Boretti fornuis ovenlampen branden door

Kafli99

  • #1
Lange tijd heeft ons Boretti fornuis met slechts 1 ovenlamp goed gefunctioneerd totdat het ronde verwarmingselement achterin de oven doorbrande. dit heb ik vervangen incl. 2 ovenlampen achterin de oven.

indien ik de oven nu inschakel en de thermostaat op nul graden laat staan branden de lampen zonder problem echter indien ik de oven verwarm tot 200C branden de lampen achter elkaar door. indien de lamp doorbrand slaat de stop er ook door, de aardlek blijft erin.

ik heb de juiste lampen 25W 220V tot 300C, de thermostaat werkt goed (indien ik temp. instel op 200C meet ik ook daadwerkelijk die temperatuur in de oven).

heeft iemand een idee waaraan dit kan liggen?
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
Als dit een fornuis is op krachtstroom dan ligt er mogelijk een draad los/slecht contactt waardoor er 400v over de lampen komt te staan als er een grootverbruiker inschakelt.
 

Kafli99

  • #3
Dit fornuis is niet aangesloten op 3 fase.

indien de lamp defect raakt en ik de automaat in de meterkast weer inschakel werkt de oven "gewoon" maar dan zonder verlichting.
de spanning over de lampen is 228V en ik zie geen rare piekspanningen bij in of uitschakeling van het verwarmingselement.
 

S.oldeerbout

Specialist Keukenapparatuur
  • #4
Die andere oude lamp deed het toch nog.
Stop die er weer eens in.
Slechte lampjes gekocht?
 

Henne070

  • #5
Is voor dit probleem een oplossing gegeven?
 

Lampje45

  • #6
Kafli99 schreef:
ik heb de juiste lampen 25W 220V tot 300C, de thermostaat werkt goed (indien ik temp. instel op 200C meet ik ook daadwerkelijk die temperatuur in de oven).
Ik denk dat ik zie waarom het niet goed gaat.
Omdat lampen om mooi fel licht te geven erg dicht aan de grenzen zitten van het verbranden van de gloeidraad. Moet je wel lampen hebben die voor de huidige spanningen geschikt zijn.
Er is besloten om langzaam de spanning op te voeren naar 230 volt en zal verder stijgen naar 240 volt.
Een normale gloeilamp kan zijn warmte lekker kwijt aan de lucht, maar als de oven dan ook nog eens 200 graden is dan is dat ook een probleem.
Dus geen oude lampen van vroeger meer gebruiken, maar nieuwe die geschikt zijn voor de huidige spanningen. en uiteraard ook de hoge temperstuur
En als de gloeidraad uit elkaar spat, dan is het mogelijk dat er een kortsluiting in de lamp ontstaat.

Want als ik kijk naar de kleurtemperatuur van ovenlampen dan zitten die op 2200 K en dat is aanmerkelijk minder als een normale gloeilamp, dus deze zitten niet zo strak aan de grens waardoor ze ook wat warmer licht uitstralen.
 
Laatst bewerkt:

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu