatwasser

maartos

  • #1
Hoi, ik heb een siemens vaatwasser SN66P092EU. Al een poos maakt de vaatwasser ongelooflijke veel herrie, met name bij start van het vaatwasprogramma. Dit is vooral een brommend geluid in verschillende niveaus van Db met veel trilling. Wasprogramma wordt overigens succesvol afgerond.

Ik heb de vaatwasser aan de onderzijde opengemaakt en de schoepen van het motortje gecontroleerd en ontkoppeld maar ziet er allemaal schoon en werkzaam uit, geen rommel of iets dergelijks. Bij afvoer water lijkt het probleem ook niet te spelen.

Omdat het vooral bij de start is, lijkt het op de aanvoer van water. Het lijkt vanuit de rechter achterzijde te komen maar is moeilijk te lokaliseren zonder dat ik het hele ding er uit moet schuiven. Kan het zijn dat de waterstop bij de kraan zulk een herrie maakt of is het de circulatiepomp ? Of ergens nog een filter? Is dit zelf op te lossen?

Dank voor de hulp
 

Repair-man

  • #2
Dit kan te maken hebben met plastic in de pomp of andere grove resten zoals pitten e.d. , De omwalspomp gaat dan erg resoneren , Lees: een duidelijk zwaar bromgeluid vertonen. De verschillende niveaus van dit bromgeluid kan alleen van de omwalspomp (circulatiepomp) komen , deze pomp draait namelijk op 3 verschillende toerentallen. Je zult de circulatiepomp moeten demonteren om dit te controleren. Let op de circulatiepomp zit vastgeklemd met een eenmalige bruikbare slang-klem.
Het is te doen door alleen de dorpel onder de vaatwasserdeur te verwijderen en van daaruit de circulatie pomp te demonteren, de pomp kan door de opening gemanoeuvreerd worden. Afhankelijk van bouwjaar van de machine.
 
  • Like
Waarderingen: maartos

maartos

  • #3
duidelijk, veel dank. hoe zoek ik een vervanging voor de slang-klem? is dit model specifiek onderdeel of kan ik een standaard assorti slangklem met zon schroefje terugplaatsen?
 

Sleutelmeneer

Specialist Witgoed
  • #4
Jij zegt het begin van het programma. Dus wat doet zo een vaatwasser als aller eerste ? Juist afpompen. Als hij het echt DIRECT aan het begin doet. Dus de eerste minuut dan ligt het aan je afvoerpompje. Deze moet je dan gewoon vervangen. Overigens is dit ook een bldc pompje en draait ook op verschillende toerentallen. Geen geklooi hij heeft wrs te veel speling gekregen.

De circulatiepomp lijkt me onwaarschijnlijk maar niet onmogelijk. De circulatiepomp draait namelijk het GEHELE programma. Als hij namelijk ongeveer een minuut heeft afgepompt laat de vw de circulatiepomp lopen om de weerstand e.d te controleren en daarna pas gaat de vaatwasser water pakken. Dus het is belangrijk dat je goed luistert en precies zegt wat de vaatwasser doet en wanneer je het hoort. Nieuwe slang voor de pomp zit gewoon bij de pomp erbij overigens als je die een nieuwe koopt.

Tenslotte kan het ook nog dat hij pas na 1+ minuut ofzo tijdens het water pakken herrie maakt kortstondig tot hij op niveau is. Dan is je inlaatventiel verdacht.
 
  • Like
Waarderingen: maartos

maartos

  • #5
bedankt voor je toelichting, dit maakt het nog iets duidelijker. De eerste minuut gaat goed met watergeluid. Dan begint het brommen en duurt eigenlijk de hele wasbeurt tot bepaalde periode voor het einde. Maar het begin is het meest heftig kwa geluid en trilling met daarna in verschillende toeren gebrom tijdens de wasbeurt.

Is de circulatiepomp te repareren/openen of moet er een nieuwe aangeschaft worden?
 

Sleutelmeneer

Specialist Witgoed
  • #6
Nieuwe aanschaffen. Er zijn geen revisie setjes voor deze pompen.
 
  • Like
Waarderingen: maartos

maartos

  • #7
dat gaan we dan maar doen, bedankt voor de hulp
 

maartos

  • #8
nou je moet ongeveer de hele vaatwasser in losse onderdelen demonteren om bij de circulatiepomp te komen. Echt bizar. Lijkt wel of men reparatie probeert te ontmoedigen...
 

maartos

  • #9
^mopper mopper

het is gelukt maar ik zie nu aan de voorzijde plint een connector los zitten. Geen idee hoe dan. Ik zie ook nergens een plek waar die in kan. Enig idee waar deze hoort?

de vaatwasser staat ondersteboven

haha nevermind. het is het schermpje dat op de grond projecteert

kabelvaatwasser.jpg
 
Laatst bewerkt:

Sleutelmeneer

Specialist Witgoed
  • #10
Ventielen linkerzijde ? IndicatieLampje rechterzijde beneden ? Zoutvat indicator op het printje ? Hij is vrij lang iig.

Screenshot_20220526-172127_Acrobat for Samsung.jpg


3x yellow op zout indacator. Idd.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu