Bosch KGV35421 aan voorzijde heet en schakelt niet meer uit

Wallie

  • #1
Hallo allemaal,

Ik ben de afgelopen 2 dagen bezig geweest het volgende probleem op te lossen en hoop op een goede tip hier.

Apparaat: Bosch koelvriescombi KGV35421/02

Probleem omschrijving:

We merkten dat er iets mis was doordat de voorzijde van de koelkast bledheet werd. Hiermee bedoel ik de rand waar de onderkant van de koelkastdeur en de bovenkant van de vriesgedeeltedeur tegenaan komen. Ook hoorden we de koelkast wat meer als anders maar dat kan komen doordat deze niet uitschakelde Na enig zoekwerk bleek namelijk de koelkast wel in te schakelen als de temperatuur te hoog werd in de koelkast maar niet meer uit gaat.

Wat heb ik al gedaan?

Bij navraag bleek dat de voorkant enigszins warm mag worden omdat hier de warme leidingen langslopen om te voorkomen dat de rubbers vastvriezen. Bij deze koelkast wordt hij zo'n 60 graden schat ik, nadat hij 20 a 30 min gedraaid heeft.

Ik weet niet hoe lang een koelkast iedere keer draait als hij aanslaat maar dat hij zo warm wordt aan de voorkant is niet eerder gemerkt.

Ik ben er vanuit gegaan dat de koelkast aan de voorzijde te warm wordt omdat hij niet meer uitgaat dus daar heb ik me vooral op gericht.

De print die de motor schakelt heeft een 5 polige stekker voor de 230V spanningen en een 4 polige voor de NTC's

Beide NTC's geeven een waarde die in het bereik vallen van de spec's de NTC die ingeschuimd zit kan ik niet verder controleren maar de NTC in de kast heeft een varierende weerstand afhankelijk van de temperatuur dus beide lijken mij in orde. Ik heb de NTC die ingeschuimd is ook al een keer doorverbonden om de print te laten overschakelen op een vaste ontdooitimer maar ook dat helpt niet, hij blijft dan doordraaien

Als de koelkast koud is, en je schakelt hem in gaat het 6graden lampje branden (niet knipperen) en dus weet de koelkast dat het koud genoeg is en is in rust, wanneer de temp hoger wordt of de ingestelde waarde wordt kouder dan reageert de koelkast door te gaan werken. Als hij eenmaal werkt gaat het mis, want als je hem dan op welke stand ook zet dan blijven die waardes knipperen en blijft hij maar koelen. Soms gaan de lampjes na een tijdje ook wel continue branden maar desondanks gaat de pomp niet uit.

Op de 5 polige stekker meet ik:
bruin: 230V, vanaf achterzijde/pomp
blauw: Nul vanaf achterzijde/pomp
zwart: schakeldraad pomp

de twee andere kleuren weet ik niet meer, maar een gaat er naar de lamp samen met een nul en een gaat er naar een condensator bij de lamp samen met dezelfde nul

op de zwarte draad die de pomp schakelt staat ook alleen spanning als de pomp draait

Klopt nu mijn conclusie?

Ik kan niet anders bedenken dan dat de print kapot is maar omdat deze duur is en ik het een beetje verdacht vind dat de koelkast vanaf kamertemperatuur binnen 20 a 30 minuten bloedheet is aan de voorzijde wil ik aan de experts vragen of deze nog een goede tip of suggestie hebben. Ik zou het zonde vinden om 80 - 100 euro uit te geven voor een print die niets oplost of alsnog een bloedhete koelkast oplevert (terwijl dat niet goed is)

ben benieuwd naar tips en eventuele ervaringen hiermee

BVD
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #2
Heeft iemand advies ?
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu