Bosch SuperSilence (SMU58M75EU) wast slecht af

Jeeest

 • #1
Ik heb een Bosch SuperSilence (SMU58M75EU) vaatwasser die een jaar of twee oud is. De vaatwasser is steeds slechter gaan afwassen (klein resten viezigheid blijven achter). De afgelopen weken/maanden heb ik zelf van alles geprobeerd om het op te lossen. Mijn acties tot nu toe:
- zeef schoonmaken;
- dat kleine rad er onder controleren op viezigheid;
- de draaiarmen schoonmaken;
- het opvanggedeelte aan de zijkant schoonmaken (wat wel erg vies was eerst);
- soda-methode toepassen;
- schoonmaaktabletten uit supermarkt gebruiken;
- de leidingen gecontroleerd.
- lek gedicht wat op een gegeven moment ontstond
- gekeken of water wordt afgevoerd (afvoerslang in emmer); dat gebeurt.

Ondertussen ken ik die machine voor mijn gevoel van binnen en buiten.
Ik wil graag nog één keer vragen in dit forum of ik iets over het hoofd zie. Ik kan er slecht tegen dat het nog steeds een ellende is met deze machine. Ik heb toch het idee dat het hele programma wordt gedraaid met aanvoer en afvoer van (heet) water. Wat me ook vaak opvalt nu is dat die twee draaiarmen 9 van de 10 keer na de wasbeurt verstopt zijn in één of enkele gaten.

Lukt het na hulp van jullie nog niet, dan moet ik er aan geloven dat een andere vaatwasser zal moeten aanschaffen (en dat wordt vast niet hetzelfde merk, ... maar wat dan).

Bedankt!
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • S.oldeerbout

  Specialist Keukenapparatuur
  • #2
  Het heeft niets met het merk te maken , althans als dit niet iets technisch is.
  Wat voor resten blijven er in de sproeiarmen achter?
  Zijn dat resten die sowieso niet kunnen oplossen in warm water?
  Doordat de huidige toestellen met alles zuiniger moeten zijn , geld dat voornamelijk met het waterverbuik.
  Een toestel die 25 liter water gebruikt per wasbeurt mag niet meer verkocht worden omdat de energielabel niet meer gehaald wordt.
  Nu is het dat om die reden de gaatjes in en rondom de bekerzeef groter moeten zijn om toch de hoofdpomp genoeg waterdruk te kunnen geven.
  Nu wordt het steeds meer van belang dat "etensresten" die niet kunnen oplossen in warm water niet in de vaatwasmachine terecht mogen komen.
  Ik doel op eierschalen , pitjes , stickertjes onder het servies en dergelijke.
  Wie ruimt de vaatwasmachine in?
  Geef instructies en spoel eerst even af , het is niet de bedoeling dat het er brand schoon in gaat maar dit voorkomt dat er onoplosbare dingentjes in de sproeiarmen komen.
  Niet goed draaiende of verstopte sproeiarmen resulteert in een vieze vaat.
  Welke vaat wordt niet schoon boven of onder?
  Draai de sproeiarmen naar je toe start het programma en kijk of deze verdraait is , let wel bij de meeste toestellen worden de onderste en bovenste op afzonderlijke momenten aangestuurd.
  Pas op met te grote borden en geurbuiltjes , deze kunnen de armen blokkeren.
  Even een zetje geven als de vaat erin staat.
  Tevens kan je volgens mij in de kuip de rechter kunststof afdekplaatje van de grote pomp verwijderen , deze ingang moet vrij van rommel zijn en eventueel inspecteren met een klein spiegeltje.
  Dit is het water aanvoer naar de grote pomp.
   

  Jeeest

  • #3
  Dank voor je reactie. Sproeiarmen draaien, dat heb ik getest (hoe snel weet ik niet). Ze worden ook niet geblokkeerd. Vaat wordt op meerdere plekken niet goed schoon. Er is niet één specifieke plek aan te wijzen. Het zijn geen grove stukken vuil. Maar een bord dat redelijk schoon de vaat in gaat, kan er nu met stukjes viezigheid erop uitkomen. Ook heb ik de laatste keer de vaat geprobeerd voor te spoelen, maar dit resulteert nog steeds niet in een schone vaat (zoals het maanden geleden wel goed schoon werd).
  Dat kunstof afdekplaatje heb ik al wel eens verwijderd, maar kon het inderdaad niet goed bekijken. Ik zal nog eens met een klein spiegeltje kijken.
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu