Bosch Koel-vriescombinatie vriest en koelt niet

Metalenhoofd

  • #1
Ik heb hier een BOSCH KKE-3101 koel-vriescombinatie (met die aparte digitale uitlezing voor koelen en vriezen).

Sinds zaterdag koelt en vriest dit apparaat niet meer. De digitale uitlezing geeft keurig de temperatuur aan, inclusief luide alarmtoon. Maar behalve gisteravond eventjes toen het apparaat zomaar spontaan ineens weer inschakelde koelt hij niet meer.

Ondertussen is de ijs aanslag binnenin gesmolten (mogelijke oorzaak van de storing ... te veel ijsaanslag) maar nog steeds noppes. Op een forum zag ik dat de pomp (?) Matsushita DA110E13RAY5 een spanning van 230 V moet hebben tussen de L en T pin om te kunnen koelen. Die spanning meet ik ook met de multimeter. Is de pomp (zwarte matsushita) nu kapot ?

Wat is jullie advies? Laten repareren of zijn er nog andere opties

P.s het type plaatje was helaas onleesbaar waardoor ik dus ook met de quickfinder niet verder kom...

Dank
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #2
Ik heb de gegevens wél kunnen vinden in de Quickfinder. Gewoon KKE3101 (zonder streepje) ingevuld.

Daar staat ook de compressor (de "pomp") vermeld, inderdaad het door jou genoemde merk en type. Bij die compressor hoort een "aanloopregeling" en een condensator. Het zou dus kunnen zijn dat een van deze twee defect is en niet de compressor zelf.

Of je dat zelf zou kunnen meten om te bepalen wat er precies defect is, weet ik niet, misschien Janavg?
 

Janavg

  • #3
Het simpelste is om stroom van het apparaat even te meten. Trekt de kast wel een stroom van enkele ampere's, dan zit de compressor vast.

Problemen met de aanloopregeling komen weinig voor maar zeg nooit nooit. Ik denk dat de compressor vast zit. Dus stroom meten dan weet je meer. Afhankelijk van de leeftijd is hier nog een coulance regeling voor.


Ik hoor graag meer.

Jan
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #4
Als de kast te oud is voor de coulanceregeling sla dan met een hamer, met een niet te harde felle tik, op de compressor.
Soms helpt het, soms niet.

Succes.
 

Metalenhoofd

  • #5
Er loopt geen stroom door de zwarte draad naar de compressor. De spanning op deze draad t.o.v aarde is 220V

Bij het inschakelen van de koel-vriezer hoor ik iets brommen maar de bron is niet te vinden (het kan niet de compressor zijn want de brom blijft als ik de zwarte draad naar de compressor onderbreek). Na een seconde of 10 hoor ik een klik (relais) en dan is de zachte brom weer weg. Na ongeveer 10 /15 seconden hoor ik nog een klik maar geen bromgeluid.

De condensator heb ik niet gemeten (geen spullen voor) maar ik kan me amper voorstellend at die de boel verziekt (toch?) Ik vrees dat ik maar eens een monteur moet gaan raadplegen. Ik zag dat Bosch een eigen service dienst heeft ... of toch maar de lokale monteur?

En puur voor mijn nieuwsgierigheid... kan iemand mij iets meer vertellen over de techniek van de aanloopregeling (waar zit die trouwens verstopt?) en de rol van de condensator daarbij?
 

Janavg

  • #6
Het brommen is de aanloopregeling welke op de compressor zit. De tweede klik is de oververhittings klikson welke ook op de compressor zit.
Mijn mening is dat je compressor vast zit.


groeten

Jan
 

Metalenhoofd

  • #7
Na gisteren nog even de koelvrieskast flink door elkaar geschud te hebben (voor het geval dat er een relais of compressor vast zit) de koelkast weer aangezet maar geen resultaat.

Vanochtend de boel nog even ingeschakeld want-je-weet-maar-nooit.
Kom ik vanmiddag thuis .... doet hij het weer !!!

De koelkast een keer of 10 weer uit (wachten), aan (wachten), uit (wachten) enz enz maar hij blijft het doen.

Snap dr niks meer van. Als het een blokkerende compressor was, waarom liep er dan geen stroom door de zwarte draad (L of T pin) ??

Ik hoop dat hij het morgen nog doet, kan ik de monteur afbellen !
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #8
Ik vraag me even af: hoe is die "stroom" bepaald?
Met een wisselstroom-amperemeter? Of stond de universeelmeter op gelijkstroom?

Meetfouten bij stroommetingen bij 230 V wissel zijn snel gemaakt! En niet ongevaarlijk.
Het beste is eigenlijk een amperetang!
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #9
Snap dr niks meer van. Als het een blokkerende compressor was, waarom liep er dan geen stroom door de zwarte draad (L of T pin) ??
Ach, met een metalenhoofd duurt het iets langer voor het doordringt. :mrgreen:
 

Metalenhoofd

  • #10
Metalen hoofd weer verdrietig

Vanochtend was het koelen weer gestopt. Wat is hier toch aan de hand ?

Overigens heb ik de stroom gemeten met een velleman dvm68 multimeter. Voor stroom meten maakt het apparaat geen verschil tussen AC en DC (~ en - ) zelfde stand op de schakelaar.

Zowel via de 10A als de 300mA ingangen dus geen stroom gemeten op de compressor. Niet verwonderlijk want als er wel stroom liep zou de compressor gaan brommen en/of warm worden wat niet het geval is.

Dat wordt weer een monteur bellen.
 

Co de Witgoedman

  • #11
Geen logische verklaring te bedenken zo via het forum, toch maar wachten op de monteur :cry:
 

Metalenhoofd

  • #12
En nu de verassende ontknoping:

Boven op de koelkast achter de LED temperatuur uitlezing zit een printplaat. Deze printplaat is vervangen en alles werkt weer.

Volgens de monteur was een triac kaduuk :idea:

Gezien de gemeten spanning op de compressor toch wel vreemd. Eigenlijk zou ik wel eens een electrisch schema willen zien want ik zat dus echt wreed mis te kleunen. Jammer genoeg staat er op de Bosch pagina alleen een exploded view maar geen elektrieke tekening.

Iedereen bedankt voor de adviezen.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu