Bouwdroger - Droogtijd muur na lekkage

Henkerd

  • #1
Goedemiddag,

Door schimmelvorming (binnen) heb ik lekkage ontdekt in de aanbouw vanaf het dak. Inmiddels is de dakbedekking (plat dak) hersteld. Aan de buitenkant van de geisoleerde spouwmuur zijn de bakstenen onder de plek van lekkage donkerder van kleur (vochtigheid lastig te voelen). Aan de binnenkant van de spouwmuur zie ik enkel een witte kring (20 bij 50 cm) op het plafond. Verder op de binnenmuur niet direct iets te zien.
Nu heb ik een bouwdroger gehuurd, maar ik heb geen idee hoe lang deze moet blijven draaien voordat het voldoende is gedroogd. Gaat om aanbouw van ongeveer 2.5 bij 2.5 meter. Bij het verhuurbedrijf kon ik ook geen duidelijk antwoord krijgen.
Gisteravond aangezet, na 4 uur ongeveer een liter water onttrokken. Vannacht aan laten staan en vanochtend weer ongeveer een liter ontrokken. Nu 8 uur later zo'n 0.5 liter. Deuren en ramen zijn dicht.

Ik kan me voorstellen dat het apparaat altijd wel wat vocht blijft onttrekken. Heeft iemand een idee hoe lang ik de bouwdroger moet laten draaien of hoe ik dit kan controleren?

Mvg, Henkerd

Edit: betreft een bakstenen spouwmuur.
 

Krunnie

Specialist Elektra
  • #2
Hangt erg van de situatie af. Het mooiste is een vochtmeter kopen en af en toe het vochtgehalte meten in de muur. Die dingen kosten iets van één dag huur van een bouwdroger dus dat is niet gigantisch. En je weet dan gelijk wanneer de droger weer terug kan naar de verhuurder.
 
  • Like
Waarderingen: StucDennis

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #3
Is lastig te zeggen. Je ziet vaak wel de hoeveelheid onttrokken vocht afnemen.

Zelf ooit zoiets aan de hand gehad met een lekke waterleiding in de vloer. Toen heeft de verzekering alles opgelost. Die hebben een bouwdroger en ventilator geplaatst en periodiek een bedrijf langs gestuurd die vocht kwam meten. Ik kreeg zelfs het extra elektra verbruik betaald van de verzekering. Wellicht ook eens bij jouw verzekering informeren?
 
  • Like
Waarderingen: StucDennis

StucDennis

Specialist Stukadoor Werkzaamheden
  • #4
Lekkage van buiten naar binnen betekend vaak de muur goed verzadigd is. Dit lost een bouwdroger niet binnen enkele dagen op. Normaal verwarmen en een ventilator op de natte plekken richten zal naar mijn inziens meer verrichten. En inderdaad vochtmeter gebruiken. Kan wel paar weken duren voor het volledig droog is.
 
  • Like
Waarderingen: Vonken_trekker

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #5
Lekkage in mijn vloer duurde volgens mij 4 weken voor dit droog was dus ga maar eerder uit van weken dan dagen inderdaad.
 

Henkerd

  • #6
Dank jullie wel voor de reacties! Ik laat de bouwdroger een weekje staan en zal daarna op normale wijze blijven stoken. Ik kan er toch weinig aan veranderen op dit moment en het zal wel tijd nodig hebben. Gelukkig is het niet in de woonkamer. Mocht ik twijfelen of het nat blijft, dan zal ik aan de gang gaan met een vochtmeter.
Verzekering gooit het helaas op achterstallig onderhoud en niet op stormschade o.i.d. :(
 
  • Like
Waarderingen: StucDennis en Krunnie

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #7
Je krijgt snel genoeg door als de bouwdroger bijna niets meer oplevert. Daarna nog wel goed ventileren. Dat geldt sowieso altijd.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu