Bijkeuken isoleren ( verlaagd plafond )

Mkleinman64

 • #1
Ik heb op dit moment behoorlijke kou problemen met mijn bijkeuken ( ca 2x2meter ). Ondanks het feit dat er 4cm isolatie bovenop het platte dak zit voel ik gewoon de kou bij de spotjes naar beneden vallen.

Nu weet ik dat aan de binnenkant isoleren van een plat dak bijzonder lastig is en eigenlijk af te raden is omdat het dak kan wegrotten.

Tussen het verlaagde plafond en het dakbeschot zit op dit moment 25 tot 30cm loze ruimte waar alleen wat electraleidingen doorheen lopen. Welke opties heb ik om het plafond beter te isoleren?

Zou ik bijvoorbeeld tussen de balken extra MDF of multiplex aan de onderkant van het dakbeschot kunnen schroeven? MDF of multiplex heeft nog een redelijke thermische isolatiewaarde.

Of zou ik bovenop het verlaagde plafond nog een laag isolatie kunnen aanbrengen waardoor er een luchtspouw ontstaat tussen verlaagd plafond en bestaand dakbeschot?
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Wgb

  Vaste Beantwoorder
  • #2
  De isolatiewaarde van MDF kan in niet zo snel achterhalen van Triplex wel maar in het algemeen levert iets van hout niet veel op. Je kan een isolatie van schuim aanbrengen, dat iets veiliger dan een van wol. Een isolatie plaat met een aluminium cachering is nog iets veiliger. Het probleem is hoe krijg je een goede dampdichte afwerking. Die electra leidingen kunnen deze afwerking al behoorlijk verstoren. Belangrijk hoe en wat is de aansluiting van de muren met het dakbeschot.
  Er staat dacht ik bij Dak en Schoorsteen een bericht goede dampdichte afwerking en toch condens.
   

  Mkleinman64

  • #3
  Ik heb geen last verder van condensvorming in m'n bijkeuken. Mijn hele huis is zelfs eerder te droog.

  Ik weet niet de exacte constructie. Zo van de binnenkant in de schuur lijkt het:

  Enkelsteensmuur. Daar bovenop een balkenlaag met inkeping waar weer dwarsbalken voor het dak tussen zijn geslagen. Het lijkt er op dat de balkenlaag zo koud op de enkelsteensmuren zijn gelegd.

  Overigens had ik gisteren het idee dat bij elke windvlaag ik die windvlaag ook kan voelen bij dat verlaagde plafond, ik zou alleen niet weten waar die lucht vandaan moet komen.

  In de bijkeuken is er een wand voorgezet met isolatie.
   

  Wgb

  Vaste Beantwoorder
  • #4
  Dat klopt je hebt nu een constructie, met een lage isolatiewaarde, uitgevoerd zoals het hoort. Uiteraard is tocht die waarschijnlijk zal ontstaan tussen de aansluiting steen en hout ook niet ideaal. Dat is wel af te sluiten.
  Zodra aan de onderzijde iets gaat veranderen kan je wel of niet de fout in gaan.
   

  JayDee

  • #5
  Je zou denken dat een isolatie laag net boven het plafond moet kunnen omdat het erg tocht direct onder het dak. Eventueel vocht dat door de isolatie laag weet te dringen wordt dan door de tocht wel naar buiten geblazen. Of heb ik het mis?
   

  Wgb

  Vaste Beantwoorder
  • #6
  Dat klopt.
  Maar die tocht zorgt voor een lagere temperatuur je moet inschatten wat dan de temperatuur en de relatieve luchtvochtigheid gaat worden in die ruimte. Te weinig tocht een iets hogere temperatuur, kans op condens. Te veel tocht een lagere isolatie waarde van de constructie. Daarbij de temperatuur en de relatieve luchtvochtigheid van buiten die ook nog mee doet.

  Lastig is dat veel materialen in een koude zone liggen. De warmte gaat naar die koude zone toe. Ergens krijg je oppervlakken waar het dauwpunt kan ontstaan. Is er iets te veel vocht krijg je condens te weinig vocht niets aan de hand.
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu