Beukenblad opdikken

Lux

  • #1
Een beuken werkbank heeft vaak een beuken eind/kopstuk dwars tegen het langslopende werkblad zitten. Zit dit nu verlijmt of zo gemonteerd dat het nog kan werken? Is verlijming überhaupt mogelijk omdat ik zo'n detail wil toepassen in een tafelblad en uiteindelijk wil lakken?
 

Geus

  • #2
Volgens mij kan je dat rustig verlijmen. Rekening houden met werking doe je als je met verschillende materialen werkt, die verschillend reageren op temperatuur. De lijmlaag blijf je zien, maar omdat die komt op de plaats waar twee verschillende houtdelen samenkomen, zal hij niet opvallen.
 

Techno tim

  • #3
Helaas is het antwoord van Geus niet correct de meeste houtsoorten en ook beuken werkt in de breedte en niet in de lengte.
Door verlijming op de kopkant zal dit namaten de vochtigheid hout dus altijd gaan scheuren.
Wat je kan doen is in de kopkant een veer en groef in zwalustaart frezen.
 

Lux

  • #4
Dank Geus en Tim,

Oplossing van Geus lijkt mij idd wat tricky.
Dat van de zwaluwstaart is lijkt mij de betere oplossing.
Vraag was daarbij ook nog of dit bij werkbanken nu verlijmt of mechanisch verbonden is ? Zie over het algemeen nl. geen zwaluwstaarten bij dit soort werkbanken.
 

Techno tim

  • #5
Ik denk niet dat er bij werkbanken verlijmd wordt maar meer mechanisch verbonden wordt. Soms zie je wel een breedte groef of vingerverbinding hoeken ,maar die laatste constructie wordt vaak opgevangen door gereedschapsvak in de bank maar dit even terzijde.
Voor een tafel is het netter en beter om een constructie te maken die iets van de werking hout kan opvangen vandaar.
Vroeger wel eens icon plankjes gemaakt met aan de achterkant een zwaluwstaart latje dwars op de plankjes dit niet gelijmd, om geheel vlak te houden.
En natuurlijk ook droog minimaal 12% materiaal gebruiken.
 

Millew

  • #6
In deze pdf, de montagehandleiding voor een werkbank, kan je zien dat de kopse randbalk met boutverbindingen vast zit, op dezelfde manier als de liggers met de poten worden verbonden.
Op andere foto's van dit soort werkbanken zie ik ook sponningen. Dus een verjonging aan het blad en een sleuf in de randbalk.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu