Brommende cv ketel als er warm water wordt gebruikt

Byhommes

 • #1
Wij hebben een awd ketel. deze geeft al een lange tijd een zeer harde brom bij het gebruik van warm water. bij gebruik van de verwarming hebben wij nergens last van en alles werkt prima en snel. water uit de kraan wordt snel warm en erg heet, die werkt dus prima. verwarming doet het ook uitstekend en verwarmd de boel meteen.

brommend geluid ontstaat alleen bij het aanzetten van de warme kraan en dan vooral ma het uitzetten van de kraan, kort daarna start de ketel met brommen. Moet erbij vermelden dat de ketel niet altijd een brommend geluid geeft bij warm water gebruik. laten we zeggen als je tien keer de kraan open draait zal de cv ketel 7 x brommen.

weet iemand of dit erg is of dat het iets is wat makkelijk te verhelpen is? ik heb al gedacht aan het opnieuw monteren van de ketel aan de muur en de gasafvoerslag inspecteren voor verstoppingen etc.
 

The headhunter

Specialist Elektra
 • #2
Je hebt brommen en brommen, dat maakt het lastig.

Je zou de ontluchters op de ketel even kunnen nazien, mogelijk zit er ergens lucht in.

Condenswater afvoer nazien.

Afstelling van de ketel zou ook nog kunnen.

Een geluidsfragmentje kan helpen.
 

Byhommes

 • #3
De sifon heb ik ook helemaal gereinigd. Deze zat wel aardig verstond met aanslag. Wat betreft het geluid, het is echt een stoomboot die langskomt.
Ik bedacht misschien de gasblok, maar gezien de tijd dat dit probleem zich al voordoet lijkt het mij logisch dat de ketel het dan al begeven zou hebben. Het kan misschien inderdaad wel een gas/lucht mengels afstelling zijn maar dat moet ik laten doen en zou voordat ik moet betalen het liefst al het andere belopen hebben.
 

The headhunter

Specialist Elektra
 • #4
Gewoon uitstellen, dan kost het je meer dan een onderhoudsbeurtje.

Stoomboot geluiden duiden vaak op problemen met de afstelling.
Aangezien het al een tijdje is kan er wel eens gevolgschade zijn aan de brander.
 

Byhommes

 • #5
Hoe bedoelt u gevolg aan de brander? Want die lijkt ook gewoon prima te werken. Ik ben sowieso van plan om deze week, mocht ik het zelf niet kunnen oplossen met tips en kennis een installateur te bellen
 

The headhunter

Specialist Elektra
 • #6
Heel simpel, de gastoevoer moduleert, bij een bepaalde modulatie stand slaat de vlam dood tegen de brander en word direct ontstoken door de nog aanwezige vlam, deze word ter plaatste erg heet en kan daardoor beschadigt raken.
Ook een beschadiging aan de brander kan brommen op bepaalde modulatiestanden veroorzaken.

Dit soort dingen zijn niet zonder rookgasanalyzer te herstellen.

Beetje net als met een auto, met een defecte klep maakt hij een wat raar geluid maar het rijd nog prima totdat de klep afbreekt en de motor verwoest.
 

Xr8

 • #7
Welke awb? Zowel tm2 als tm3 kun je alleen maar afstellen met een genoemde meter. Niet zelf aan gaan draaien, komt vrij precies. Laat bij onderhoud direct de branderpakking nakijken of vernieuwen.

Succes.
 

Standby

 • #8
De kans bestaat ook dat de wisselaar aan het verkalken is. Gooi maar eens een halve liter natuurazijn in de vulslang en pomp dat in de ketel. Ketel een kwartiertje of korter op ww laten branden en kijk dan eens of het minder wordt of over is. Kan in iedergeval geen kwaad voor de ketel.
 

Byhommes

 • #9
Het geluid komt sowieso uit de gasafvoer kanaal. In mijn geval de meest linkse buis. Deze buis loopt door in de ketel en daar is het een lange aluminium buis. Je voelt ook dat als de ketel de licht erdoorheen blaast het geluid daar vandaan komt. Dus het zou een verstopping kunnen zijn of een pomp die de lucht omhoog perst (als dat bestaat)

Ik weet wel dat er een soort van pomp is met drie standen deze heb ik al gecontroleerd op werking of verstopping, maar deze lijkt prima te werken.
 

Obelix2

Specialist Witgoed
 • #10
Zoals reeds eerder gezegd.
Goed lang wachten dan heb je straks meer kapot.
De ketel MOET afgeregeld worden op gas lucht verhouding.
Dat is alles.

Hij gaat resoneren dat is het gebrom wat je hoort.
 

Xr8

 • #11
Je sifon was aardig smerig geef je aan. Volg dan de raad op en laat onderhoud plegen. Behoud van je ketel, beetje zinloos om een ketel van de muur te gaan halen en te hermonteren.

Voordeel, goede raad is hier niet duur. Het is zelfs gratis!!!!
 

Byhommes

 • #12
Dat is zeker zo!! maar we laten ook een monteur komen. het is meer een kosten die niet echt welkom is op het moment en aangezien ik zelf handig zat ben, was de intentie het eerst zelf te bekijken. toch bedankt voor alle handige tips!!
 

Markstubbe

 • #13
Wij hadden dat ook, dat zware bromgeluid, net een stoomboot, telkens bij gebruik warm water, vooral bij het dichtdoen van de kraan. Het was nog niet opgelost nadat ik de waterdruk van de ketel iets verhoogde naar 1.9 bar (was gewoon een kraantje) maar toen draaide ik alle chauffages dicht in het huis (Het was zomer en heel warm, thermostaat stond toch niet aan en chauffages ook niet) en het BROMGELUID STOPTE, ook bij het afnemen van warm water...
 

The headhunter

Specialist Elektra
 • #14
En toen? Gewacht tot de winter met de werkelijke reparatie?
 

Marcn88

 • #15
Ketel dient afgesteld te worden op co/co2 en dan direct onderhoud laten uitvoeren dan word ook de wisselaar gecontroleerd op lekkages en gereinigd en de nodige pakkingen vervangen
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu