Bovenwoning, vloer van boven (geluids)isoleren voor beneden

AdB

 • #1
Na het lezen van de vele artikelen op dit forum heb ik toch nog een vraag.

Ik heb een bovenwoning (jaren 30). We kunnen de benedenbuurvrouw letterlijk horen praten en GTST is ook goed te volgen zonder dat we de TV aan hebben staan :wink:

Ik wil dus met name stemgeluiden isoleren. Dit wil ik doen vanaf de bovenkant. Het plafond van de benedenbuurvrouw is waarschijnlijk nog riet met pleisterwerk. Vervolgens komen de balken en daarna komt mijn houten vloer + ondervloer + laminaat. Omdat ik het laminaat wil vervangen voor vinyl (dikke soort, dus veel minder tik geluid dan laminaat) wil ik gelijk de ruimte tussen de balken isoleren.

Ik weet inmiddels dat ik voor het isoleren van de ruimte tussen de balken gewoon glas- of steenwol kan gebruiken en die ruimte helemaal kan opvullen.

Mijn vraag is of het ook zinvol is om van dat knoppen matras / eierdozen te plaatsen. En zou dat knoppenmatras dan eerst moeten komen en dan de glaswol (risico dat het e.e.a plat gedrukt wordt). Of is het beter om eerst de glaswol en dan het knoppen matras te plaatsen? Of is het beter om zoveel mogelijk ruimte tussen de balken op te vullen met glaswol?Hierboven komen dan weer mijn oude planken + ondervloer + vinyl.
Van Roman weet ik inmiddels dat massa het toverwoord is. Of is het dan misschien toch beter om bovenop mijn planken nog eens een laag hout te leggen en maar af te zien van het glaswol verhaal?

Persoonlijk zou ik nu kiezen voor het simpelweg opvullen met glaswol, als jullie beter tips hebben hoor ik dat graag.

Alvast dank, Arjen
 

Robert de

 • #2
Een harde isolatie b.v. Knauf Brio is denk ik een betere oplossing.
Kun je gewoon over je houten vloer heen leggen, en is mooi egalisrernd voor een andere vloer bedekking.
Let wel op je moet waarschinlijk iets van de onderkant van de deuren afzagen.
 

Kloek77

 • #3
Het is een overweging om een laag zand bovenop het rieten plafond te leggen.
Daar kan weinig tegenop qua massa en demping.
 

AdB

 • #4
Dank voor jullie reactie.
Ik kan me voorstellen dat zand erg goed werkt. Wanneer de benedenburen echter hun plafond gaan vervangen / er een lek is..........

Dank voor de tip voor het wat vastere spul, ik ga opzoeken wat dat is.
 

Mjpwillems

 • #5
Hoi als je je oude vloer kan laten legen is mischien een fermacel vloer een op lossing die die hebben wel een hoogt van 3,5 cm als ik me niet vergis ( 1cm steenwol 2x fermacelplaat van 1 cm )
die kan je ook op korrels leggen daar kan je de vloer me egaliseren tot een hoogt van min 1cm tot max 6cm ( is tevens ook nog eens extra geluidswerend .

en op deze fermacelvloer kan je iedere vloer leggen die je wil .

grtz wimpie
 

Swblom

 • #6
Ik kan je uit eigen ervaring vertellen dat het met glaswol opvullen van de ruimte tussen de balken al veel doet. (het is me wel een raadsel hoe je dat gaat doen van bovenaf, ga je de hele vloer eruit slopen?)
Daarover een Fermacell vloer, is zeker de moeite waard.
Hiermee heb je dan een dempend effect (de glaswol) en vervolgens gewicht (fermacell) dat de acoustische energie opvangt.

Maar het allerbelangrijkst is dat je heel goed op de detaillering let. Alle randaansluitingen moeten in orde zijn. Ieder luchtlek is meteen een fors geluidlek!

Succes

Extra eierdozen en zo lijkt me alleen verspilde moeite en geld. Een onregelmatig oppervlak gebruik je om galm in een ruimte te beinvloeden. Volgens mij heb jij daar geen last van.
 

GDelea

Specialist Schoorstenen - Houtkachels
 • #7
Dat verhaal.van die femacel vloer dat dempt dus echt behoorlijk goed eigenlijks een zwevende vloer door de steenwol en daar op 2x 1cm farmacell
 

Mjpwillems

 • #8
Ja , en je sluit de kanten ook af want je krijgt bij het pakket strookjes steenwool die moet je rond om langs de muren legen voor lek geluid en de fermacel vloerdelen lijm je allemaal aan elkaar vast aan het eind is het een grote vloer .
 

AdB

 • #9
Dank voor alle reacties.
Ik ga inderdaad de vloer eruit slopen om vervolgens tussen de balken het e.e.a. op te vullen met glas/steenwol.
Vervolgens komt hierover weer de oude vloer (planken).

Ik merk dat een hoop mensen enthousiast zijn over fermacell.
Voor zover ik dat kan zien zijn daar een hoop uitvoeringen van. De uitvoering die op pootjes staat ga ik in ieder geval niet nemen. Dat gaat tegen alle overige adviezen op dit forum in (massa-lucht-massa ipv massa-lucht-massa-lucht-massa). Ik ga erover nadenken om de Fermacell vloerelementen te gebruiken. Ik denk wel dat ik de oude planken terugleg Na de oude planken komt de ondervloer. De ondervloer zou dan fermacell zijn. (ik zou er misschien ook nog voor kunnen kiezen om de fermacell of underlayment rechtstreeks op de balken te plaatsen, maar dat lijkt me zonder omdat ik dan extra massa mis).).

Dank voor het meedenken. De eierdozen / knoppenmatras komt er dus niet in, de balken gewoon volstoppen met glas/steenwol en een goede ondervloer moeten het e.e.a. een stuk stiller maken..

Dank.
Arjen
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
 • #10
De Fermacell moet je op een bestaande vloer leggen. Het heeft te weinig draagvermogen op enkel op de balken te leggen.

PS: leg meteen een paar loze leidingen onder je vloer om kabels door te trekken voor speakers, extra stopcontacten ed. Kost niet veel, en levert in de toekomst een hoop gemak op.
 

Roman

 • #11
Het vullen van de ruimte met wol is idd aan te raden.
Leg de oude planken terug en kit desnoods alle kieren goed dicht. Waar lucht gaat, gaat geluid. Dit geldt uiteraard ook voor de eventuele afwerklaag. Extra massa is eenvoudig te plaatsen, denk aan een laag MDF of gips (beide ong 750kg/m3). Fermacell is feitelijk een massa-lucht-mass oplossing, en in dit geval misschien niet de juiste oplossing.

Een ideale constructie is, zoals eerder geschreven, een massa-lucht-massa constructie. Een zogenaamde 2-lagen system. Een constructie met meerdere lagen (bv m-l-m-l-m) werkt heel erg goed in dehogere frequenties, maar die zijn al redelijk eenvoudig te isoleren. Met name het laag en midlaag heb je last van bij de GT-ST onderburen.

Fermacell (is een merk) is prijzig, maar kan wel goed werken. Ik zou toch gaan kijken naar de goedkopere en wellicht betere oplossing; plaatsen van extra massa laag op de bestaande vloer.

Succes!
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu