Binnendeur verbreden

Red

  • #1
Ik heb reeds vergelijkbare situaties hier gelezen, maar ik leg het toch voor.

Ik wil een binnendeur van 78cm breed en 201 hoog verbreden en verhogen naar twee stompe deuren van 73 of 78 breed en 211 hoog, dit nog te bezien in een nieuw kozijn zonder middenstijl dus.

Het betreft een kalkzandsteen binnenmuur van ca 12cm dik incl stuucwerk. Het plafond zit op ca 265cm, er zit momenteel nog ca 56cm muur boven het kozijn totaan het plafond. Voor zover ik nu kan zien zit er een klein rollaagje van gewone bakstenen boven de deur. In de nieuwe situatie zou er links nog ca 50cm muur overblijven en rechts ca 4m.

De woning is uit 1966, het plafond bestaat uit perfora delen (wapening+beton).

Mijn idee is dat er een betonnen latei boven moet, maar hoe kan je dit het best realiseren?

ps recentelijk is bij ons elders in huis (buiten muur) al een 2,5m latei geplaats bestaande uit 2st 150.100.10 hoeijzers. Ik ben dus niet helemaal onbekend met dit onderwerp.
 

Ralph

  • #2
Ik zou een betonlatei in het werk storten van 20 cm hoog met een korf met onder 3 stangen 12mm en boven 2 stangen 12 mm of een stalen H-balk erin zetten. De normale staltonlateien zijn hiervoor te licht. Zet in beide gevallen aan beide kanten van de muur een stut met een balk onder het plafond. Zorg ook dat daar waar de stut op staat ook draagkrachtig is.
 

Red

  • #3
Ok, dit is een zwaardere constructie dan ik zelf voor ogen had en dat begrijp ik nog niet helemaal, maar goed. Links van de huidige deur (78cm) heeft vroeger een zgn doorgeefkast gezeten en het daarboven gelegen plafond is kennelijk altijd opgevangen geweest door een rollaagje. Tussen de oude doorgeefkast en de huidige deur zat ca 40cm binnenmuur.

Hoever zou je de betonlatei laten opleggen, weerszijden 10cm?

Recentelijk had een aannemer bij ons 2 hoeklijnen willen gebruiken om een buiten muur, uiteindelijk is er dat maar 1 geworden omdat men de stempel niet onder het binnenblad durfde uit te halen. Daar zat nl een staltonlatei (boven een voormalig kozijn). Deze stalton latei heeft men nu opgevangen door hem aan de uiteinden op te vangen met 2st hoeklijntjes die aande hoeklijn van het buitenblad gelast zijn en deels in de binnenmuur vallen. Dit verdent geen schoonheidprijs, maar voldoet wel aldus de aannemer.
 

Ralph

  • #4
Wat ook wel eens gedaan word is dat er meerdere staltons op elkaar gemetseld word. De sterkte van een latei moet komen vanuit de dikte van de wapening (al dan wel of niet voorgespannen) i.c.m. met de hoogte van een latei. Oplegging is min. 10% van de overspanning, dus in jou geval min. 17cm.
 

Red

  • #5
Ok Ralph,

Meerdere staltons zou betekenen 3 van 60 dik of 2 van 83 dik en deze 20cm opleggen?

De door jou voorgestelde procedure zou er zo uit zien (als ik het goed begrijp):
- Weerszijden van het plafond onderstempelen
- Vervolgens ruimte uitzagen om betonlatei met oplegging te kunnen plaatsen
- Ruimte voor de deur wegzagen
- Bekisting timmeren en daarin 2st 12mm staven boven en 3 onder aanbrengen hoe doe je dat?
- Beton van 1 op 2 storten in bekisting
- De boel 3,4,5? dagen laten uitharden
- Stempels verwijderen

Ik moet het even op me in laten werken wat wijsheid is in deze. Je hebt overigens wel gelijk dat een overspanning van ca 1.5-1.6 meter niet niks is.
 

Ralph

  • #6
Nee, met meerdere staltons op elkaar hoef je niet nog eens een latei te storten. Ik maak alleen duidelijk dat 1 stalton latei niet voldoende is, maar dat meerdere op elkaar kan/wel eens gedaan word.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #7
Laat het even bekijken door een bouwkundige, hij kan u zo vertellen wat u het beste kunt gebruiken.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu