Binnenisolatie op geimpregneerde muur?

Aqdennis

  • #1
Goedemorgen,

Ik ben nieuw hier, hoewel ik met lezen al heel wat tips in praktijk heb gebracht (dank iedereen voor alle info).
Ik ben een gewone huis-tuin-en-keukenklusser maar nu zit ik met een wat groter project en dus met wat grotere vragen.

Ik heb nét de sleutels van ons nieuwe huis en bij het huis hoort een loods waar nogal wat aan moet gebeuren. Op dit moment vindt een gevelrenovatie plaats waarbij voegen worden uitgehakt en opnieuw gevoegd, de gevel wordt gezandstraalt en uiteindelijk ook geimpregneerd. Ik was zelf van plan de loods aan de binnenkant te isoleren dmv metal stud profielen met steenwol en OSB plaat ertegen (dan kan ik nog eens wat ophangen).

Maar de aannemer van de gevelrenovatie vertelde me gisteren dat dat niet kan, want als de gevel geimpregneerd is dan is hij dampdicht en als ik dan zou gaan isoleren krijg ik condens tussen isolatie en buitenmuur omdat het vocht nergens heen kan. Niettemin vindt ik op internet zat energie-adviezen waar gesproken wordt over de combinatie van impregnatie en binnenmuurisolatie.....dus wat is waar?

Kan ik wel of niet isoleren, of misschien beter niet laten impregneren en wel isoleren?

De loods staat op een dijk en is een enkelsteens muur. Er zit een kelder onder met 30cm dikke betonnen muren waar aan de buitenkant een enkelsteens muur direct tegenaan gezet is zonder spouw. Ik noem het kelder, omdat hij onder de loodsvloer ligt, maar hij ligt niet onder de grond: de loodsvloer is de kruin van de dijk, de kelder de voet van de dijk. Maw, de kelder heeft gewoon buitenmuren met ramen...

Met vriendelijke groeten,

Dennis
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #2
Misschien bestaan er impregneermiddelen die dampdicht-of open zijn.

Isoleren waarmee. Wolachtige zijn meer dampopen dan schuimsoorten. Hoe dik.
 

Aqdennis

  • #3
Ben er ondertussen achter dat er inderdaad zowel dampopen als dampdichte impregnatiemiddelen zijn. Ik zou 'm dus kunnen vragen of hij ook voor een dampopen impregnatie kan kiezen. Maar iets zegt me dat dat niet gaat lukken :)

Isolatie wordt een iets van 50mm glas- of steenwol tussen metal stud.

Een oplossing zou kunnen zijn om tussen de buitenmuur en de voorzetwand een spouw te maken en deze dan te ventileren door onder en boven in de buitenmuur gaten te maken (bv door stootvoegen uit te boren). Ik weet nog niet of ik daar nou enthousiast over ben...

Groetzels,
Dennis
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #4
50 mm glaswol is in mijn ogen veels te weinig, isoleer goed of niet.
Stootvoegen uitboren en bijenbekjes plaatsen werkt prima.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #5
Hoezo niet lukken ?
Wie betaalt de rekening ?
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #6
Waarom wordt de gevel geïmpregneerd?
 

Aqdennis

  • #7
1) 50 mm is misschien niet veel, maar altijd nog beter dan geen isolatie. De bewering "doet het goed of doe het niet" gaat bij isolatie niet op .... alles is beter dan niks, hoewel het altijd nog beter kan natuurlijk.

2) De gevel wordt geimpregneerd omdat de bakstenen behoorlijk poreus zijn (of dat nou komt omdat ze 60 jaar oud zijn of gewoon van slechte kwaliteit) en dus veel water opzuigen....wat dan in de winter weer kapot zou kunnen vriezen. Het idee was dus om na een droge periode als de stenen goed droog zijn de muur te impregneren.

Groetzels,
Dennis
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #8
Met betrekking tot de voorzetwand zijn er twee opties: met (geventileerde) spouw of zonder. Als er geen overmatige waterbelasting op de gevel is, is impregneren in principe niet nodig. Maar dan moet de spouw geventileerd worden.
Zonder spouw kan alleen als de muur geen water doorlaat. Dus dan is impregneren wel nodig (of stuken).

Nog over de spouw. Zorg ook bij voorkeur voor open stootvoegen aan de onderkant van de spouw. Er zit daar een bepaald risico dat het water naar binnen loopt. Dit is afhankelijk van het detail. Bij veel loodsen (bij woningen altijd) is er een sponning gemaakt zodat het buitenblad lager begint dan de vloer binnen. Dan kan het water nooit naar binnen lopen.


Impregneren is een vak apart. Veel mensen (&bedrijven) smeren er wat waterglas op en denken dat het dan geimpregneerd is. Dit is iets ingewikkelder. Vraag naar de garantie, dan hoor je waarschijnlijk het verschil wel ;)

Ik weet niet wanneer je kiest voor al dan niet dampdoorlatende impregneer. Voor m'n gevoel zeg ik dat dampdoorlatend altijd beter is.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu