Bosch vaatwasmachine SRV53M13EU/46 storing

PvdE

 • #1
Hallo beste forumleden! Mijn vaatwasser SRV53M13EU van Bosch doet het niet meer. De situatie is als volgt:
1. De rode vlotter zat vast; die heb ik schoongemaakt met soda en werkt nu weer goed.
2. De pomp werkt prima als je de rode staaf omhoog beweegt.
3. Als je een programma start, dan lijkt het erop dat hij goed begint. Hij vult het systeem met water totdat er een laag in de machine staat. De pomp slaat dan af. De machine blijft een zacht geluid maken maar er gebeurt niets meer.
4. Ik heb de besturing opengemaakt om te controleren of er een poot van een relais of de grote weerstand kapot is op de print. De print ziet er echter prima uit en de componenten ook.

Hier houdt het voor mij even op. Wat kan ik nu nog testen?

Hoor het graag!

IMG_20220605_094222222.jpg IMG_20220605_095408250_HDR.jpg IMG_20220605_101803379_HDR.jpg
 

Repair-man

 • #2
Afgaand op je omschrijving zou ik controleren of de omwalspomp wel draait.?
Als de omwalspomp bromt maar niet draait kan de "start condensator (00416449)" defect zijn.
Een andere mogelijkheid kan zijn dat de omwalspomp "vast" staat, de schoep draait niet rond in de pomp, zijn er uitwendig lek sporen te zien.!
Blauwe pijlen: Schoonmaken niveaukamer en slang.
Rode pijlen: Zie tekst uitleg hierboven.
vaatwasser.png
 

PvdE

 • #3
@Repair-man Dank voor de suggestie. Twee vragen:
- hoe kom ik bij die condensator
- hoe kan ik controleren of die condensator inderdaad kapot is? Wat is de F waarde?
 

PvdE

 • #4
@Repair-man Heeft de machine overigens één of twee pompen?
 

Repair-man

 • #5
De vaatwasser heeft 1 omwalspomp (opvoerpomp) en 1 afvoerpomp (0460 op de tekening).
De condensator meet je door met een multimeter, zet de meter op het hoogste bereik in OHMS (2M of 20M , afhankelijk kwaliteit van de multimeter), Sluit de gedemonteerde condensator even kort door de twee aansluitingen met een punttang even kort te sluiten. Houd nu de twee meetpennen op de aansluitingen van de condensator en let op je scherm, als de weerstandswaarde in stapjes oploopt naar oneindig hoog dan is de condensator OK. Geeft de meter 0.00 aan dan is de condensator defect.
De condensator zit op de omwalspomp geschroefd. De waarde van de condensator staat op de behuizing.
 

PvdE

 • #6
Nog even wat gecontroleerd en getest. Ik heb nu het voorpaneel weer in elkaar gezet en de machine opnieuw gestart. De machine start en vult met wat water. Ik hoor dan een pompgeluid en hoor water spoelen in de machine. Zo nu en dan hoor je iets klikken (relais?). Als ik de machine opentrek dan zie je water uit de onderste 'propeller' komen. De bovenste blijft droog. Draaien doen ze niet. Bij het dichtdoen opnieuw geklik uit de deur en spoelgeluiden.
Vandaag geen tijd meer om de machine uit te bouwen en de pomp of condensator uit te bouwen. Morgen verder....
 

Sleutelmeneer

Specialist Witgoed
 • #7
Ik weet 99% zeker dat de schoepen van je pomp inwendig zijn afgebroken. As draait dus wel, maar de schoepen niet. Resultaat geen druk.

Oplossing, pomp reviseren met een revisie set namelijk onderdeel :

Screenshot_20220607-203320_Chrome.jpg


Screenshot_20220607-203328_Chrome.jpg


Let op alles goed markeren met demonteren en monteren i.v.m bajonet sluiting.

Condensator wel even meten niet met een multimeter maar met een CONDENSATOR meter, die bestaan en zijn er niet voor niks. Je kunt namelijk met een standaard weerstand test niet meten of de conensator nu 2.5uf of 1.25uf is. Wat wel degelijk van belang is.

Maar aangezien de pomp wel gaat draaien in jou verhaal denk ik dat de schoepen zijn afgebroken, dit komt vaker voor.
 

PvdE

 • #8
@Sleutelmeneer Ik denk dat je gelijk hebt, de impeller zal kapot zijn. Ik ga zo'n ding bestellen. Dank voor de tip.
 

PvdE

 • #9
Inmiddels het pomponderdeel ontvangen en de machine opengemaakt. Best een klus trouwens! Eerst toch maar eens even de condensator gecontroleerd met mijn multimeter (helaas geen capaciteit stand, dus die ook nog maar eens upgraden). Het ontladen leverde over een gloeilamp deed al niks, de ohm meting gaf ook niet het verwachte resultaat. Dus volgens mij is ie stuk. Waarom heeft de condensator trouwens twee polen gemerkt 1 en 2 en een aardbout? Lijkt me dus geen elco, correct?
Ik ga ook dat pompdeel controleren. Volgt...
 

PvdE

 • #10
Ik kom een heel eind, maar in deze kleine machine zit het net wat anders dan bij de grotere broers. De bedrading is korter, zodat je het centrale grote pomphus (0430) maar gedeeltelijk onder de machine vandaan kunt krijgen.d De clip die de circulatiepomp vasthoudt is niet een gewone slangklem met een schroefdraad. Het lijkt me een soort klem die met een soort perstang vastgezet is. Hoe krijg je zoiets los?
 

Sleutelmeneer

Specialist Witgoed
 • #11
Normaal haal je het achterdeel van het huis los uit de bajonet en laat je de voorkant zitten vanuit de rechterIjde. Hiervoor moet de bodem wel los om plek te maken hem eruit te halen. De machine ligt dan op zn linkerzijde. Zodat dus eigenlijk het deel met de slangen eraan in de machine blijft. Anders kun je de knijpklem bij het geknepen deel met een platte schroevendraaien uitelkaar buigen en hopen dat hij los schiet. Maar dat is niet zo makkelijk met de pomp er nog voor. Kapot knippen kan ook en dan een gewone slangklem terugplaatsen
 

Lampje45

 • #12
Repair-man schreef:
Houd nu de twee meetpennen op de aansluitingen van de condensator en let op je scherm, als de weerstandswaarde in stapjes oploopt naar oneindig hoog dan is de condensator OK. Geeft de meter 0.00 aan dan is de condensator defect.
Dat is helaas een methode, die geen zekerheid geeft, want net zoals sleutelmeneer ook stelt, dan weet je alleen maar of er nog een verbinding is tussen aansluitingen. Niet of de condensator nog werkt voor dit doel. Het is de capaciteit die nog over is, hoeveel energie gegeven wordt aan de hulpwikkeling, zodat hij de juiste richting uit gaat draaien en met welke (blind) vermogen.
Je zult dan een multimeter moeten gebruiken, die ook farads kan meten, die zijn wat duurder, als de basismultimeters.
 

PvdE

 • #13
Laatste nieuws: het is me vanavond gelukt de knijp slangklem los te krijgen met een schroevendraaier, zoals Sleutelmeneer schreef. Het vervangen van de pomp onderdelen was daarna vrij eenvoudig. De waaier van de pomp zat los van het aandrijfdeel; al de 'geklonken' kopjes waren eraf. Gelijk ook de condensator vervangen. Alles weer in elkaar gezet (één metrisch schroefje overgehouden, geen idee waarvandaan...), aangesloten en voor test een wasje laten doen. Hij staat nu heel tevreden te wassen!

Hartelijk dank voor alle hulp, zonder dat was het niet gelukt.
Groeten, Peter.
 

PvdE

 • #14
Oh ja, en nog in reactie op de vraag van Repairman: er was inderdaad lekkage vanuit de circulatiepomp. Een vieze bruin-gele vloeistof lag onderin de machine en je kon zien dat het uit de pomp kwam.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu