Boiler handmatig afschakelen (CV)

Hanseltje

  • #1
Hallo iedereen, ik ben nieuw dus neem me niet kwalijk als er dingen niet geheel gaan zoals gepland..
Wij hebben een Nefit Excelent CV met boiler. Nu wil het geval dat wij de boiler enkel gebruiken voor het douchen. Als ik nu de sensor, die onder uit de boiler komt, kortsluit met een schakelaartje, is het dan zo dat het afgegeven signaal zegt "het water in de boiler is op temperatuur en hoeft niet opgewarmd te worden"?. Al dat zo ik dan kan ik het opwarmen van het tapwater dus eenvoudig handmatig bedienen en dat zou serieus besparen. Of zijn er nog andere manieren te verzinnen?
 

Marcn.88

Vaste Beantwoorder
Moderator
  • #2
nee met een schakelaar werkt dat niet, daarbuiten zal het weinig tot niks schelen want bij inschakelen van de boiler zal deze eerst weer volledig opgewarmd moeten worden
 

Klusvragen

  • #3
Er is met een moduline 400 wel wat mogelijk vgm.Je kan dan de boiler uitzetten op momenten dat het niet gebruikt word,en je zet hem dan een kwartier voor het douchen aan.
 

Hanseltje

  • #4
Fijn dat jullie meedenken, wij hebben een Moduline 30 en daar werkt dat helaas niet bij. Ik lees net bij een andere vraagsteller dat als je een boiler wil verwijderen dat je dan, nadat je de boiler hebt verwijderd, de sensor moet kortsluiten. De driewegklep gaat dan automatisch naar de CV stand. Maar dat zal hij dan toch ook doen als ik een schakelaar plaats die hetzelfde doet namelijk het ding kortsluiten. Hij denkt dan dat het water in de boiler op temperatuur is en zegt dan tegen de driewegklep dat hij maar beter de CV kan gaan aansturen. Maak ik nu een structurele redenatiefout of wat?!? Nogaals dank mannen voor het meedenken..
 

Klusvragen

  • #5
Bij kortsluiten help je geen ww meer, een schakelaar is ook niet echt een optie.
Moduline 300 of 400 is voor 10 euro wel te krijgen op een oranje 2e hands website.Prima zelf te installeren, maar wel eerst de ketel uit het stopcontact halen.
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #6
De sensor is waarschijnlijk een ntc weerstand, waarbij de weerstand afneemt naarmate de temperatuur toeneemt.

Als je deze sensor kortsluit, is de weerstand nul en denkt de ketel dat de boiler op temperatuur is. Om de boiler te laten opwarmen moet er weer weerstand over de ntc gemeten worden.

Dus ja, even aangenomen dat het een ntc weerstand is, zou je een schakelingetje kunnen bouwen waarmee je de sensor kunt kortsluiten.

Maar goed, even verwijzend naar Marc.n88 hiervoor, je bespaart er praktisch niets mee. Daarnaast moet je dergelijke aanpassingen eigenlijk ook niet willen omdat de ketel dan niet meer voldoet aan het ontwerp van de fabrikant met allerlei risico's (o.a. verzekering) van dien.
 

Ronny

Specialist Verwarming
  • #7
Je moet zoiets niet kortsluiten als je niet precies weet hoe het elektronisch circuit daaromheen is opgebouwd.

Het is zelfs heel simpel.
Laat de boiler opwarmen tot bv 60 graden.
Trek de stekker uit de ketel.
Knip de draden van de sensor door en meet meteen de weerstandswaarde.
Soldeer op de doorgeknipt draden een weetstand met dezelfde waarde of een potmeter die je op dezelfde waarde instelt en je bent klaar.

Zelf zou ik even opzoeken welke NTC of PTC het is, b.v. NTC 10K en zoek dan in de tabellen op wat de weerstandswaarde is bij 60 graden.
De rest is hetzelfde, nieuwe weerstand of potmeter er op solderen.
 

Hanseltje

  • #8
Let wel mannen, ik heb de boiler enkel nodig voor het douchen .... dus voor goed 1 x de inhoud van de boiler per dag. Het lijkt me dat 1 x opwarmen wel opweegt tegen de verdere dag de handel niet op temperatuur hoeven te houden ... maar ik denk dat ik het maar eens bij ga houden. Tenslotte is dat vooralsnog het enige gasverbruik op de moment. De CV staat nog op standje 10 waarbij wij het geluk hebben een houtkachel te hebben waar we de woonkamer (nog) redelijk mee kunnen aanwarmen. De rest van ons warme water komt van kleine elektrische boilertjes onder in de aanrecht.
 

Ronny

Specialist Verwarming
  • #9
Dan zou je een schakeling kunnen maken waarin je wisselt tussen de sensor en de "dummy" weerstand.
De sensor en de weerstand aan één kant aan elkaar maken en via een wisselschakeling de andere kant
van beide weerstanden naar de andere draad brengen.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu