Bouwtekening voor aannemer

Tamnie

 • #1
Wij willen ons huis laten verbouwen en hebben al verschillende gesprekken met een tekenaar en aannemers gehad.
Van de tekenaar begrepen wij dat ze het niet nodig vond om bij ons thuis te komen om afmetingen te nemen en te bepalen wat de draagmuren waren.

Daarnaast begrepen we uit haar verhaal dat de tekening (voor welstandscommissie) en constructieve tekening (voor bouwvergunning) niet een op een door de aannemer te gebruiken zijn. Probleem is nu dat we bij navraag bij de aannemer waar onze interesse naar uit gaat te horen hebben gekregen dat zijn geen bestektekening kunnen maken.

Is dit raar? Klopt het dat je dus 3 tekeningen zou moeten laten maken?

Weet iemand daarnaast of het handiger is in zee te gaan met een aannemer die alles doet, tekening, vergunning en verbouwing of is het geen probleem om dit bij verschillende partijen neer te leggen?
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Droid

  • #2
  Naar mijn idee onzin.

  Een goede werktekening kan zowel dienen voor bouwaanvraag als voor de aannemer. Ik zou niet weten waarom niet. Denk dat ze dat niet wil doen omdat het meer werk is. Je moet dan meer maatvoeringen en detailleringen bepalen en dat zal ze wel niet willen doen.

  Inmeten vind ik super belangrijk. Heb een aantal projecten meegemaakt waar dat niet goed is gebeurd en dan moet je in het werk allerlei dingen aanpassen. Dat komt niet altijd ten goede van de kwaliteit, en het kost ontzettend veel tijd. Is natuurlijk wel afhankelijk van de grootte van de verbouwing en wat je precies wilt doen.

  Er zijn bouwbedrijven die alles doen. Vaak doen kleinere aannemers alleen maar bouwen, maar de wat grotere bouwbedrijven kunnen je begeleiden van begin tot eind. Namen geven we hier niet... daarvoor zal je zelf op onderzoek moeten gaan.
   

  IJkenhout

  Vaste beantwoorder
  Moderator
  • #3
  Alle kleine aannemers kennen wel adresjes waar je de tekening kan laten maken. Het is handig een tekenaar te kiezen die de aannemer kent, want dan weet ie hoe de aannemer werkt.

  Daarnaast, elke goede tekenaar weet hoe een bouwtekening eruit hoort te zien, en elke goede aannemer kan van elke tekening bouwen...
  De tekening voor de aannemer is ook voor de vergunning.

  Het klinkt dus alsof ze geen zin hebben in het werk. Er zijn genoeg anderen!
   

  MvanV

  • #4
  Misschien vragen ze de originele bouwtekening op om de maten en sterkte af te lezen. Heel verstandig, maar in het werk meten is erg verstandig, ik heb zelden iets gezien dat 100% klopt.
   

  Boertje125

  Vaste Beantwoorder
  • #5
  Het is maar net wat voor afspraak je maakt met die tekenaar.
  van de meeste vergunningtekeningen voor verbouwingen zijn zo summier dat je er inderdaad niet veel meer mee kunt dan een vergunning aanvragen.

  Als het een grote verbouwing is moeten er ook werk/bestektekeningen komen.
  In verband met de kosten is het aan te raden om deze pas te laten maken als de vergunning rond is.
   

  Tterpstra

  • #6
  Ben toevallig zelf zo'n tekenaar.
  Natuurlijk moet je van zo'n "bestektekening" kunnen bouwen.
  Alle relevante informatie moet hier op staan, het moet mijns inziens zelfs kunnen dienen als onderdeel van je contract die je met je aannemer sluit.
  Altijd inmeten, en met name de gevels waar de verbouwing op aansluiten gaat. Vloerhoogtes, kaphoogte etc. allemaal belangrijk. Bij de tekeningen horen ook details, je moet wel weten bijvoorbeeld je in hoogtes etc. uitkomt.
  Ook horen hier de technische tekeningen en constructieberekeningen bij.
  Mogelijk ben je gestuit op een z.g. "ontwerper" die niet veel weet van constructies maar wel getraind is op het ontwerpen ?
   

  Boertje125

  Vaste Beantwoorder
  • #7
  Het zijn ook geen bestek tekeningen.
  maar bouw aanvraag tekeningen
  daar zit een wereld van verschil tussen
   

  Droid

  • #8
  Klopt, maar je kan het één ook voor het ander gebruiken...
  Als je direct een goede bestekstekening maakt, kun je die indienen bij de bouwvergunning. Scheelt je extra werk... :roll:
   

  IJkenhout

  Vaste beantwoorder
  Moderator
  • #9
  Om een aanvraag technisch te kunnen beoordelen heeft de gemeente echt een bestektekening nodig hoor.
   
  Status
  Niet open voor verdere reacties.

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu