Bosch WFK2470 stopt bij centrifugeren

Hupke3

  • #1
Onze wasmachine (Bosch WFK2470NL/11) heeft zo nu en dan last van kuren.

Soms als hij moet gaan centrifugeren hoor je even een bromtoon en dan stopt ie ermee. De lampjes spoelstop en centrifugeren branden. Dit duidt volgens de handleiding op een vervuilde afvoer, deze heb ik al geregeld schoongemaakt maar het euvel blijft bestaan.

Ik heb in dit forum ook gelezen dat de koolborstels vaak worden genoemd als oorzaak, maar is dan het af en toe niet functioneren ook te verklaren? Als ik de koolborstels vervang, heeft dan iemand een werkschema daarvoor (met de tekening van Bosch quikfinder doe ik niet veel).

Ik heb wel al geprobeerd de motor los te maken om de borstels te inspecteren, maar dat lukte me niet. Na het losdraaien van de twee bouten (1 voor en 1 achter) bleef de motor muurvast zitten.
Is roetvorming overigens normaal in de buurt van de motor?

Vriendelijk bedankt alvast.
Huub
 

Co de Witgoedman

  • #2
Vermoedelijk is uw pomp defect.
 

Henny

  • #3
Het is inderdaad goed mogelijk dat de afvoerpomp vast zit.
Dit geeft in de regel een brommend geluid.

Als u de deksel van het pomphuis open draait, probeer dan eens of u het schoepenradje van de pomp kunt ronddraaien.
Mogelijk zit deze geblokkeerd.
 

Hupke3

  • #4
Henny en Co, bedankt voor jullie snelle reactie.
Jullie verwachten dus dat de koolborstels niet vervangen hoeven te worden maar de pomp het probleem is.

Ik heb bij het schoonmaken van de afvoerpomp laatst een zilveren kettinkje uit de rubberen afvoerslang gehaald. Kan het zijn dat er nog iets achter het schoepenrad zit wat de pomp dan blokkeert? Het vreemde is namelijk dat hij niet altijd weigert. Als ik de machine uitzet en na een uurtje weer aanzet kan ik vaak wel centrifugeren. Het schoepenrad draait in ieder geval gewoon, dat heb ik gecontroleerd.

De pomp alleen kost al 75 euro. Kan ik die goed zelf vervangen (als doe-het-zelver) of staat mijn elektronica onwetendheid me dan in de weg? Weten jullie wellicht ook te vertellen wat me dat ongeveer kost als ik het een monteur laat doen (hoeveel werkuren)?

De machine is van 1997 en intensief gebruikt (10 x per week). Kan ik nog meer ellende verwachten?

Groetjes Huub
 

Henny

  • #5
Zo te horen is de afvoerpomp niet de oorzaak van het probleem.

Als de machine, ondanks dat de pomp wel draait, toch niet geheel wordt leeggepompt, dan is het ook mogelijk dat er iets in de slang tussen de kuip en de pomp zit.

Dit kan bijvoorbeeld een rond voorwerp zijn, wat de ene keer zo ligt dat het water er langs loopt, dan weer zo dat het water geblokkeerd wordt.
 

Creative

  • #6
Het makkelijkste is om dan gewoon even de kuipslang los te maken en na te kijken voor voorwerpen.

succes
 

Co de Witgoedman

  • #7
Pomp kan door aantal draai uren en verstopping defect raken.
 

Hupke3

  • #8
Nogmaals bedankt voor jullie reactie. Dit forum werkt als een tierelier!
Mijn wasmachine helaas nog niet. :cry:

Ik heb de kuipslang verwijderd en gecontroleerd, maar behalve kalkaanslag in het aansluitrubber was er niks te ontdekken. Deze had ik ooit eerder verwijderd om een metalen beugel (van een BH) tussen de trommel en de kuip uit te halen. Kun je overigens op een andere manier hier iets uit vissen?

Na de kuipslang heb ik alle slangen gecontroleerd en gereinigd. Ook hier geen rare dingen gevonden. Daarna heb ik ook de waterhoogteregelaar gecontroleerd door erin te blazen. Ik hoor 'm schakelen dus die zal nog wel werken (de machine draait immers tot aan centrifugeren goed).
Ook de toevoerslang en het inlaathuis zijn niet verstopt.

Wat nu?

Nog even voor de zekerheid: de pakking (056774) in de kuipslang heb ik teruggezet met het afdichtrubber(?) naar het kogel-waterslot gericht en het afgeronde gedeelte naar de trommel (is dat juist?)
 

Henny

  • #9
Als de machine aan het afpompen is, komt er dan een krachtige straal water uit de slang? (even iets boven de afvoerpijp houden)
Als alles tot en met de pomp in orde is, kan het ook zijn dat er vervuiling achter de pomp zit.

Dit is mogelijk een verstopping in het reservoir (dit is het bakje tussen de pomp- en de afvoer-slang).
 

Hupke3

  • #10
Bedankt voor je suggestie Henny.

Bij het afpompen, als ie het al doet, komt er een krachtige straal uit de slang. Zojuist liep de machine weer vast toen ik het 90° leidingspoel programma draaide (spoelstop en centrifugeren knippert). Ik heb het reservoir voorheen al schoongemaakt, dus dat is het niet.

Als ik het afpompen programma kies wordt eerst een beetje water genomen en vervolgens bromt de machine en gebeurt er niks. Ik heb de afvoerpijp nog even doorgeblazen richting machine maar ook dat deed niks.

Vervolgens heb ik de meest technische aanpak gekozen en het apparaat een rotschop gegeven. Toen ik dat bij de pomp deed begon hij spontaan te werken (opgelost, da's dan €86,75 ex voorrijkosten dank u :lol: )
Het lijkt er dus op dat de pomp toch ergens blijft steken en een lichte aansporing nodig heeft om op gang te komen.

Nu is de gekozen methode natuurlijk niet de oplossing, maar om meteen een nieuwe pomp te bestellen terwijl ik niet zeker weet dat het er aan ligt vind ik gevaarlijk, zeker voor een machine die al bijna 6000 wasbeurten heeft gedraaid.

Kan het nog een andere oorzaak hebben? Hoe kan ik controleren of het schoepenrad vast zit terwijl de kuip nog vol met water zit?
 

Henny

  • #11
De afvoerpomp heeft duidelijk problemen met het op gang komen.
Als je het water afgetapt hebt, zal de pomp vermoedelijk wel spontaan gaan draaien, maar 'belast' zal deze soms niet op gang komen.

Vervangende afvoerpompen (bijvoorbeeld een Hanning pomp) zijn goed te gebruiken en gunstig geprijsd.
Originele Bosch/Siemens pompen zijn nogal aan de prijs.
 

Co de Witgoedman

  • #12
Dus toch de pomp.....
 

Henny

  • #13
Inderdaad Co, zo te zien was dit de juiste diagnose.

Maar ja, als de klant aangeeft dat de de machine wel afpompt,
dan ga je weer naar andere mogelijke oorzaken zoeken.

Uiteindelijk blijkt het dan toch een onbetrouwbare pomp te zijn.
 

Hupke3

  • #14
Heren

Het spijt me als jullie vinden dat ik onduidelijke informatie gegeven zou hebben. Ik heb wel gemeld dat het probleem zich niet altijd voordoet want ik heb de machine zien pompen en centrifugeren.
Zoals Henny zelf al schreef.
Henny schreef:
De afvoerpomp heeft duidelijk problemen met het op gang komen.
Als je het water afgetapt hebt, zal de pomp vermoedelijk wel spontaan gaan draaien, maar 'belast' zal deze soms niet op gang komen.
Het is inderdaad zo dat het centrifugeren pas weer op gang komt als ik afgetapt heb, maar dat komt waarschijnlijk omdat er een beveiliging zit op de machine zodat hij niet gaat liggen raussen met de trommel als er nog veel water in de kuip staat.

Omdat de machine weer werkte na mijn pompgeroffel lijkt mij Hennie's conclusie dan ook een juiste. Dat Co die conclusie al eerder trok is mooi, maar ik vind het wel fijn dat er ook andere invalshoeken naar voren komen, zeker bij zo'n ik-doe-het-af-en-toe probleem.

Ik heb nu 60° wasje gedaan. Alles gaat goed maar toch vertrouw ik het voor geen meter vanwege het onvoorspelbare karakter. Er hoeft schijnbaar bij de pomp maar een scheet dwars te zitten en hij verrekt het.

Dus ga ik maar een nieuwe pomp bestellen en inbouwen (Een Hanning, bedankt voor de tip Hennie). Ik hoop dat daarmee dan alle ellende voorbij is.

Lijkt het jullie verstandig om, nu ik toch bezig ben, ook de koolborstels te vervangen?
 

Hupke3

  • #15
Ik wil jullie allemaal nogmaals hartelijk bedanken.
Complimenten voor het forum en haar leden.
 

Hupke3

  • #16
Ondertussen heb ik de afvoerpomp vervangen. Niet door een Hanning pomp, want degene die ik kon krijgen paste niet op het pomphuis. Dus een complete pompunit van een wit merk erin gezet (pomp, pomphuis...) welke overigens nog goedkoper (€20) was als de pomp alleen.

Wellicht wat minder kwaliteit maar gezien de gedraaide uren van de wasmachine leek me dat wel verantwoord.
Alles werkt weer als vanouds en ik wil dan ook nogmaals iedereen die me hierbij heeft geholpen van harte bedanken. :lol:
 

Henny

  • #17
Inderdaad, bij een Hanning pomp moet je ook het pomphuis vervangen
(kost totaal ongeveer 40 euro).
Een Siemens pomphuis heeft namelijk een vierkante aansluiting op het motortje
en een Hanning pomp een ronde aansluiting.

Leuk dat je het uiteindelijk toch voor elkaar hebt gekregen.
 

Hupke3

  • #18
Nog even voor de volledigheid de beschrijving van de gebruikte pomp unit, die ik gewoon kocht bij de witgoedspecialist in de buurt:
Itemnr 5021879202062
Magnetic Pump with protector - Hanyu
230V-50Hz-30W-20l/m
Fist for org Bosch/Siemens 141120

Doe er je voordeel mee
Huub :P
 

Co de Witgoedman

  • #19
Deze pompen zijn bekend, ikzelf en ook menig ander monteur geef de voorkeur aan een orginele pomp, eventueel de hanningpomp compleet met pomphuis, maar ja, wij moeten in ieder geval de machine op een bepaalde kwaliteit houden (wet product aanspakelijkheid).

Uw keuze is voor een doe het zelver niet zo verkeerd hoor.

Fijn dat de machine het weer doet.

groetjes Co :lol:
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #20
En ik blij dat de berichten er weer staan!

Ik heb alle niet ter zake doende dingen even weggehaald, vinden jullie vast wel goed?

Groetjes,

Kees
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu