Bosch vaatwasser pakt te weinig water

A3S

 • #1
Bosch SBV 40E10EU/01
FD 8905

Door het bekijken van het filmpje kwam ik er achter dat het Labyrint van mijn vaatwasser veel te weinig water krijgt, nl zo'n cm of 8, in plaats van helemaal vol. Het gevolg is dat er NIET verwarmd wordt bij het drogen.Ik heb het labyrint gereinigd, maar dat heeft geen verbetering opgeleverd. Veel van de aanwijzingen op het forum gaan over een ouder type dan dat van mij. Ik zou niet weten wat ik verder nog zou kunnen reinigen.
Als ik de slang van de kraan haal loopt de kraan verder goed door. Ik weet niet hoe ik de aquastop kan testen.
Misschien heeft het te maken met de sensor op het labyrint, waar de twee draadjes naar toe gaan. Ik weet niet waarvoor die dient en hoe ik hem zou kunnen testen.
gaarne advies of tips!

groet, Adrie
 

S.oldeerbout

Specialist Keukenapparatuur
 • #2
Dus hij verwarmd helemaal niet?
Circulatiepomp is bij mij meteen de eerste verdachten.
 

A3S

 • #3
Beste s.oldeerbout,

tijdens het wassen wordt het water wel verwarmd. Telkens als er vers water wordt gepakt tijdens een wasbeurt, stijgt het tot een niveau van zo,n 8 cm., het labyrint loopt dus nooit helemaal vol. Tijdens het drogen zou dat wel moeten om de hete damp te laten condenseren. Misschien dat om die reden het verwarmingselement NIET wordt ingeschakeld?
 

S.oldeerbout

Specialist Keukenapparatuur
 • #4
Heb je het uitstroom ventiel gecontroleerd dat is het onderdeel rechtsonderin.
Als deze niet goed afsluit gaat alles meteen de kuip in.
Dacht dat deze 12 volt was.
 

A3S

 • #5
Ik heb het uitstroomventiel doorgemeten, de meter gaf 3,4 k ohm aan. Ik weet niet hoe ik moet testen of hij goed afsluit. Als hij niet goed afsluit, kan er dan wel 8 cm water in het labyrint blijven staan?
 

A3S

 • #6
Als de machine water inneemt, dan loopt het verse water inderdaad meteen door de machine in. Ik heb het ventiel er afgehaald, althans de spoel. Het staafje dat heen en weer beweegt blijt in de wand van het zoutvat zitten (moet ik dat er uit trekken door te forceren?) maar ziet er verder schoon uit. Wat kan ik verder doen?
 

S.oldeerbout

Specialist Keukenapparatuur
 • #7
Https://www.partsnl.nl/vaatwasser-onderdelen/00611316-ventiel-vaatwasser

Zo zou zo je hem eruit moeten halen in zijn geheel.
 

A3S

 • #8


ik hoop dat het plaatje doorgekomen is. Het ventiel ziet er anders uit dan het ventiel van de eerder genoemde site. Deze foto heb ik van de Bosch site.

Het lukt mij niet om het plastic staafje er uit te krijgen.
Ik zou graag willen weten hoe ik kan uitzoeken of het ventiel defect is. Is het zeker dat het aan het uitloopventiel ligt dat het labyrint niet volloopt? Kan er nog een andere oorzaak zijn? Ik vraag dit,omdat ik vrees dat ik er een dure monteur bij moet halen.
 

S.oldeerbout

Specialist Keukenapparatuur
 • #9
Dat is het REGENEREERVENTIEL dus het verkeerde ventiel.
 

A3S

 • #10
Kan het zijn dat e sprake is van een misverstand? De meeste reacties op het forum over dit onderwerp gaan over een labyrint van het oudere type, gekoppeld aan een niveauregelaar met twee ventielen. Bij mij gaat het om een jongere versie ( zie filmpje), waarbij ik echt maar één ventiel kan ontdekken. Dat is het dus niet?
Hoe komt het dan dat het water meteen de kuip instroomt?

Blijkbaar zit het hem dan toch in het labyrint. Ik heb dat voor mijn gevoel zeer zorgvuldig schoongemaakt. Het zwarte vlottertje/drukmetertje kan vrij bewegen. Wat kan ik verder nog doen?
 

A3S

 • #11
Ik heb een filmpje van het onvolledig vullen op youtube gezet
 

S.oldeerbout

Specialist Keukenapparatuur
 • #12
Zie niets verkeerd op het filmpje.
 

A3S

 • #13
Het is de bedoeling dat het labyrint helemaal wordt gevuld. Dat gebeurt niet.Dat is blijkbaar niet erge voor het spoelen en het wassen, maar voor het drogen is het essentieel begrijp ik: het volle labyrint zorgt voor een koude wand waartegen de damp condenseert. Is er geen koude wand, dan wordt het verwarmingselement niet ingeschakeld, denk ik, waardoor de machine niet droogt. Het laatste spoelen gebeurt met koud water.
 

S.oldeerbout

Specialist Keukenapparatuur
 • #14
Helaas bij jouw toestel niet , te zien aan een rode afdekdop i.p.v een afloopventiel.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu