Bosch inbouw vaatwasser maakt een vreemd geluid

Michield84

  • #1
Beste klussers,

Onze keuken is voorzien van een Bosch inbouw vaatwasser (type SMV25AX01N). Zoals de titel al doet vermoeden maakt het apparaat een bijzonder irritant geluid waarvan we de oorzaak helaas niet hebben kunnen vaststellen. We hebben de vaatwasser in 2018 gekocht en in eerste instantie werkte die naar volle tevredenheid. Sinds enige tijd echter wat minder stilletjes.

Ik heb dit forum (en vele andere) afgestruind naar een vergelijkbaar probleem maar zonder succes. Tijdens sommige delen van het programma is een behoorlijk luid gezoem te horen. Ik weet even niet hoe ik het het beste kan omschrijven maar het klinkt een beetje als gezoem van bijen maar dan op constante toonhoogte?). Als ik de vaatwasser open maak als ik het geluid hoor draaien beide armen. Om de sproeiarmen uit te sluiten hebben we de armen geblokkeerd en een programma gestart maar dan doet het probleem zich nog voor.

De vaatwasser is van binnen schoongemaakt en ik zie nergens iets geblokkeerd (niets te vinden achter het pompklepje, armen niet verstopt etc). Wat wel opvalt is dat de vaatwasser niet of nauwelijks vaatwasserzout gebruikt. Aan de hand van de handleiding de instellingen nagelopen maar die lijken goed te staan. Ook zie ik daar geen aanwijzingen in verband met dit probleem. De vaat wordt overigens nog wel keurig schoon, dat dan weer wel.

Al met al ben ik een beetje door mijn kruid heen. Enige wat ik nog kan bedenken is de vaatwasser demonteren maar ik vraag me af of ik daar veel verder mee kom. Hoewel de vaatwasser nog prima functioneert zou ik graag van die herrie afwillen. Is er een forumlid die dit probleem herkend of enig idee heeft hoe ik erachter kom wat dit kan zijn?

Ik kan me voorstellen dat mijn omschrijving van het geluid niet erg tot de verbeelding spreekt, ik kijk even hoe ik een filmpje kan maken en hier kan plaatsen.

Update: Dit dus

Tevens, ik krijg de indruk dat dit beter op zijn plaats was in rubriek ‘Keuken’. Kan ik die nog ergens aanpassen?
 
Laatst bewerkt:

S.oldeerbout

Specialist Keukenapparatuur
  • #2
Je moet de sproeiarmen niet blokkeren maar één voor één verwijderen om te kijken welke het is.
Ik denk zelf de onderste of de standpijp
 
Laatst bewerkt:

Michield84

  • #3
Dat had ik nog niet geprobeerd. Ga ik vanavond even uitproberen!
 

Michield84

  • #4
Zojuist de zoemende vaatwasser ontdaan van de bovenste sproeiden en het gezoem is weg. Armpje teruggeplaatst en er is weer gezien. Eens zien of zo’n armpje ergens los te bestellen is maar al heel blij dat de veroorzaker gevonden lijkt (en het ding niet uitgebouwd hoeft te worden). Bedankt voor de tip Soldeerbout!
 

Michield84

  • #5
Inmiddels is een nieuwe sproeiarm geplaatst en de vaatwasser klinkt weer als vanouds. Nogmaals dank voor de hulp. Deze mag wat mij betreft worden gesloten!
 
  • Like
Waarderingen: S.oldeerbout

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu