Boomstammetjes in de keuken wegwerken

Tinus

  • #1
Hallo allemaal,

Wie kan me helpen? Ik heb oude balken, zeg maar boomstammetjes, in de keuken. Deze willen we graag weg werken door er een soort bekisting om heen te maken. Het idee is dan wel dat het een balk lijkt zeg maar met een profiel aan de onderkant of iets dergelijks.

Wie kan me stap voor stap uitleggen hoe ik te werk moet gaan?

Groet

Tinus
 

Klusidee ralf

Administrator
Admin
  • #2
Misschien is een foto van de boomstammetjes in de keuken een goed idee. Het is moeilijk om een voorstelling te maken aan de hand van bovenstaand verhaal.

Ralf
 

Tinus

  • #3
Hoi Ralf,

Helaas ik heb geen digitale camera!

Het betreft een gebouw rond 1780.

Het keukenplafond wordt tussen de ronde balken afgewerkt met gips zodat de "stammen" van rond de 3 a 4 meter met een diameter van ca 12 cm in het zicht blijven. Deze wil ik graag omkisten.


Hoop dat dit duidelijker is.

groet

tinus
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #4
Ik zou stroken (watervast verlijmd!) multiplex dikte 16 of 18 mm (laten) zagen, breedte zodanig dat het net iets groter is dan de dikte maat van de stammetjes.

Deze schroef je aan weerszijden verticaal tegen de stammen, en probeert daarbij de stroken zo goed mogelijk haaks te laten zijn tov het plafond. Eventueel kun je met dunne plaatjes triplex (oid) ertussen dikteverschillen opvangen.

Vervolgens meet je de breedte op van de onstane onderkant, en zaagt stroken dunner muliplex zo goed mogelijk op maat (iets te breed), en timmert ze met niet te grote spijkers daar tegen aan, terwijl je er tussen wat van die wateroplosbare montagekit tussen hebt gedaan.

Na drogen haal je er nog even een "davidschaafje" langs, om het strak te maken. Zoiets dus, ik zou de holtes verder niet opvullen.

Je moet de "balken"dan wel met een normale verf afwerken, niet met bijvoorbeeld latex. Een matte acrylaatverf zou heel bruikbaar zijn, afhankelijk natuurlijk van je kleurkeuze, anders beitsen.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #5
Eerlijk gezegd vind ik het jammer dat de authentieke balken weggemoffeld moeten worden.

Als u het toch wilt kunt aan alle zijden planken of plaatmateriaal gebruiken en deze met een bovenfrees in het door u gewenste profiel frezen.

Het materiaal aan beide kanten van de balk spijkeren/schroeven en het onderstuk er dan tegenaan.
Houd er wel rekening mee dat dergelijke balken niet zuiver recht zijn, u zult dus eerst moeten uitvlakken.

Succes.
 

Climber_Mike

  • #6
Misschien een domme vraag maar mag je zomaar in een dergelijk oud gebouw van alles veranderen?
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #7
Misschien, indien een gebouw onder monumentenzorg staat, dat er beperkingen zijn.

Anders lijkt mij dat bij een eigendomsgebouw er geen redenen zijn dat niet te mogen doen, zolang de constructie van het gebouw niet verzwakt of ingrijpend veranderd wordt. En het buitenaanzicht niet gewijzigd wordt. Want in die gevallen heb je zeer waarschijnlijk een bouwvergunning of -melding nodig.

Maar we mogen aannemen dat Tinus zich op de hoogte gesteld heeft van de eventuele beperkingen op dat gebied. Indien nog niet, dan lijkt het me verstandig nog even te informeren hierover, want anders kun je naderhand alles weer in originele staat gaan terugbrengen!
 

Tinus

  • #8
Allemaal bedankt mensen! Ook voor de zorg

Groet

Tinus
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu