Bewapende muur slopen.

Nicodemus

  • #1
Deze week ben ik bezig met een muurtje te slopen tussen de keuken en de woonkamer. Het gaat hier om een betonnen muur van 8 cm. Hij is niet dragend. Tot mijn verbazing bleek hij wel bewapend te zijn.

Mijn eerste idee was om hem met een flinke haakse slijper in te zagen en daarna er uit te slaan. Dit gaat wel maar, niet echt snel. Nu ben ik toch van mening om een muurzaag te gaan huren.

Wat zouden jullie adviseren. En hebben jullie nog tips en tricks.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #2
Weet je 100% zeker dat de muur niet dragend is? Binnenmuren worden niet zomaar in beton uitgevoerd, aangezien tijdens de bouw de uitvoering veel langer duurt dan metselen of lijmen.

Met een pneumatische sloophamer (kango) haal je het beton makkelijk weg, de wapening kun je daarna in handzame delen wegknippen of slijpen.
 

FreddyFiets

  • #3
Zagen/slijpen geeft wel een nettere rand afwerking als de kango....
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #4
Maar ook veel meer stof. En je kun niet strak tegen de andere muur aanzagen, dus moet je alsnog eea weghakken en opvullen met roodband oid.

Om de vloer te beschermen leg je aan weerszijden een houten plaat op de grond.
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #5
Om eerlijk te zijn moet ik de eerste gewapende betonnen binnenmuur die niet dragend is, nog tegenkomen.

Dat er op de bovenverdieping geen muur op staat, wil niet altijd zeggen dat hij niet draagt. Hij kan bijvoorbeeld ook de verdiepingsvloer dragen.
 

Nicodemus

  • #6
Inmiddels is de muur weg. Het was een gewapende muur die nier dragend was. Het is dan ook een woning uit 1974. Uit die tijd komen vreemde woningen. Sommige woningen uit die tijd zijn belabberd gebouwd en vallen bijna van ellende uit elkaar en andere zijn weer gemaakt als halve bunkers. Het muurtje zat zelfs los het plafond en de grond. Daar hoeft dus bijna niets afgewerkt te worden. Alleen aan een zijkant. Maar gelukkig moest er 40 cm blijven staan vanwege een schacht, dus kon ik met een muurzaag er mooi langs.

Uiteindelijk dus alleen met een muurzaag (watergekoeld, dus geen stof) de muur op verschillende plekken van boven naar beneden ingezaagd en met een moker de muur gesloopt. Ging best goed en snel. Alleen al het puin afvoeren van 6 hoog duurt even. Maar binnen een uur was dat ook weer weg.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu