Brekerzand of Metselzand?

Ger68

  • #1
Ik wil geslepen betontegels gaan leggen. Door de leverancier wordt geadviseerd een laagje metselzand onder de tegels te leggen ivm verkleuringen e.d. Ik heb zelf echter nog brekerzand over. Mijn vraag is nu of dat ook geschikt is om onder de tegels te leggen.

Bij voorbaat dank :D
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #2
Brekerzand is geschikt voor instrooien van de voegen, niet voor de ondergrond, hiervoor het aanbevolen zand of geel zand gebruiken.
Bij tegels die gevoelig zijn voor verkleuring het zand controleren op ijzerertsdelen.
Het zand moet schoon en egaal van kleur zijn zonder bruine stukken/stippen.
 

Bass

  • #3
Jan, waarom is brekerzand niet geschikt als ondergrond?

Als alle trottoirs op brekerzand zouden liggen zou het er buiten nog niet zo beroerd uitzien!

Brekerzand is door zijn samenstelling juist erg geschikt als ondergrond. Het is grof en dus erg goed waterdoorlatend. En door de hoekige vorm van de steentjes (gebroken steen) is het uiterst stabiel.

Brekerzand wordt inderdaad ook veel gebruikt om bestrating in te vegen, maar dan wel bij bestratingssoorten met relatief grote voegen zoals gebakken klinkers, natuursteenkeien en soorten sierbestrating. Voor betonstraatstenen enbetontegels gebruik je straatzand omdat daar - mits goed strak gelegd - geen brekerzand in de voegen past.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #4
Jan, waarom is brekerzand niet geschikt als ondergrond?
Eerlijk gezegd weet ik dat ook niet, ik heb het ook uit overlevering.
Wanneer ik zand nodig heb (had) voor bestraten of leggen van tegels ga ik naar de zandboer die meerdere soorten zand en gebroken puin heeft liggen, ik vertel waar ik het voor nodig heb en krijg het geschikte (?) zand mee.

Naar aanleiding van je vraag heb ik nog even op internet gekeken, hits genoeg maar geen verwijzingen gevonden naar brekerzand als ondergrond, wel als instrooizand.
Wanneer jij iets kunt vinden graag een link.
 

Bass

  • #5
Zoek maar eens in google op "straatlaag brekerzand" en je vindt een heleboel rapporten, onderzoeken en toepassingen waarin brekerzand als straatlaag wordt genoemd.

Ik ben zelf werkzaam in de civiele techniek en wij schrijven heel vaak straatlagen van brekerzand voor, zeker op puinfunderingen. Zonder puinfundering wordt meestal straatzand voorgeschreven. Deze soorten zijn allemaal genormeerd naar samenstelling, maar worden in de volksmond en bij de 'zandboer' vaak door elkaar genoemd en gebruikt.

Maar we moeten het niet ingewikkelder maken dan het is. Het ging in de vraag m.i. om wat bestrating rond het huis en dan ben je al een heel eind als je je tegels in een redelijk zandbed van goed doorlatend zand legt.
 

Haaitje

  • #6
Waarom neem je geen gezeefd zeezand,door de zoutgehalte in het zand heb je ook niet snel last van onkruid en mos.

gr Remco
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu