Beton/steen doorslijpen met waterkoeling

Gertjan2

 • #1
Zoals bekend geeft het doorslijpen van beton/steen met een diamant blad op een haakse slijper nogal wat stof. Je kunt apparatuur huren waarbij het blad gekoeld wordt met water zodat er bijna geen stof ontstaat maar dit wordt, als je het regelmatig doet nogal kostbaar.

Ik kwam op internet een oplossing tegen waarbij het water via een pompje door een aparte aansluiting op de beschermkap werd toegevoegd. Dit lijkt een goede oplossing maar hoe zit het met de veiligheid? Je kunt toch niet zomaar een elektrisch apparaat nat spuiten? Wat ik van de oplossing op internet begreep is dat er in het aansluitsnoer wel een aparte aardlekschakelaar werd opgenomen.

Als dit veilig is, wat zou dan het bezwaar zijn om dit zelf te construeren d.m.v. een aansluiting met de waterleiding of een ander persoon de zaagsnede nat te laten spuiten.

Kan iemand hier iets over zeggen?

Bijvoorbaat dank
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • The headhunter

  Specialist Elektra
  • #2
  Het is nooit veilig te maken, ook niet met een aardlek.
  30mA aardfout door je lichaam kan nog steeds heel dodelijk zijn, zeker Als je vochtig bent.

  De machine is niet gemaakt om het water bij het elektra weg te houden, kans op elektrocutie is zeer aanwezig.

  Je kan beter kijken nar een andere kap met een goede stofafzuiging.
   

  Gertjan2

  • #3
  Ja dat was ook mijn eerste reactie; levensgevaarlijk. De bedrijven die met dit soort toepassingen werken zijn echter geen domme jongens. Ik denk dat het risico sterk bepaald wordt door de hoeveelheid water die wordt toegevoegd en hoe dit is te beheersen. Er wordt in principe zoveel water toegevoegd dat er alleen in de beschermkap een water nevel ontstaat waardoor het stof wordt gebonden. Er ontstaat dan geen waterballet.

  De bekende fabrikant van doorslijper *q* heeft ook een elektrische doorslijper in het assortiment waarmee nat kan worden geslepen De fabrikant zegt over de veiligheid dat er gebruik wordt gemaakt van een dubbel geïsoleerde rotor met een GFCI (aardlekschakelaar). Ook de watertoevoer wordt geregeld. Dit zou (volgens *q*) dus veilig zijn.
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu