Betonnenplaat als fundering

Reffie

  • #1
Beste klussers,

Ik ben bezig met het bouwen van een "pompeï-oven" in de tuin.

Ik wil het geheel enig fundament geven door een vloertje te storten van 1x1 meter met een dikte van een cm of acht. (als dikker nodig is dan kan dat) uiteraard voorzien van wapening om de boel sterk te houden.

Nu heb ik geen ervaring met beton storten, en heb me ingelezen over hoe het zou moeten. zoals vaak met klussen kan het niet zoals het moet, dus moet het maar zoals het kan. mijn vraag:

Ik ben door omstandigheden niet in de mogelijkheid om een houten bekisting te maken ( vreemd hoekje), maar heb ik de boel äfgebakend met betonnen sluitbanden. Dat het beton vast komt te zitten aan de sluitband is voor mij niet zo'n punt, maar ik lees her en der dat de krimp van het beton dan zal scheuren waardoor beton rot kan ontstaan.

Ik vraag me dan af: heb ik daar meteen een probleem mee, of valt over 10 jaar een keer het ding in elkaar? Ik snap dat je je fundering van je schuur perfect wil hebben, maar het gaat hier dus om een oventje.. niets meer... Ik kan me dus niet meteen een probleem voorstellen, maar ik zoek dus inzichten van kenners... (jullie dus)

voor het complete beeld:

het plan is:
1) betonnen fundering
2) muurtje opmetselen tbv een droge plek voor de houtvoorraad.
3) betonnenplaat op het muurtje
4) de oven plaatsen op de betonnen plaat.

alles te samen moet de fundering een 800 kg gaan dragen.

groeten,
Reffie!
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
Prima om betonbandjes eromheen te doen. Leg wel wapening Ø8-150 onderin, op 4cm van onderen. Hou de wapening aan de zijkant ook los.
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #3
Leg plastic tegen de binnenkant van de opsluitbanden. Dan hecht het beton er niet aan vast. Als de plaat droog is haal je de banden zo weer weg. Als er geen plooien in het plastic zitten haal je het plastic ook zo weg.

De bewapening moet volledig omsloten worden door beton. Blootliggend ijzer gaat verder roesten en dat is het bekende betonrot. Dus het wapeninsnet vrij houden van de grond (op stukjes steen leggen) en vrij houden van de randen zodat daar ook beton komt.

Als u een stok of buis neemt en deze in het verse beton steekt en daarbij de zool van een schuurmachine tegen de stok houdt dan kunt u het beton een beetje trillen zodat het goed verdicht en luchtballon er uit komen.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu