Boerderij 1832

Farmer

  • #1
Hallo,

Ik heb een boerderijtje gekocht uit 1832. Blijkt dat de verdiepingsvloer compleet opgegeten is door de houtworm en volledig is uitgedroogd, dus er moet een nieuwe verdiepingsvloer in. (ongeveer 45m2)
Naar mijn idee was het tijdens de bouw nooit de bedoeling geweest om een verdieping in het huisje te maken maar in de loop der jaren is dat wel ontstaan. De balken liggen gemiddeld 1.10 uit elkaar en hebben een lengte van bijna 6 meter.

Ik ben van plan om een ondersteunende balk (soort gebint) in het midden te plaatsen, dwars onder de lengtebalken, zodat het minder veert.
Mijn vraag is, welk materiaal kan ik het beste gebruiken als loop/verdiepingsvloer? Is plaatwerk van 18mm voldoende of is het beter om te kijken naar dikkere planken?
 

BeeTeeWee

  • #2
Als die platen gemiddeld 1.10 meter moeten overspannen word je behoorlijk zeeziek als je eroverheen loopt. Ik zou bij het aanbrengen van de nieuwe balklaag de onderlinge afstand halveren, dus telkens een balk extra aanbrengen. Daarna is 18mm plaatmateriaal voldoende.
 

Millew

  • #3
Als je de balken weer 1,1 m uit elkaar wil leggen, dan is 18 mm dik plaat onvoldoende. Dan zou je twee platen op elkaar moeten schroeven of houten vloerdelen 28 mm dik moeten nemen.
 

Farmer

  • #4
Bedankt voor de snelle reacties!

Ik kan helaas geen extra balken tussen de bestaande balken plaatsen. Dit is ivm de historische bouw niet mogelijk. De nieuwe balken zullen dan precies in het raamkozijn komen en dat lijkt me niet verstandig.

Conclusie: ik ga op zoek naar planken van in ieder geval 3 cm dik. Eiken lijkt me wel geschikt. Geeft gelijk weer als voordeel dat ik zowel de onder als bovenkant alleen maar hoef af te werken met een laklaag.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #5
Denk je ook even aan de vergunning voor de nieuwe balk & vloer? ;)
Daar hoort een constructieberekening bij, de constructeur kan dan meteen (eenvoudig) het probleem van de balk boven het raam oplossen...
 
Status
Niet open voor verdere reacties.
Gerelateerde onderwerpen Antwoorden Datum
1
3
2

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu