Blokhut tot aan onderkant ondanks afwateringsprofiel

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #1
Ik heb een jaar of 5-6 geleden mijn vurenhouten blokhut geplaatst op composieten afwateringsprofielen / funderingsbalken. De fundering is een betonplaat. De onderste laag heb ik aan de onderzijde en aan de buitenzijde in de menie gezet. De mes en groef zijn tijdens het opbouwen in de grondverf gezet. De gehele blokhut is daarna aan de buitenkant met verf geschilderd.

Vandaag heb ik de blokhut helemaal schoongemaakt voor een nieuwe laag verf en tot mijn schrik zag ik dat de onderste balklaag aan de onderkant al zacht begint te worden. Het hout is daar ook nat. Ik heb nog eens goed gekeken naar de opbouw (zie tekening), en het lijkt er op alsof het vlakke gedeelte van het afwateringsprofiel (daar waar de blokhutprofielen op rusten) te ver uit steekt. Water dat langs de wanden naar beneden zakt kruipt bij de onderste planken onder de profielen (door de capilaire werking) en het water loopt daardoor niet allemaal van het afwateringsprofiel af. Dit wordt mede veroorzaakt doordat de profielen aan de onderzijde afgeschuind zijn. Blijvend natte ondergrond + hout = houtrot. Heb ik dat goed? En zo ja: hoe kan dit opgelost worden?

Ik ben nu op zoek naar 4 nieuwe blokhutprofielen die dezelfde profilering hebben, zodat ik deze er onder kan maken (daarvoor zal ik de blokhut op moeten krikken, tips zijn ook welkom). Ik wil dan gelijk de afwatering / funderingspalen veranderen, want dit is dus niet de perfecte oplossing. Wie heeft hier de goede oplossing voor?

A76C045C-506F-4ABA-B64F-3F3A56FD30CE.jpeg
 
Laatst bewerkt door een moderator:

Edwinnn

Vaste Beantwoorder
  • #2
Meest eenvoudig: nIet werken met vuren maar met (hard)hout dat in een hogere duurzaamheidsklasse valt bij de onderste laag of evt de onderste twee lagen ivm spatwater. Dan ben je heel lang uit de problemen.
 

Willem52

  • #3
In 2 wanden die tegenover elkaar liggen stalen profielen aanbrengen en deze met een autokrik ophoog krikken. Let op eventuele aansluiting van elektriciteit en regenwaterafvoer.
 
  • Like
Waarderingen: BertPleizier

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #4
Goed dat je dat laatste even zegt, want er zit alles in: water, afvoer, 220V en alarmkabel.

De beide dakgoten (zadeldak) had ik wel gezien ;-).
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu