Bladeren in goot ervaringen

Job_04

Specialist Werktuigbouw
  • #1
Mijn schuine dak loopt aan de voorkant door tot aan de eerste begane grond. Er staan veel bomen rond het huis, dus die goot kan ik nu al bijna wekelijks reinigen. Het gaat voornamelijk om vrij kleine blaadjes. Op zoek naar een oplossing spreken deze 2 opties mij wel aan. Iemand ervaringen met 1 van beide? Werkt dit ook goed met kleine blaadjes?

Goot drain:
1698762875412.png


bladafscheider pvc
1698762930017.png
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #2
Ik heb een hele tijd zo'n raster in mijn goot gehad. Werkte op zich wel, maar o wee als je de goot wilt schoonmaken.

Want een dergelijke 'zeef' boven de goot is geen garantie dat er niets in de goot komt. Bij ons zitten er mussen onder de dakpannen (en die worden niet tegengehouden door zo'n raster) en je wilt niet weten hoeveel troep die voor hun nestbouw onder het dak verzamelen. Dat komt uiteindelijk toch in de goot terecht en dat moet je dan weghalen, onder die rasters vandaan.

En dat is heel lastig, je haalt je handen er aan open en je moet alles ook weer terug zien te leggen en dat terwijl je staat te balanceren op een ladder... Heb dat jaren gehad, maar het was (half-)jaarlijks een bron van ergernis om dat te doen.

De tweede heb ik geen ervaring mee, maar de regengoot aan de (zuid-) kant waar de mussen zitten is tegenwoordig volledig open, geen raster erboven en geen bladvanger in de afvoerpijp bovenin - dat op aanraden van het bedrijf dat die (zinken) goten een paar jaar geleden vervangen heeft. Die pijp komt uit op een tuinputje waarop een roostertje van gaas ligt. Wanneer er weer eens een stortbui is geweest (komt tegenwoordig vaak voor), spoelt de goot daardoor alles lekker weg naar beneden en ligt er soms een lading troep op dat rooster op de put. En dat is, zonder de ladder op te moeten, simpel weg te halen.

Inmiddels ben ik op een leeftijd dat ik de ladder niet meer op ga, maar af en toe kijkt de buurman naar mijn goot als hij de zijne inspecteert en zegt dan: die goot is heel schoon, hoeft niets aan te gebeuren. En dat is inmiddels al vele jaren zo.

Als ik een keuze zou moeten maken, zou ik zou daarom voor optie 2 kiezen, ook al weet ik niet precies hoe goed zo'n bladafscheider werkt. Onderhoud ervan komt natuurlijk wel wat nauwer dan een rooster over een put, want als die verstopt zit loopt het water gewoon de tuin in.

Aan de andere zijde van het jhuis hebben we al helemaal geen problemen, althans niet zichtbaar. De afvoerpijp aldaar gaat direct het riool in, maar dat zit daar nooit verstopt en ook die goot is nooit heel vies.

Moet er wel bij zeggen, dat we hier geen hoge bomen (meer) hebben in de buurt.
 

Job_04

Specialist Werktuigbouw
  • #3
Dank Kees, dan neig ik inderdaad naar optie 2. Ook een stuk minder werk om te installeren. Ben benieuwd of naar meer mensen een mening hebben.

Zat aan dit specifiek model te denken, aangezien mensen er ervaring mee hebben, beetje spetteren maakt niet uit zolang het maar niet op de gevel is aangezien er grind ligt.

1698765711065.png
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu