Beuken hout donkerder maken

Grandi

 • #1
Hallo beste mensen,

Ik heb er al uitgebreid naar gegoogled maar overal krijg ik andere antwoorden dus ik hoop dat iemand mij hier het juiste antwoord kan geven.
Ik heb dit massief beuken werkblad gekocht waar ik graag een bureau van wil maken.
beuken.JPG

Alleen zou ik hem een donkerdere bruine kleur willen geven. Namelijk iets in deze riching:
resultaat.JPG

Alleen heb ik dus geen idee hoe ik dat het beste kan doen...
Even dacht ik dat ik wellicht iets als deze beits er gewoon op zou kunnen smeren en dan klaar zijn.
41.jpg

Maar zo eenvoudig is het vast niet dus behaal ik daar wel het resultaat mee? En moet ik daarbij aan meer stappen denken?

Als iemand mij kan vertellen hoe ik het beste te werk zou kunnen gaan met een stappenplan en wat ik precies nodig zou hebben dan zou ik daar enorm mee geholpen zijn!
Ik heb namelijk nog nooit iets dergelijks gedaan en dus 0 benul wat ik het beste kan doen.
Online las ik ook dat het voor geschuurd moet worden. Maar is dat echt nodig? Ik zou haast denken het is onbehandeld nieuw in plastic dus waarom moet je schuren? Maar wellicht geeft dat mijn newbie niveau ook aan haha.

Alvast enorm bedankt!
 

Gerrit B

Specialist Telecom
 • #2
Je moet je eerst afvragen wat je gaat doen aan het bureau.
Is het wat papierwerk dan kun je kiezen uit lakken of in de was zetten.
Kunnen er ook beschadigingen ontstaan dan kun je gewoon even lakken wel vergeten want die beschadigingen zijn er sneller dan je lief is.
Voor het lakken heb je dan speciale verf nodig met vaak ook nog weer een beschermlaag om het beter krasvast te krijgen.
Schuren doe je om een betere hechting te krijgen, dus ook nieuw uit het plastic eerst ontvetten en schuren en dan pas gaan lakken. Door het schuren krijg je heel kleine krasjes in het hout waarin de verf zich goed vast kan hechten.
Alternatief is in de was zetten met de gewenste kleur en door er meer of minder was op uit te wrijven krijg je het gewenste kleurresultaat.
Voordeel van was is dat na het in de was zetten borstelen, even een paar minuten laten drogen en uitwrijven je meteen het eindresultaat ziet en kunt besluiten er nog een laag overheen te doen.
Met verf moet je altijd eerst wachten tot het droog is voor het eindresultaat en wil je nog een laag aanbrengen dan moet je eerst wachten tot het verder droog is, eerst weer schuren en dan en 2e of volgende laag.
Voordeel van was is dat beschadigingen eenvoudig zijn bij te werken, nadeel van was is dat de laag ook gevoeliger is voor vocht ed. en ook sneller bijgewerkt moet worden.
Ander nadeel van was is dat als het eenmaal in de was staat het flink wat moeite kost om het achteraf toch in de verf te zetten.
Grootste voordeel van was is het karakteristiek uiterlijk die het aan meubelen geeft.
 

De Bob

 • #3
Hallo
Zoek eens onder "hardhout olie vernis" dan komt u aardig in de richting, kleur/olie en gelijk een vernis toplaag.
 

Mn22

Vaste beantwoorder
 • #4
Op kleur brengen met een waterbeits en daarna aflakken met een pu blanke lak. Die laatste dan op alkydbasis, bij een watergedragen product los je de waterbeits weer op.
 

Grandi

 • #5
Dank jullie wel voor jullie reacties! Wordt enorm gewaardeerd!
In de was zetten klinkt wel als iets dat mooi zal staan. Maar als het sneller bijgewerkt moet worden vind ik het daarom al wat minder aantrekkelijk.
Ik zal veel vanuit huis werken aan het bureau dus ik denk dat de kans vrij redelijk is dat er beschadigingen zouden kunnen komen. Mijn huidige bureau (simpel ikea bureautje) heeft ook aardig wat krassen en deuken.
Dus als ik het goed begrijp zou voor mij het beste zijn:
- Licht schuren
- dan met waterbeits verven
- aflakken met blanke lak?

Hebben jullie wellicht ook een aanbeveling qua welke beits ik daar het beste voor kan gebruiken? Als ik er bij gamma naar zoek verdrink ik bijna in de keuzes haha
 

Mn22

Vaste beantwoorder
 • #6
Waterbeits is wat anders als de acryl houtbeits op waterbasis die je koopt bij de bouwmarkt. Waterbeits is naar mijn weten niet te koop bij de bouwmarkt.

Even googlen op waterbeits en dan komt er genoeg naar boven.
 
 • Like
Waarderingen: Grandi

De Haan

Specialist Planten en Tuinen
 • #7
Ik zou eerst op een afvalstukje een proef doen.
 

Grandi

 • #8
@De Haan bedankt voor de tip maar helaas geen afvalstukje. Al zou ik de rand die bij de muur komt eerst kunnen proberen.

@Mn22 Merci! Ik zie het inderdaad. Laatste vraagje dan nog als u het niet erg vindt. Is kleurbeits hetzelfde als waterbeits? Als ik google op waterbeits zie ik heel veel kleurbeits voorbij komen. Vooral van Trae-Lyx. Excuus als het misschien "domme" vraag is maar dit is totaal mijn vakgebied niet. En ik wil niet geld uitgeven aan misschien wel verkeerde product.
 

De Haan

Specialist Planten en Tuinen
 • #9
Anders een stukje aan de onderkant, wat niet zichtbaar is.
 
 • Like
Waarderingen: De Bob

De Bob

 • #10
Hallo
Vernis/lak kan over (kleur)beits, als u maar dezelfde basis van de producten aanhoud
Acryl bij Acryl en Alkyd bij Alkyd.

Waterbeits is ook te koop, maar dan in poedervorm, Google maar eens op "waar is waterbeits te koop"
 
Laatst bewerkt:

Haemmertime

Vaste beantwoorder
 • #11
Ik zou wat betreft de verf/ lak/ beits advies inwinnen bij een echte verfwinkel/ leverancier, dat is van een betere kwaliteit dan in de bouwmarkt, en ze kunnen je adviseren welk kleurproduct bij welk afwerkingsproduct past. Verder heb je een massief blad, dus de gehele onderzijde kun je als test oppervlakte gebruiken. Je zit er toch dagelijks aan, dus ik zou op zeker gaan.
 
 • Like
Waarderingen: Grandi

Sander 1972

 • #12
Je hebt een hardwax olie heb ik mijn keukenblad en bureau ook meegedaan is een blik met een groene boom of zo iets
 

Mn22

Vaste beantwoorder
 • #13
Waterbeits is niet te koop bij de bouwmarkt, het is echt een ander product dan de acryl interieurbeits die daar verkocht wordt.

Waterbeits heb je in poedervorm, maar ook kant en klaar. Je brengt het op met een spons of doek en bij het aanbrengen van meerdere lagen wordt het hout steeds donkerder. Voordeel van waterbeits is dat je de houtnerf goed blijft zien.
 
 • Like
Waarderingen: Grandi

Grandi

 • #14
Dank jullie wel allemaal! Ik ga vrijdag langs bij een verfwinkel. Hopelijk hebben zij wat ik zoek.
 

Mn22

Vaste beantwoorder
 • #15
Online is waterbeits in ieder geval wel goed verkrijgbaar. Ook bij de gemiddelde verfwinkel moet je geluk hebben dat ze het in het assortiment hebben.
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
 • #16
dat hangt van de bouwmarkt af.
de hubo bij mij op de hoek verkoopt wel cepe (dat is een kan en klare waterbeits)

maar het werkblad is samengesteld dan zou ik wel eerst een proefje doen of waterbeits er mooi egaal intrekt of dat de lijm zich erg aftekent.

je kan ook prima een transparante beits gebruiken en deze na verharding afwerken met een transparante vernis
 

Grandi

 • #17
Bedankt iedereen voor jullie hulp. Het is gelukt en het resultaat is hieronder te zien. Dit is kort nadat de blanke lak erop ging. Is 1 laag blanke lag genoeg? Of zou er een tweede op moeten? Zo ja, moet ik het dan ook nog licht opschuren? Zie daar tegenstrijdige berichten over online.

WhatsApp Image 2023-02-12 at 15.59.47.jpeg
 

Sander 1972

 • #18
Haastige spoed is zelden goed, is die op de foto net opgezet en aan het drogen?
 

Grandi

 • #19
Yes. Op de foto zat niet gek lang de lak er op en was hij aan het drogen.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu