Bosch wasmachinetrommel trilt (ook zonder was)

Peacock1

  • #1
Beste,

Wij hebben nu 7 jaar een Bosch Clasixx 5 die de laatste jaren 7 wasjes per week draait. Nu is hij afgelopen week gaan aanlopen aan de manchet en trilt de trommel behoorlijk bij een hoger toerental, ook wanneer er geen was in zit. Wanneer hij langzaam draait zie je de trommel aan de binnenkant al iets bewegen (van voor naar achter alsof de trommel niet helemaal recht zit, hij komt telkens op hetzelfde punt iets naar voren) horizontaal, lijkt alsof de trommel of de as wat scheef zit. Voor zover ik nu kan beoordelen lijkt het lager nog prima te zijn. Wanneer hij sneller gaat centrifugeren trilt de trommel zelfs zo erg dat er een tikkend geluid optreed, ik heb het vermoeden dat de binnentrommel dan ergens tegen aankomt (buitentrommel??).

Kan dit aan de schokdempers liggen of is dit een serieuzer probleem?

Alvast bedankt.

Gr. Paul
 

Techrax

  • #2
Ik vermoed dat het trommelkruis gebroken is, als dit zo is, is het beter om een nieuwe wasmachine te kopen omdat repareren niet meer rendabel is. Om te controleren of het kruis gebroken is, verwijderd u de achterplaat en de aandrijfriem, dan beweegt u de trommel omhoog en omlaag beweegt de aandrijfwiel van de trommel mee? Dan zijn het de lagers. Beweegt de aandrijfwiel niet mee? Dan is het het trommelkuis.
 

Peacock1

  • #3
Bedankt Techrax voor je snelle antwoord. Het aandrijfwiel beweegt gewoon mee. Ik voel geen speling op het lager, als ik de trommel heel langzaam draai dan zit er ook een slag in de trommel, ik neem aan dat deze voor de onbalans zorgt bij midden en hoog toeren en hij daardoor begint te klapperen. Kan het zijn dat de as van de aandrijfwiel naar de trommel een klein beetje krom is waardoor deze slag in de trommel zit? (als dat zo zou zijn, wat zou dat veroorzaakt kunnen hebben, moet een redelijk grote kracht geweest zijn om zo'n korte as wat te verbuigen).

Alvast bedankt!

PS: heeft het zin een lager te vervangen of is dat onbegonnen werk...
 

Techrax

  • #4
Een slag in te trommel kan duiden op een gebroken trommelkruis. Omdat echt te weten moet u de kuip met de trommel daarin uit de machine halen, daarna alle schroeven uit de kuip draaien, dan kunt u de kuip in tweeën splitsen.

Dan trekt u de trommel uit het achterste kuipdeel (wel eerst aandrijfwiel verwijderen) dan op de achterkant van de trommel zit het trommelkruis in in het achterste kuipdeel ziet u dan de lagers met afdichting. Ik heb hier nog een filmpje van hoe je de lagers kan vervangen (is wel in het Engels)

 

Peacock1

  • #5
Hoi Techrax, bedankt wederom, Ik heb hem nu helemaal uit elkaar liggen. Nu ik op de video zag wat het trommelkruis precies is zag ik het al toen ik hem nog niet uit elkaar had, in de trommel zag ik bij 1 van de armen van het kruis 2 kleine puntjes in de trommel, daardoor wist ik eigenlijk al dat het het kruis was. Nu ik hem helemaal uit elkaar heb (zag dat ook toen ik de bovenkant eraf had) zie ik ook dat het trommelhuis aan elkaar gesmolten is ipv gebout. Repareren zonder het huis kapot te maken gaat niet meer. Is dus een nadeel van de hedendaagse weggooi maatschappij jammer genoeg.

Zie hier het resultaat, helaas dus overleden, super bedankt voor je supoort en snelle reacties!

Enig idee trouwens waarom het kruis het zou begeven??



Iemand nog onderdelen nodig van een Bosch Classix 5 van 7 jaar oud?
 

Techrax

  • #6
In de meeste gevallen breekt het kruis door te vaak op lage temperaturen te wassen met vloeibaar wasmiddel. Een wasmachine gaat veel langer mee als u eens per maand een lege machine laat draaien op 90/95 graden met een reiningsmiddel.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu