Bosch Koelvries combi doet niets

Tijn1311

  • #1
Beste mede forummers en techneuten,

Wij hebben een Bosch KIV34A51/02 koelvries combi overgenomen via marktplaats. Echter heeft deze maar heel kort gewerkt en nu doet hij kwa koeling niets meer. (das best lastig met een koelkast :D )

Nu ben ik zelf vrij handig en heb ik al het e.a. na gelopen. Wat ik zover heb kunnen ontdekken is dat de compressor helemaal ok is en gewoon werkt als ik de controle print bypass dmv de fase en schakeldraad met elkaar te verbinden.

Alle bedrading van de controlle print (boven in de koelkast) naar beneden heb ik ook gecontroleerd op deze manier en functioneert naar behoren.
De start relais en condensator zitten beiden beneden bij de compressor in het circuit dus ook hier is niets mee aan de hand, gezien deze gewoon de compressor inschakelt.

De controlle print heb ik nieuw besteld en getest of dit verschil maakte, maar helaas mocht dit ook geen verschil maken. Ik meet tussen de schakeldraad en de 0 welke van de print naar de compressor gaan 0 volt, wat in mijn inziens betekend dat hij simpelweg niet aan geschakeld wordt door de controller.

Tevens heb ik als laatste optie de NTC (thermist) doorgemeten op weerstand. Tussen de 3 bruine aderen van de NTC meet ik ongeveer 11,4k ohm en tussen de 3 bruine aderen en blauwe ader meet ik 5,5k ohm. Ik weet niet welke ader waarvoor precies staat, bij de NTC, dit omdat de NTC aangegoten is aan de kabel en de enige optie die er is om te kijken welke ader wat doet is hem af te knippen.

Nu weet ik niet wat de waardes moeten zijn van deze NTC, maar het feit is dat hij in ieder geval wel iets doet als ik hem verwarm met een fohn. Dan zie ik de waarde dalen naar 10,4k tussen de bruine aderen.

Ik ben na al dit te controleren ten einde raad en weet niet meer waar ik nu nog zou moeten zoeken. Heeft iemand nog een idee waar ik het probleem kan zoeken?

Alvast onwijs bedankt voor jullie hulp en energie!
 

Repair-man

  • #2
Het lijkt erop aan de hand van je verhaal dat de aanloopregeling op de compressor misschien defect is. Heb je hier de bedrading vanaf gehaald..!

Ik ga ervan uit dat de compressor ook echt draait en niet vast staat.?

Dit kan dus ook betekenen dat de fase en de nul omgedraaid aangesloten moeten worden op de aanloopregeling: (proberen) L=fase (bruin) en N=null (blauw). Zwart is de schakeldraad op de aanloopregeling. (00426099 = onderdeel)
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu