Bloedend hout of schimmel?

Geo010

  • #1
Goedenavond allemaal,

Ik heb een oude eiken eettafel gekocht die ik wil restylen en met een lichtgrijze hardwax olie wil behandelen. De poten en dwarsbalk zien er na schuren prima uit, maar in het tafelblad zitten tot vrij diep in het hout zwart verkleurde nerven die ik niet krijg weggeschuurd. Weet iemand of dit 'bloedend hout' is of schimmel? En wat ik eraan kan doen? Ik heb 2 fotos voor/na toegevoegd ter beoordeling.
Massief eiken tafel_1.jpg
Tafelblad verkleuringen.jpg
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #2
Dat zou best wel eens schimmel kunnen zijn. Wellicht helpt een behandeling met ontweringswater.

Vlekken verwijderen uit hout met ontweringswater


Verweerd hout of zwarte vlekken in hout kun je behandelen met ontweringswater. Ontweringswater is een bijtend zuur (10% oxaalzuur met water). Door inwerking van vocht kan hout gaan verweren of zwarte vlekken vertonen. Dit kan ongedaan gemaakt worden ontweringswater. **** Bleekmiddel voor Douglas en eiken is een gebruiksklaar product wat speciaal geschikt is voor het verwijderen van ijzerverkleuringen van eikenhout en douglas en voor het bleken van eiken uitlogingen op minerale ondergronden.
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #3
eik wordt zwart als het in contact komt met ijzer en vocht.
of dat hier het geval is kan ik niet zien maar het zwart worden door de looizuren in het eikenhout is volgens mij definitief.

ik vind het overigens niet storend.
deze tafel heeft een stevige robuste uitstraling waar dit prima bij past
 
  • Like
Waarderingen: BertPleizier

Geo010

  • #4
Dank aan de beantwoorders
Als de zwarte verkleuring door looizuren veroorzaakt worden, zou dat toch ook in de poten en dwarsbalk zichtbaar moeten zijn?
Ga straks ontweringswater halen, wellicht beter ter controle of t 'schimmel of looizuur eigenschap' betreft, om eerst een deel vh blad te behandelen?
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #5
Eiken bloedt niet, er komt alleen looizuur vrij bij contact met water.
Als er water op het blad is blijven staan, of langdurig vochtig is geweest omdat de tafel bijvoorbeeld afgedekt buiten heeft gestaan, dan is dit verklaarbaar.
 

Geo010

  • #6
Looizuur ontstaat dus door vocht en/of contact met ijzer, maar schimmel ontstaat toch ook door vocht? Of is looizuur t zelfde aks schimmel?
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #7
Nee.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu