BOSCH KKE-3101/02 koelvriescombinatie gaat niet koelen

H.foole

  • #1
Mijn BOSCH KKE-3101 koelt niet meer. Op internet gezocht en hetzelfde probleem kom ik op een aantal forums, vooral in Duitsland, tegen.
Het proleem is de electronische regeling die op een aparte printplaat boven in de koelkast zit. Deze regeling gaat vaak kapot. Hij wordt gebruikt in veel apparten van Bosch, Siemens, Miele enz.
Een nieuwe regeling kost €170,- Dit is wel erg veel voor een 10 jaar oude, enegiezuinge Klasse A, koelkast.

Op deze printplaat zitten een aantal bruine plekken die aangeven dat de onderliggende componenten heet zijn geweest. De Triac heb ik vervangen maar het probleem blijft hetzelfde. Als ik de pomp rechtstreeks op de spanning aansluit werkt hij.

Wat ik meet en waarneem is merkwaardig.
-De koelkast doet om de minuut een poging om aan te slaan gedurende drie seconde. De spanning op de zwarte stuurdraa is steeds +/- 130 V en gedurende de die seconden zo'n 140V. De pomp doet dan een poging om aan te slaan.

-Als ik tijdens die drie seconden de stuurdraad doorverbindt met de spaning, dus op 230V zet, slaat de pomp aan en gaat keurig koelen tot de ingestelde temperatuur. Dan herhaalt het hele proces zich weer en zakt de temperatuur.

Het probleem zit ongetwijfeld in de electronisch aansturing.
Het punt is om het met weinig kosten te repareren. Zoals ook op de andere forums bleek is het repareren van de printplaat een lastige zaak. Mijn voorstel is om een apart relais te monteren bij de motor.
Wat aangestuurd wordt door door de 130 V en daardoor de 230 V schakelt. Als de ingestelde temperatuur is bereikt valt de 130 V weg en stopt de koeling.
Heeft iemand hier enige ervaring mee, of een betere oplossing?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #2
Heeft iemand advies ?
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu