Bevestigen van platen met akoestisch schuim in studio

AlexD

 • #1
In mijn nieuwe studio ben ik bezig met het ophangen van akoestisch schuim. Op advies van de leverancier plak ik de platen op dun multiplex en bevestig ik die aan de muur met een kleine afstand (2-3cm?) tussen de plaat en de muur.
Nu zou ik graag de platen zodanig ophangen dat ik ze ook weer makkelijk (tijdelijk) kan verwijderen. De vriendelijke man bij de plaatselijke Gamma kwam wel met wat ideeën, maar die waren niet ideaal, dus ik hoor graag wat meer mogelijkheden.

Het gaat om het volgende:
- Multiplex platen met akoestisch schuim erop gelijmd.
- De grootste plaat is 90x90 centimeter, de kleinste 30 bij 30.
- De platen wegen heel weinig.
- De platen moeten een stukje van de muur komen te hangen
- De platen moeten eenvoudig (het liefst zonder schroeven) van de muur te halen zijn, bijvoorbeeld met een soort haak/oog-constructie.
- Het mechanisme waarmee de platen opgehangen worden moet zo 'stug' mogelijk zijn. Het liefst heb ik iets wat echt vastklikt. Het zou namelijk vervelend zijn als de platen gaan meetrillen met muziek of wanneer er in de ruimte gelopen wordt.
- De muren zijn stucwerk op gips.
- Een paar muren zijn diagonaal, de rest is verticaal. Er komen geen platen op het plafond te hangen.

Hopelijk kan iemand mij hiermee helpen.

Alvast bedankt!

Alex
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • IJkenhout

  Vaste beantwoorder
  Moderator
  • #2
  Er zijn verschillende mogelijkheden. Met een schuin latje waar je ze aanhangt, klitteband, magneten, deuvels, enz.

  Zit de multiplex-zijde aan de muur-kant? Is dat geen klankkast(je)?
   

  AlexD

  • #3
  Bedankt IJkenhout voor je antwoord.

  Ik ga ervan uit dat de combinatie schuim/multiplex niet gaat resoneren (vanwege het schuim). Zolang de ruimte achter de platen zo open mogelijk blijft (dus geen rachelwerk) verwacht ik geen versterking van frequenties. Ik kan het voor de zekerheid wel nog even navragen bij de experts.

  Om je een idee te geven van mijn kennis op het gebied van zelf dingen maken: Ik moest 'deuvels' opzoeken op google.
  De meeste oplossingen zie ik dan ook niet meteen voor me.
  Ik zie magneten voor me, maar die moeten sterk genoeg zijn om de panelen vast te houden en mijn plaatselijke Gamma heeft dat niet. Daarbij lijkt het me een relatief dure oplossing. Als ik alle panelen aan 4 punten ophang kom ik op een totaal van 120 ophangpunten. Dat zijn 240 magneetjes :shock:
  Klittenband zou kunnen werken als ik de platen direct op de muur bevestig, maar door de ruimte ertussen zie ik ook niet hoe ik dat het handigst kan doen.
  Hoe ik het handigst met latjes en deuvels kan werken (zeker op de diagonale muren) zie ik, door gebrek aan kennis en ervaring, niet voor me. Graag hoor ik je idee daarover.

  Het liefst zou ik met haakjes en oogjes werken met rubber eromheen om trillingen tot een minimum te beperken, maar die jongen van de Gamma keek me aan alsof hij water zag branden toen ik hem vroeg of ze dat hadden.
  Ik dacht ook nog aan die soort-van-haakjes die achterop fotolijsten zitten, die om de kopvan een schroef heen grijpen (maar ik weet niet hoe dat werkt op diagonale muren). Dus: lange schroef in de muur die wat uitsteekt en dan de panelen erop 'klikken'.

  Oja, en ik wil natuurlijk wel dat je de bevestigingspunten niet ziet van buitenaf, dus alles wat geschroefd moet worden e.d. moet onder het schuim verborgen kunnen worden.
   

  Waldy

  Specialist Zonwering
  • #4
  Je maakt groeven in houten latten en monteert deze horizontaal op de muur.
  Je zorgt dat de houten plaatjes ca 15mm langer zijn dan de schuimplaat.
  Dit doe je enkel aan de boven en onderzijde.
  De plaatjes duw je in de bovenste groef en laat deze dan in de groef zakken aan de onderzijde zakken (er wel voor zorgen dat de onderste groef minder diep is dan de bovenste.)
  Het is een beetje het idee van schuifdeurkastjes
   

  Boertje125

  Vaste Beantwoorder
  • #5
  Moet de muur vlak zijn als er geen platen voor zitten
  of mogen de "haakjes" gewoon uitsteken ?
   

  AlexD

  • #6
  @Waldy: Dankjewel. Nu begrijp ik het. Dit geeft wellicht wel meer een soort klankkast, dus ik probeer het liever op een andere manier. Daarbij gaat het om veel verschillende vormen, dus wordt het nog aardig complex.

  @Boertje125: De muur hoeft niet vlak te zijn.
   

  IJkenhout

  Vaste beantwoorder
  Moderator
  • #7
  Principe van de schuine lat:


  Een magneetsluiting kom ik tegen voor 34 cent per stuk.

  Een "Ineengrijpende verzonken bevestigingsbeugel" is ook een nette optie:


  Er zijn nog meer van dat soort bevestigingsmiddelen.

  Maar zelf iets fabrieken met haakjes en oogjes en rubber kan ook. Er zijn veel verschillende rubberen ringetjes te koop, of je gebruikt een fietsbinnenband. Ook kan je er wat kit opspuiten, dat krijg je gewoon los later.
  Een spijker in de muur en een gat in het paneel is misschien het makkelijkst. Als je het gat precies pas maakt, trilt het ook niet. Datzelfde principe werkt met de deuvel ook zo.
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu