Bosch Eco-star wasmachine startprobleem

e.lips

  • #1
Goede dag,
Nadat mijn wasmachine tijdens een wasbeurt ineens stopte. Heb ik met de Aan/Uit knop handmatige ingedrukt te houden een kort programma kunnen draaien om iig het water af te pompen. Waarna ik de.machine gewoon kon openen en was verwijderen.
Bij deze was, was onbedoeld,.een grote honden flos meegedraaid,.die mogelijk heeft gezorgd voor een flinke klap in de trommel..mogelijk is daar een draad/aansluiting bij geraakt?
Ik krijg hem nu dus niet gewoon aan..
Als ik de knop vasthoud, start hij gewoon zijn programma. Iemand een idee waar ik de.oplossing kan vinden.
Ik heb het frontje met de.knoppen er al af gehad, aan de knop zelf ligt het niet.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #2
Niet dat ik zelf een oplossing kan bieden, maar ik weet, dat de witgoedbeantwoorders altijd de gegevens van het typeplaatje nodig hebben, 'Eco-star' zegt namelijk helemaal niets over het exacte model.

Bij Bosch zijn de 'exacte gegevens' het E-nummer (graag incl. index, bijv. /01) en het FD-nummer.

En ik wil je de suggestie doen om alvast te kijken of er inderdaad een draad losgetrokken is, door de afdekking aan de achterkant eraf te schroeven en dan te kijken of je iets vreemds ziet. Wel eerst de stekker uit het stopcontact halen! Want zelfs met een nadere typebeschrijving hebben we toch als eerste jouw hulp nodig bij de bepaling wat er aan de hand kan zijn!
 
  • Like
Waarderingen: e.lips

e.lips

  • #3
Excuses, bij deze de resterende gegevens van ijn wasmachine E-NR WFK2691NL /01 FD 7911 00449
Hoop dat dit wat helderheid geeft.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #4
De werktekeningen voor dit model, dat in november 1999 gefabriceerd werd, kun je hier bekijken:
Werktekeningen Bosch WFK2691NL/01

Deze wasmachine heeft een aparte (dubbelpolige) hoofdschakelaar. Boven die schakelaar zit een aan/uit indicatie lampje. Dat zit volgens het schema direct na die aan/uit schakelaar aangesloten. Wanneer je de hoofdschakelaar indrukt en weer loslaat, zou normaal gesproken dat lampje moeten blijven branden, omdat de schakelaar zichzelf vast hoort te houden (bij een tweede keer drukken gaat hij weer uit).

Blijft dat lampje niet branden nadat je de schakelaar één keer ingedrukt hebt (en moet je hem ingedrukt houden om het lampje te laten branden) dan is die schakelaar defect, het vergrendelingsmechaniek is gebroken.

De schakelaar heeft volgens de werktekening het Bosch/Siemens (BSH) nummer 154505 en is helaas nergens meer te verkrijgen, zelfs gebruikt von ik dat onderdeel nergens meer. Indien dat dus inderdaad de oorzaak is, ziet het er slecht uit voor je wasmachine, want eigenlijk is het zonde om zo'n apparaat weg te doen vanwege één klein onderdeel, zelfs na ruim 24 jaar.

Maar ja, als het een iPhone zou betreffen, hadden de meeste mensen na een paar jaar alweer een nieuwe gekocht. Die zijn tegenwoordig vaak duurder dan wasmachines. Alles is relatief in het leven. :denk:
 
Laatst bewerkt:

e.lips

  • #5
Dag Kees, bedankt voor je reactie. En het klikt idd als dat dat het is.
Wat vervelend dat dat dan weer niet te krijgen is..
Ik ben doorgaans wel van, als het ff kan, repareren..
Van een ander model zou dit ook niet passen denk je?
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #6
Die schakelaar zit in allerlei modellen van Bosch, Siemens en wat er zoal verder onder de paraplu van BSH valt.
Maar dat zijn modellen die rond die tijd gemaakt zijn.
Ik heb even een overzichtje gemaakt, in welke E-nummers die schakelaar voorkwam. Zie bijgaande pdf.

Wellicht kun je een complete machine tweedehands kopen, waarbij een ander probleem aanwezig is dan de hoofdschakelaar.
Wordt wel een enorme zoektocht, zou je haast een programma voor moeten schrijven om alle nummers op alle 'verkoop'sites zoals Ebay en Marktplaats door te (laten) spitten..

Zelf had ik tot 2017 ook een model uit deze reeks, maar die is allang afgevoerd (door de leverancier van de vervangende machine).
Ik kan me niet voorstellen dat er ergens nog een origineel onderdeel te koop zal zijn na al die jaren, het was nogal een specifiek model schakelaar. En een ander vervangend onderdeel ken ik niet, bij bijv. Conrad hebben ze wel inbouwschakelaars, maar dit model heb ik daar niet gezien. En geloof me, ik ben redelijk thuis in de elektronica-onderdelen sector.
 

Bijlagen

  • Like
Waarderingen: e.lips

e.lips

  • #7
Ja, ik geloof je wel hoor. Jammer, maar het is niet anders. Tijd voor een andere wasmachine.
Ik ga wel op zoek naar een jong gebruikte machine.
Nogmaals super bedankt voor je uitgebreide reacties en informatie..
Vriendelijke groet,
Esther Lips
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu