Bewegingssensor plaatsen en schakelaar

MilanC

  • #1
Lastig een pakkende titel te verzinnen maar zit met het volgende:

IMG_20211110_125544.jpg


In de hal heb ik vlnr een stopcontact, dan een dubbele schakelaar met links de halverlichting en rechts de buitenverlichting en dan een lichtschakelaar voor de verlichting boven op de overloop. Nou wil ik de verlichting voor de hal op een bewegingssensor aansluiten en die voor buitenverlichting kan in feite zonder schakelaar. Die staat nu namelijk altijd aan omdat die reeds een bewegingssensor heeft.

Hoe krijg ik dit voor elkaar? Ik dacht vooraf de draden voor de buitenverlichting met een lasklem of kroonsteen te verbinden, de dubbele schakelaar te verwijderen en een bewegingssensor te plaatsen met de draden voor de halverlichting.

Alleen heeft die dubbele schakelaar dus twee zwarte draden en een bruine.
Hoe doe ik dit?

gr. Milan
IMG_20211110_125558.jpg


IMG_20211110_125558.jpg IMG_20211110_125544.jpg
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #2
Je verbindt met een lasklem de bruine draad en de rechter zwarte draad, dan heeft de buitenlamp continue spanning.

Vanuit dezelfde lasklem ga je met een kort stukje bruine draad naar de bewegingsmelder toe, je hebt dus een lasklem met 3 posities nodig. De linker zwarte draad sluit je op de uitgang van de bewegingsmelder aan.

Wellicht heeft de bewegingsmelder ook een blauwe nuldraad nodig, die kun je van de contactdoos links aftakken. De bedrading loopt al door dezelfde doos dus dat zou dezelfde groep moeten zijn.

Of... je verbindt met een lasklem de bruine en beide zwarte draden en monteert de melder niet aan de muur, maar bij het lichtpunt aan het plafond (of je neemt een armatuur met ingebouwde melder).
 

MilanC

  • #3
Helder. Dank!
Dat wordt dan de eerste optie. Bij een lasklem maakt het niet uit welke draad ik waar plaats toch? In feite 1 aanvoer en 2 afvoer draden?!

Vraag is alleen nog of er in die pot ruimte is voor de bewegingsmelder én die lasklem. Maar dat kan iemand anders denk ik lastig zeggen.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu