Bosch WAK282S1NL18 motor vervangen, draait niet.

Soundmaniac

 • #1
Bosch WAK282S1NL18 sportedition wasmachine.

Onze wasmachine begon problemen te vertonen door de stoppen dopr te slaan. Het verwarmings element doorgemeten, die was nog OK. Motor los gehaald en toen was het probleem weg, 1jaar oude motor kunnen overnemen, weer geinstalleerd maar nu stuurt de wasmachine de motor niet meer aan. Water wordt aan en af gepomt zoals gewoonlijk maar de trommel blijft stil staan en de stop slaat ook niet door.

Geen foutcodes in beeld, geprobeerd de wasmachine te resetten door heb naar onder te draaien, 3sec wachten, 1 stap verder en weer 3 sec wachten. Maar helaas zonder resultaat.

Koolbortstels nagekeken van de 1 jaar oude motor om te kijken of ze niet al versleten waren maar die zijn nog goed, ook geen rare slijtage zichtbaar.

Mijn gevoel zegt dat de machine de motor niet ziet en dus aan stuurt maar weet niet of dat kan en hoe ik dat moet oplossen.
Iemand een idee?
 

Lampje45

 • #2
Als je een motor hebt gehad die kortsluiting veroorzaakt heeft dat de zekeringen er uit slaan, dan heeft de sturing ook een klap gehad en hoef je er niet raar van staan te kijken dat er een relais of triac ook overleden is.

Jouw manier van resetten lijkt me niet de juiste.
Maar dat moet ik uitzoeken.
 
 • Like
Waarderingen: Soundmaniac

Repair-man

 • #3
Misschien een foto toevoegen welke motor je nu hebt?
 

Soundmaniac

 • #4
@Lampje bedoel je dan de ontstorings condensator "iskra kpl3524" of een relais op het sturingsbord?
 

Lampje45

 • #5
Als ik naar de onderdelen kijk van deze machine, dan zie ik een ouderwetse motor zitten met koolborstels. Deze worden aangestuurd met een triac schakeling vanaf de printkaart. En de tacho meldt het toerental aan de electronica. Want dit is een seriemotor die door een triac geregeld moet worden, omdat hij anders op hol slaat.
Heb je kortsluiting gehad door een defecte motor, dan is hoogstwaarschijnlijk de sturing ook defect. Een condensator hoort niet bij deze motor. Hooguit om vonkvorming op de collector te voorkomen. En dat beïnvloedt de werking van de motor niet.

Dit is een film over de resetprocedure
 
Laatst bewerkt:

Soundmaniac

 • #6
Dank je wel voor snelle reactie, ik heb de triac BTB16-600CW doorgemeten en meet tussen A1 en A2 5 Ohm en tussen A1/A2 en G 70 Ohm. Dus deze lijkt me zeer waarschijnlijk defect. Heeft het waarde deze te vervangen of zal er dan meer defect zijn op het bord?
 

Lampje45

 • #7
Daar heb ik helaas geen glazen bol voor.
Maar een triac kost haast niets en een print heel veel, dus is het de moeite van het proberen waard.
 
 • Like
Waarderingen: Soundmaniac

Soundmaniac

 • #9
Toegegeven dat ik er de tijd voor genomen heb, eindstand: Motor vervangen, Triac vervangen, machine gereset en print doorgemeten. Alles lijkt ok. Programma start gewoon maar motor blijft stil staan, op 1 programma na: bij "extra snel 30 graden" draait de motor wel maar een constante snelheid.
Ik denk dat ik moet concluderen dat dit einde verhaal is.
 

Lampje45

 • #10
Op basis van welke meting heb je de motor vervangen?
En wat heb je gedaan met het doormeten van de print?
Want er zijn ook nog relais die voor de omschakeling van de draairichting zorgen.
De triac regelt alleen het toerental en dat kan voor verschillende programma's niet anders zijn. Hij doet het wel of hij doet het niet.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu