Blokhut tegen gemetselde muur

Csjah

 • #1
Ik wil graag een blokhut plaatsen tegen een gemetselde muur. Maar als ik hem zo strak mogelijk ertegen aan zet, dan kan ik hem nooit meer beitsen/verven. Als ik hem nou waterdicht maak aan die kant (dakgoot vangt regenwater op, en een loden flap zorgt ervoor dat er geen water tussen beide muren komt), kan ik hem dan na een keer geverfd te hebben, voor altijd onbewerkt laten? Of zijn er andere oplossingen/tips.

Groet Jaap
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Jan

  Algemeen beantwoorder
  Moderator
  • #2
  Zorg dat de aanbouw iets vrij staat van de muur zodat er geen vocht tussen blijft zitten, een paar mm is genoeg om er voor te zorgen dat het vocht kan verdampen.
  Eerst de gedeelten die tegen de muur komen twee keer verven/beitsen.
   

  Csjah

  • #3
  Er zit zo uit mn hoofd ongeveer 40 cm tussen (dak steekt over)
  Hoe lang houd die zijde het vol, zonder te lakken oid?
   

  Kacheltje

  • #4
  Goed beschut houdt hij dat wel lang vol en is het te vergelijken of het binnenshuis is.
  40 cm is toch voldoende om met een roller aan een steel aan de gang te gaan mocht je ooit nog wat bij moeten werken. De vlerken van de wanden steken normaal niet meer over dan 10 cm en hou je nog 30 cm vrije ruimte over als doorgang om je wanden te bereiken.

  Er zijn duurzamere oplossingen dan een beits zeker een blanke beits. Zoek een vervanger van de carbolineum, dat staat veel langer.

  Je kunt de blokhut ook onder druk laten impregneren dit is de meest duurzame oplossing als je die kant daarbij ook nog afwerkt en volgens sommige blokhuttenverkopers hoef je dan nooit af te werken.
  Zorg iig ook dat er tussen de muur geen water kan komen te staan dat de onderzijde in het vocht staat.
   

  EvdL

  • #5
  Als je de blokhut onder druk laat impregneren moet je deze meestal eerst betalen waarna deze geïmpregneerd wordt.
  Het kan voorkomen dat de delen kromtrekken door het impregneren wat dan dus jou probleem is geworden.

  De betere leveranciers die de duurdere blokhutten / hout leveren nemen dit risico voor je en laten deze eerst impregneren voor je moet betalen.

  Als je de buitenkant eerst behandeld zoals Kacheltje schreef voordat je hem in elkaar zet zal deze niet snel verrotten met een oversteek van 40 cm aangezien de wand bijna niet nat wordt.
   

  Csjah

  • #6
  Het is een bestaande blokhut, dus niet nieuw bij een leverancier.

  40 cm zal indd net kunnen om er tussen te komen, maar ik zit er aan te denken om de oversteek in te korten om ruimte te besparen.

  Moet ik de ruimte van boven naar beneden in de hoek ook dicht maken? Of juist niet tbv de ventilatie tussen de wanden...

  gr jaap
   

  EvdL

  • #7
  Ik zou hem "dicht" maken zodat er niet allemaal troep tussen gezet zou worden. Ventileren kan nooit kwaad ( behalve in de badkamer voor ik mij wil douchen in de winter :wink: )dus niet potdicht maken wat trouwens onnodig veel werk is.
   

  Kacheltje

  • #8
  Als je er toch niks van ziet kun je op de uiteinden een damp open folie bevestigen. Die ligt dan een cm of tien vrij van de wanden en mag nat worden.
  Rabatdelen kan ook. Dat kan op de lange duur wegrotten maar is ook zo weer te vervangen zonder je schuur af te breken.
   

  Csjah

  • #9
  Ik snap even niet hoe jij dat bedoelt met die folie, kacheltje...

  Ik denk dat ik hem ga verven/beitsen en verder van boven afsluiten zodat er geen water tussen de muren kan komen.

  Bedankt voor het antwoorden. Mochten er meer tips zijn, dan hoor ik dat graag uiteraard ;)

  Groet jaap
   

  Kacheltje

  • #10
  Bij een blokhut denk ik aan een gestapelde hut. Daar steken uiteindes uit. Op die uiteinden kun je bv een folie tegen aan zetten. Of houten delen.
   

  Csjah

  • #11
  Kacheltje schreef:
  Bij een blokhut denk ik aan een gestapelde hut. Daar steken uiteindes uit. Op die uiteinden kun je bv een folie tegen aan zetten. Of houten delen.
  tussen muur en die uiteinden bedoel je? Ja dat zou kunnen
   

  Kacheltje

  • #12
  Ja dat bedoel ik.
  Onder en boven iets vrij laten voor een goede beluchting.

  Maar als de muur goed aansluit op je blokhut en je goot dat ook doet komt er weinig narigheid (regen) tussen hoor. :wink: Je kunt het dan vergelijken met binnen schilderwerk, dat beschermd je houtwerk tot in jaren.
  Vooral zon is een grote belasting voor je schilderwerk regen in mindere maten.
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu